942
H συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμού | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC/CreativeProtagon

Αποκαλύψεις Μητσοτάκη για «έγγραφη συμφωνία» με Ερντογάν – και καβγάς με την αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 11:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/09/2020, 14:10
H συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμού
|Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC/CreativeProtagon

Αποκαλύψεις Μητσοτάκη για «έγγραφη συμφωνία» με Ερντογάν – και καβγάς με την αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 11:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/09/2020, 14:10

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρούσε προς την Κορσική για τη Μεσογειακή Διάσκεψη αλλά κυρίως για την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία αναμένεται να κλειδώσει τη στρατηγική ελληνογαλλική αμυντική συμμαχία, κάνει τον γύρο του κόσμου το άρθρο του Πρωθυπουργού σε τρία από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά φύλλα, τους λονδρέζικους Times, τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, και τη γαλλική Le Monde, στο οποίο προειδοποιεί τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις αλλιώς να ετοιμαστεί για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αυτό το άρθρο όμως, ο κ. Μητσοτάκης έκανε και μια αποκάλυψη. Οτι Αθήνα και Αγκυρα είχαν καταλήξει ουσιαστικά σε συμφωνία στις αρχές του Ιουλίου, στην περίφημη «τριμερή» (εδώ) του Βερολίνου –ως γνωστόν υπό την αιγίδα της Ανγκελα Μέρκελ στο τραπέζι είχαν καθίσει τότε η υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου και διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου, Γιαν Χέκερ. Ωστόσο, για τους δικούς της λόγους η Τουρκία έκανε πίσω.

Και αυτό υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του (εδώ) στις Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Times και Le Monde, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι Ελλάδα και Τουρκία κατέληξαν τότε ακόμα και σε «έγγραφη συμφωνία»!

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού», ανέφερε επί λέξει στο κείμενό του ο Πρωθυπουργός.

Αυτή η αποκάλυψη του κ. Μητσοτάκη, μολονότι απευθυνόταν σε διεθνές ακροατήριο ως μια απόδειξη της επιθυμίας της Ελλάδας για διάλογο με τον ταραχοποιό γείτονα, δεν πέρασε απαρατήρητη στο εσωτερικό.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτή η «συμφωνία» δεν είχε αναφερθεί από τον κ. Μητσοτάκη ούτε στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς στις 23 Ιουλίου –με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησε εκείνη την ημέρα επί μιάμιση ώρα (εδώ).

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, έστω και με μια κάποια καθυστέρηση, έγραψε στα social media ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο. Έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για…

Geplaatst door Alexis Tsipras op Donderdag 10 september 2020

 

Ποιο άμεση ήταν η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά η οποία καταγγείλει τον Πρωθυπουργό για «μυστική διπλωματία».

Με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε:

«Από άρθρα του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει “έγγραφη συμφωνία” με την Τουρκία, κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα.

«Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα. Επιτέλους πού το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει».

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε με μήνυμά του στα social media να μάθει το περιεχόμενο της συμφωνίας και κατήγγειλε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στον κ. Κατρούγκαλο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών:

«Κατ’ αρχάς, μας κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Κατρούγκαλος ρωτάει εμάς και δεν ρωτάει τον αρχηγό του. Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Επομένως, ο κ. Κατρούγκαλος μάλλον έχει χαθεί στη μετάφραση του ανασχηματισμού εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως».

Σε δεύτερη ερώτηση, για το πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Οταν θα κρίνουμε σκόπιμο ότι εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα».

To KKE ανέφερε ότι «το άρθρο του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με το “ατού” ότι αποτελεί το πιο “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ, κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα υποδαυλίζει την επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και σπρώχνει στο συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό επιβεβαιώνει και η γενικόλογη αναφορά του σε “διαφορές” με την Τουρκία που πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου, όπως και η αναφορά του σε “έγγραφη συμφωνία” που είχε επιτευχθεί στο Βερολίνο, για την οποία πρέπει εδώ και τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που εκτυλίσσεται με φανερή και μυστική διπλωματία, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και τη ζωή του λαού μας».

Πέτσας: Ο διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα είχε ενημερωθεί

Σε μια ξεχωριστή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην ανάρτηση του κ. Τσίπρα και ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί αρμοδίως.

«Περιμέναμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγαλύτερη υπευθυνότητα» είπε ο κ. Πέτσας για να συνεχίσει:

«Ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά σε όλους τους Έλληνες ότι το κοστούμι που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, του πέφτει μεγάλο. Για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα. Ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...