1080
Ο Βασίλης Κικίλιας στο υπ. Υγείας. Οι διορισμοί νέων διοικητών νοσοκομείων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και αμηχανία καθώς σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν «κομματικοί» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Αντιδράσεις και αμηχανία για τους «γαλάζιους» διοικητές των νοσοκομείων

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 10:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/11/2019, 15:44
Ο Βασίλης Κικίλιας στο υπ. Υγείας. Οι διορισμοί νέων διοικητών νοσοκομείων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και αμηχανία καθώς σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν «κομματικοί»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Αντιδράσεις και αμηχανία για τους «γαλάζιους» διοικητές των νοσοκομείων

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 10:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/11/2019, 15:44

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και την αμηχανία ακόμα και εντός ΝΔ προκάλεσε το κύμα διορισμών νέων διοικητών στα νοσοκομεία, που σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε να υπακούει σε μια παλαιοκομματική λογική βολέματος «ημετέρων» παρά στην πολυδιαφημισμένη «αριστεία», την οποία υποτίθεται ότι προάγει η σημερινή κυβέρνηση.

Οι τοποθετήσεις των νέων διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία –στα μεγάλα της πρωτεύουσας αλλά και σε αυτά της περιφέρειας, όπου εκεί διαπιστώνονται οι περισσότερες… παρασπονδίες– ανακοινώθηκαν με κάθε επισημότητα την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας (εδώ).

Ωστόσο δεν άργησε να φανεί ότι πολλές από τις επιλογές δεν βασίστηκαν στα καλά βιογραφικά –άλλωστε οι σχετικοί πίνακες είχαν μόνο ονοματεπώνυμα!– αλλά στη σχέση με το βαθύ κόμμα: βετεράνοι πολιτευτές, απόστρατοι αξιωματικοί και άλλοι βρέθηκαν στις λίστες.

Ενδεικτικές δύο περιπτώσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, κυρίως των τοπικών μέσων ενημέρωσης, που είναι και σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας ανέλαβε διοικητής ο 80χρονος (!) Κωνσταντίνος Πατέρας, ο οποίος περιγράφεται ως διαχρονικός υποψήφιος πολιτευτής της ΝΔ, αφού όμως πέρασε και από το ΛΑΟΣ και τους αντιμνημονιακούς Ανεξ. Ελληνες προτού επιστρέψει στο «μαντρί». Μάλιστα υπήρχε καταγγελία ότι το 2016 παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ επειδή ζητούσε, όταν οι τελευταίοι ήταν στην κυβέρνηση, να διοριστεί διοικητής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και η επιθυμία του δεν είχε γίνει δεκτή! Τώρα βρήκε τη… δικαίωσή του επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια και μάλιστα όταν διορίστηκε ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει προσωπικά την υπόσχεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο κ. Πατέρας αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί την Τρίτη, για λόγους «ευθιξίας», όπως είπε. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας ανέφερε: «Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Κωνσταντίνου Πατέρα από τη θέση του Διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας».

Ωστόσο αυτή η περίπτωση δεν ήταν η μόνη και έτσι η παραίτηση απλώς προσέφερε νέα ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επικρίνει την κυβέρνηση:

«Η ντροπή του κ. Μητσοτάκη δεν ξεπλένεται με την παραίτηση του ηλικιωμένου πολιτευτή της ΝΔ, που διορίστηκε διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας, με μόνο προσόν την κομματική του θέση και την υπόσχεση που παραδέχθηκε δημόσια ότι του είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής. «Η ανακοίνωση των νέων διοικητών των νοσοκομείων είναι η άλλη μια απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται παραδοσιακά η ΝΔ τη Δημόσια Διοίκηση. Πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, κομματικοί φίλοι και λοιποί συγγενείς…» ανέφεραν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Διότι όντως, η περίπτωση του κ. Πατέρα δεν ήταν η μόνη παράδοξη στους 112 διορισμούς του υπουργείου Υγείας.

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του νέου διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς Γρηγόρη Χάτσιου, ο οποίος έτυχε να είναι κουμπάρος του βουλευτή της ΝΔ στον νομό Ζήση Τζηκαλάγια. Ο τελευταίος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το κανάλι Top Channel Κοζάνης, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χάτσιος είναι κουμπάρος του, αλλά επέμεινε πως «δεν υπάρχει συγγένεια εξ αίματος, το ότι είναι συμμαθητής μου και παιδικός μου φίλος, και μας συνδέει και μια κουμπαριά όπως λέτε αυτό δεν έχει καμιά σημασία..». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο κ. Χάτσιος ευχαρίστησε τον βουλευτή Καστοριάς με ανακοίνωση και στην επακόλουθη ερώτηση «για ποιο λόγο σας ευχαριστεί; Εσείς είπατε μια καλή κουβέντα για τον ίδιο;», ο κ. Τζηκαλάγιας δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει: «Βεβαίως! Φυσικά και την είπα, εννοείται!». Πρόσθεσε δε ότι μίλησε για τον κ. Χάτσιο στον ίδιο τον υπουργό Υγείας!

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν ήδη από τη Δευτέρα να καταγγείλουν ότι η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας «δεν χρειάστηκε ούτε να ελέγξει βιογραφικά, ούτε να πάρει συνεντεύξεις, ούτε να εισηγηθεί προτάσεις γιατί τα ονόματα ήρθαν έτοιμα από το Μαξίμου και την Πειραιώς». Σε ανακοίνωση του το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε το γεγονός πως «διορίζονται απόστρατοι αξιωματικοί, αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους χωρίς προσόντα, άσχετοι με το χώρο της υγείας και της δημόσιας διοίκησης. Θα μπορούσαμε να διακωμωδήσουμε τις συγκεκριμένες επιλογές αν δεν γνωρίζαμε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του ΕΣΥ και η αντανάκλασή τους θα είναι σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας». Από την Κουμουνδούρου υποστήριξαν δε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει για πρώτη φορά μια ανοικτή διαδικασία επιλογής διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με στόχο την τοποθέτηση ικανών, έντιμων και σχετικών με την υγεία ανθρώπων στη διοίκηση του ΕΣΥ».

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέχασαν βέβαια τις εποχές που ο τέως αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης διόριζε αντιπρόεδρο στο νοσοκομείο Σαντορίνης έναν κολλητό του ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ, αλλά το θέμα είναι ότι η ΝΔ πήρε την εξουσία υποτίθεται για να μην επαναλάβει τις πρακτικές της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Μάλιστα ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωνε: «Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο».

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι λίστες των νέων διοικητών των νοσοκομείων έχουν προκαλέσει αμηχανία εντός της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο στην Πειραιώς και ενδεχομένως στο Μαξίμου, αλλά στην ευρύτερη «γαλάζια» δημόσια σφαίρα.

Χαρακτηριστική η ανάρτηση του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ και δηλωμένου υποστηρικτή της ΝΔ, Αρη Πορτοσάλτε, ο οποίος ανέφερε: «Δεν απέφυγε και αυτή η κυβέρνηση στην τοποθέτηση διοικητών στα Νοσοκομεία να εξαιρέσει όλους όσοι περιφέρονται γύρω από το κόμμα της Ν. Δημοκρατίας! Έτσι, δεν έρχεται η πρόοδος…»

Μια άλλη αντίδραση που καταγράφηκε είναι αυτή του αν. γραμματέα Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ Κωνσταντίνου Τσίγκα ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Ποια αριστεία; Ζήτω η αχαριστία! Δεν αντιδικώ με τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όμως θλίβομαι για την επιβράβευση,από το κόμμα μου,των πολιτικών γυρολόγων και ξαφνιάζομαι από το bonus της γενιάς των 80plus…» Ο κ. Τσίγκας φαίνεται πως δεν επελέγη για διοικητής, μολονότι διαφήμιζε ότι έχει υψηλές γνωριμίες με το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό είναι ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο. Στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ δεν υπάρχει ενόχληση για τις κομματικές επιλογές αλλά για τις συγκεκριμένες κομματικές επιλογές. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων Κώστας Τρέλλης διαμαρτυρήθηκε ότι «δεν ρωτήθηκε» η τοπική παράταξη –γιατί έπρεπε να «ρωτηθεί»;– και είπε ότι στη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα την Παρασκευή με κεντρικά στελέχη της ΝΔ θα μεταφέρει την δυσαρέσκεια που υπάρχει!

Είναι εμφανές ότι πολλοί στη ΝΔ αντιμετωπίζουν ακόμη το κράτος ως λάφυρο, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι.

«Θα φεύγουν αν δεν κάνουν»

Ο ίδιος ο κ. Κικίλιας πάντως έχει ξεκαθαρίσει σε ανύποπτο χρόνο πως θα υπάρξουν ειδικές ρήτρες αποδοτικότητας στα συμβόλαια των διοικήσεων των νοσοκομείων και θα ελέγχονται συστηματικά. «Αν δεν κάνουν θα φεύγουν, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες εβδομάδες. Και σε άλλη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είχε δηλώσει: «Αν οι δείκτες είναι τέτοιοι που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε επιστημονικά, βεβαίως, θα αντικατασταθούν, χωρίς αποζημίωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News