828
Ο Κωνσταντίνος Πατέρας. Πολιτευτής της ΝΔ (και του ΛΑΟΣ και των ΑΝΕΛ) που τελικά τέθηκε εκτός διοίκησης του ΓΝ Καρδίτσας. Υπάρχουν κι άλλοι σαν αυτόν; | ΥοuTube

Πολιτικός καβγάς για την «υπόθεση Καρδίτσα» των διοικητών νοσοκομείων

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 16:42
Ο Κωνσταντίνος Πατέρας. Πολιτευτής της ΝΔ (και του ΛΑΟΣ και των ΑΝΕΛ) που τελικά τέθηκε εκτός διοίκησης του ΓΝ Καρδίτσας. Υπάρχουν κι άλλοι σαν αυτόν;
|ΥοuTube

Πολιτικός καβγάς για την «υπόθεση Καρδίτσα» των διοικητών νοσοκομείων

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 16:42

Σε επιζήμιο θέμα για την κυβέρνηση μετατράπηκε μια θεωρητικά ήσσονος πολιτικής σημασίας διαδικασία, αυτή των διορισμών νέων διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς ιδίως σε αυτά της περιφέρειας φαίνεται ότι υπήρξε σπουδή για βόλεμα ημετέρων και άλλων πολιτευτών της ΝΔ.

Η παραίτηση-αποπομπή, ύστερα από τέσσερις ημέρες σάλου στα social media, τού διορισμένου νέου διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας Κωνσταντίνου Πατέρα, ενός 80χρονου πρώην γυμνασιάρχη με βασικό προσόν ότι υπήρξε πολιτευτής της ΝΔ (αλλά και του ΛΑΟΣ και των ΑΝΕΛ), λειτούργησε ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης της κατάστασης για το Μαξίμου, αλλά δεν πέρασε την εικόνα της «μηδενικής» ανοχής που θα προσδοκούσε ο επικοινωνιακός μηχανισμός του πρωθυπουργικού γραφείου.

Διότι ναι μεν η παραίτηση του κ. Πατέρα φαίνεται να υπακούει στο δόγμα που είχε θέσει σε ανύποπτο χρόνο, προ διετίας, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε «δενπρόκειται  να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές», όμως φαίνεται, ή τουλάχιστον καταγγέλλεται πειστικά, πως το κομματικό πρόσημο σε αυτό το κύμα διορισμών είναι φαινόμενο γενικευμένο.

Σε κάθε περίπτωση έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, ως συνήθως, μαξιμαλιστικούς στόχους, απαιτώντας από τον Πρωθυπουργό να ακυρώσει και τους άλλους 111 διορισμούς καθώς και να αποπέμψει τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον οποίο χαρακτήρισε «υπουργό των ρουσφετιών»!

«Αλήθεια οι υπόλοιποι 111 αποτυχημένοι πολιτευτές, κουμπάροι, σύζυγοι και συγγενείς, που το μόνο κοινό που έχουν εκτός από την κομματική ταυτότητα της ΝΔ, είναι πως είναι παντελώς άσχετοι με το χώρο της Υγείας, θα παραμείνουν στις θέσεις τους; Επειδή το ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ μικρό ως φαίνεται για να χωρέσει τα ρουσφέτια του κ. Μητσοτάκη, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να ζητήσει ακόμα 112 παραιτήσεις. Αυτές των 111 “αρίστων” που διόρισε και του Υπουργού των ρουσφετιών, κ. Βασίλη Κικίλια» ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον χορό της κριτικής μπήκε και το Κίνημα Αλλαγής που μέχρι την Τρίτη σιωπούσε. Από τη Χαριλάου Τρικούπη σημείωσαν ότι «η ανακοίνωση των νέων διοικητών των νοσοκομείων είναι η άλλη μια απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται παραδοσιακά η ΝΔ τη Δημόσια Διοίκηση. Πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, κομματικοί φίλοι και λοιποί συγγενείς…». Επιτέθηκε δε στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον πως «αντιλαμβάνεται τη δημόσια υγεία ως ένα ακόμα πεδίο διευθετήσεων ανειλημμένων υποχρεώσεων απέναντι στα “γαλάζια” παιδιά κάθε ηλικίας».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν οξύτατη, ιδίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα (4) πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νίκαιας και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και διέλυσε τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και μπορούν να κρίνουν πώς στελεχώνει το κράτος η Νέα Δημοκρατία και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε 3 μήνες και από αυτό και μόνο θα κρίνονται. Όποιος κρίνεται ανεπαρκής θα απολύεται και μάλιστα δίχως καμία απολύτως αποζημίωση. Περιπτώσεις αστοχιών η δική μας κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να διορθώσει όπως έκανε σήμερα. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία θα αλλάξει. Οι αλλαγές που ξεκίνησαν από το Υπουργείο Υγείας προχωρούν και οι πολίτες βλέπουν ήδη τη διαφορά».

Ηδη εξάλλου σε μια πρώτη αντίδραση και προτού ανακοινωθεί η παραίτηση του διορισθέντος διοικητή ΓΝ Καρδίτσας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε πει στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» ότι «όπου υπάρχει αστοχία θα υπάρξει ειλικρίνεια και θα υπάρξουν αντικαταστάσεις εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζητήματα». Επέμεινε πάντως ότι «στην συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για αξιοκρατικές επιλογές».

Ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχτηκε πάντως ότι δεν μπορούμε να έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις από αυτούς που είναι υποψήφιοι διοικητές των νοσοκομείων γιατί τα λεφτά είναι λίγα. «Ισχύουν και ορισμένα δεδομένα τα οποία πάντοτε δημιουργούν μεγάλη ένταση σε αυτές τις επιλογές. Το πρώτο και βασικό είναι το εξής, ότι δυστυχώς έχουμε ένα πλαίσιο πολύ περιορισμένων απολαβών για τους διοικητές των νοσοκομείων. Δεν μπορείς δηλαδή να προσελκύσεις πάντοτε υψηλά τεχνικά στελέχη τα οποία να προέρχονται από τον ιδιωτικό χώρο και να έχουν πολύ μεγάλα προσόντα, θα προτιμήσουν τον ιδιωτικό τομέα. Το δεύτερο είναι, για να ομολογήσουμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και αστοχίες» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Είναι όμως έτσι;

Αποκαλυπτική είναι η παρέμβαση, μέσω Facebook, του Ηλία Μόσιαλου, υπουργού επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και κυρίως καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντή του LSE Health στο φημισμένο London School of Economics.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος:

«Εχω πάρει αρκετά μηνύματα από πρώην φοιτητές και φοιτήτριες γνωστών πανεπιστημίων και σχολών δημόσιας υγείας που σπούδασαν οικονομικά και διοίκηση υπηρεσιών υγείας. Οι περισσότεροι/ες υπέβαλαν αιτήσεις για υποδιοικητές νοσοκομείων και δεν τους επέλεξαν με την κλειστή διαδικασία που εφαρμόστηκε. Όλοι/ες με προϋπηρεσία σε υπηρεσίες ή οργανισμούς υγείας. Στελέχη υπάρχουν αλλά οι κλειστές διαδικασίες ευνοούν όσους έχουν πολιτική πρόσβαση. Έτσι δεν ξέρουμε πώς έγινε η επιλογή των διοικητών και τίποτα απολύτως για όσους/ες δεν επελέγησαν. Η παραίτηση του νέου διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας δεν “λύνει” το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ανοιχτή διαδικασία και επιλογή από επιτροπή (υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας) που θα απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες και κύρος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...