569
Η Εμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια της EMA ανακοινώνει το πόρισμα για το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης | YouTube/EMA

ΕΜΑ για AstraZeneca: «Ασφαλές και αποτελεσματικό» το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 18:26
Η Εμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια της EMA ανακοινώνει το πόρισμα για το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
|YouTube/EMA

ΕΜΑ για AstraZeneca: «Ασφαλές και αποτελεσματικό» το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 18:26

Το εμβόλιο που ανέπτυξε η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι «ξεκάθαρα ασφαλές και αποτελεσματικό», ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων που έκανε η επιτροπή ασφαλείας του οργανισμού.

Οπως ανακοίνωσε η Εμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια της ΕΜΑ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων και «δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος». Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΜΑ καλεί τις χώρες να συνεχίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Παράλληλα, η κυρία Κουκ, είπε ότι η EMA προτίθεται να πραγματοποιήσει κι άλλες μελέτες παρατήρησης για να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα και ζήτησε από άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν εκδηλώσει παρενέργειες να το αναφέρουν οπωσδήποτε στον γιατρό τους.

Κι αυτό διότι «ακόμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με βεβαιότητα την αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των περιπτώσεων θρόμβων αίματος και του εμβολίου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Την ίδια στιγμή επανέλαβε την θέση της ΕΜΑ ότι το εμβόλιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από την Covid-19 και ότι οι εμβολιασμοί έδειξαν τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19.

Η ίδια τόνισε ότι περισσότεροι από 2.500 συμπολίτες μας στην ΕΕ έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid μέσα σε μόνο μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα, και ως εκ τούτου η αναθεώρηση του εμβολίου αποτέλεσε την υψηλότερη προτεραιότητα της EMA.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες κινητοποιήθηκαν για την αναθεώρηση και ότι τα κράτη-μέλη έχουν περισσότερες πληροφορίες για να χαράξουν τις πολιτικές εμβολιασμών,- αφού ορισμένες χώρες πάγωσαν τις εκστρατείες τους.

Παίρνοντας τον λόγο η Σαμπίν Στράους, πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας εμβολίων της EMA, ανέφερε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις από όλη την Ευρώπη θρομβοεμβολικών επεισοδίων διερευνήθηκαν και πως δεν υπάρχει, βάσει συμπερασμάτων, υψηλότερος συνολικός κίνδυνος να προκύψουν τέτοιου τύπου επεισόδια μετά τον εμβολιασμό. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, ότι «το εμβόλιο πιθανώς και να μειώνει την πιθανότητα τέτοιων συμβάντων».

Αξιωματούχοι υγείας σημείωσαν, όπως γράφει η Wall Street Journal, ότι οι θρόμβοι αίματος είναι ευρέως διαδεδομένοι για διάφορους λόγους. Εχουν επίσης παρατηρηθεί θρόμβοι σε άτομα που έχουν λάβει και άλλα εμβόλια για τον κορονοϊό, ενώ μπορούν να προκληθούν και από φάρμακα, όπως είναι για παράδειγμα τα αντισυλληπτικά χάπια.

Η κυρία Στράους είπε ακόμη ότι η EMA εντόπισε τα περισσότερα περιστατικά θρόμβων αίματος σε γυναίκες, κυρίως σε νεότερης ηλικίας, ενώ τόνισε ότι «είναι πρόωρο να συμπεράνουμε» εάν αυτό συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων ή τη σύνθεση των πληθυσμών που λαμβάνουν το εμβόλιο.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «σε μερικές περιπτώσεις, μικροσκοπικοί θρόμβοι αναπτύχθηκαν σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία τις πρώτες επτά με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος που σχετίζονται με θρομβοπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (βοηθούν να πήξει το αίμα) με ή χωρίς αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων φλεβωδών κόλπων και των εγκεφαλικών φλεβών (CVST) που αποστραγγίζουν το αίμα από τον εγκέφαλο.

Αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις, καθώς περίπου 20 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της ΕΕ είχαν λάβει το εμβόλιο από τις 16 Μαρτίου και η EMA είχε εξετάσει μόνο επτά περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία (διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, DIC) και 18 περιπτώσεις με CVST. Η αιτιολογική σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και αξίζει περαιτέρω ανάλυση.

Για αυτό, και όπως είπε η κυρία Στράους, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες και τόνισε ότι αυτά τα συμβάντα είναι εξαιρετικά σπάνια μεταξύ περίπου 20 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων (τα 11 εκατομμύρια στη Βρετανία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...