425
Τα γραφεία της ΕΜΑ στο Αμστερνταμ |  REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo

AstraZeneca: Οι ευρωπαϊκές χώρες αίρουν τις απαγορεύσεις

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 22:13
Τα γραφεία της ΕΜΑ στο Αμστερνταμ
| REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo

AstraZeneca: Οι ευρωπαϊκές χώρες αίρουν τις απαγορεύσεις

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 22:13

Επιδεικνύοντας ανακλαστικά και πίστη στους θεσμούς της Ενωσης, οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ανακαλούν τις αποφάσεις τους περί απαγόρευσης χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca ήδη από την Πέμπτη 18 Μαρτίου. Το κλίμα σε όλη την Ευρώπη άλλαξε με εντυπωσιακό τρόπο έπειτα από τις διαβεβαιώσεις περί καταλληλόλητας του σκευάσματος τις οποίες παρείχε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΝΑ). Μάλιστα την αρχή έκανε η Ιταλία.

«Η ιταλική κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση της ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος εμβολιασμός του πληθυσμού σε σύντομο χρονικό διάστημα» – αυτή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αμέσως μετά την απόφανση των εμπειρογνωμόνων της ΕΜΑ, όπως ακριβώς τη μετέδωσε το ΑΝSA.

To ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε και την προερχόμενη από το ιταλικό υπουργείο Υγείας πληροφορία ότι στη γειτονική χώρα οι εμβολιασμοί με το βρετανικό σκεύασμα θα επαναληφθούν την Παρασκευή 19 Μαρτίου, ξεκινώντας στις 3 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Δεδομένου ότι την περασμένη Τρίτη ο Ντράγκι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν τον εμβολιασμό με το βρετανικό εμβόλιο αμέσως μόλις η ΕΜΑ αποφανθεί, αναμένεται οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca να ξεκινήσουν άμεσα, πιθανώς την Παρασκευή, και στη Γαλλία. Μάλιστα το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ πρόκειται να εμβολιαστεί και αυτός με το εμβόλιο της AstraZeneca αμέσως.

Γερμανία: «Δεσμευτική απόφαση»

Στη Γερμανία, όπου σημειώθηκαν και τα γνωστά οκτώ περιστατικά θρομβώσεων, οι αξιωματούχοι δείχνουν έτοιμοι να επαναλάβουν τους εμβολιασμούς με το βρετανικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε σαφώς ότι «ότι η απόφαση EMA είναι δεσμευτική, και φυσικά εμείς θα την ακολουθήσουμε».

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν και αξιωματούχοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, επισημαίνοντας, όπως λόγου χάρη έκανε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, ότι η αναστολή του εμβολιασμού (με το εμβόλιο της AstraZeneca) ήταν λανθασμένη διότι «προκάλεσε τεράστια ζημιά σε ολόκληρη τη διαδικασία του εμβολιασμού». Η Λιθουανία και η Λετονία ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης ότι την Παρασκευή θα αρχίσουν πάλι τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το ίδιο θα πράξουν οι Κύπριοι και οι Βούλγαροι, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας των δύο χωρών.

Οι Ισπανοί, που έχουν τρία κρούσματα θρομβώσεων, αναγνώρισαν τον «υπερβολικό ζήλο» που επέδειξαν με την απαγόρευση, ωστόσο επαίνεσαν τα συστήματα παρακολούθησης των εμβολίων στην Ευρώπη. Ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμοί θα επαναληφθούν από εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι προτού καν αποφανθεί η ΕΜΑ, ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία, είχαν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να χορηγούν κανονικά και βάσει προγράμματος το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...