384
Φιαλίδια εμβολίου για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

ΠΟΥ: Ερχονται ακόμα καλύτερα εμβόλια για τον κορονοϊό!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 19:01
Φιαλίδια εμβολίου για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

ΠΟΥ: Ερχονται ακόμα καλύτερα εμβόλια για τον κορονοϊό!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 19:01

Νέα εμβόλια Covid-19, που συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, ενδέχεται να εγκριθούν για χορήγηση μέχρι το τέλος του έτους ή το 2022, δήλωσε κορυφαία επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, μεταξύ των υποψήφιων εμβολίων βρίσκεται και ένα που χορηγείται χωρίς βελόνα!

Συγκεκριμένα, έξι έως οκτώ υποψήφια εμβόλια ενδέχεται να ολοκληρώσουν τις κλινικές τους μελέτες και να ζητήσουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές έως το τέλος του έτους, δήλωσε στο Bloomberg η Σόμγια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Τα νέα εμβόλια θα προστεθούν στα 10 που ήδη έχουν λάβει άδεια έγκρισης σε διάφορες χώρες από τον πρώτο κιόλας χρόνο της πανδημίας. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα εμβόλια, ειδικά καθώς η συνεχής κυκλοφορία του ιού δημιουργεί επικίνδυνες νέες μεταλλάξεις και οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις παραγγελίες. Μόνο 122 χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα εμβόλια που έχουμε», δήλωσε η Σουαμινάθαν, η οποία είναι  παιδίατρος από την Ινδία και είναι γνωστή για την έρευνά της στη φυματίωση και τον ιό HIV. Αλλά «μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο. Νομίζω ότι, έως το 2022, θα δούμε την εμφάνιση βελτιωμένων εμβολίων», σχολίασε η ίδια.

Τα υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται σε διάφορα ερευνητικά εργαστήρια του κόσμου, χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για την παρασκευή και τη χορήγησή τους. Κάποια από αυτά είναι μονοδοσικά, άλλα θα χορηγούνται από το στόμα ή τη μύτη (σπρέι), ενώ άλλα μέσω αυτοκόλλητου στο δέρμα (τσιρότου).

Περισσότερα από 80 υποψήφια εμβόλια μελετώνται σε ανθρώπους, αν και μερικά βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της δοκιμής και μπορεί να μην φτάσουν ποτέ στο στάδιο της έγκρισης.

Παράλληλα, εταιρείες που ήδη έχουν εγκεκριμένα εμβόλια, έχουν ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές ενημερωμένων δόσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

Από την πλευρά της η ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, εξετάζει εάν άτομα που έχουν μολυνθεί και έχουν αναρρώσει θα πρέπει να κάνουν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Κι αυτό διότι κάποιες μελέτες δείχνουν ότι όσοι έχουν αναρρώσει, έχουν τόσα αντισώματα, όσα προκαλεί η πρώτη δόση των εμβολίων και άρα χρειάζονται μόνο τη δεύτερη.

Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν πολλές δόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτείται έλεγχος του τίτλου αντισωμάτων με εξέταση αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι αντισώματα σε αυτά τα άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...