225
Μητσοτάκης και Μέρκελ κατά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού τον περασμένο Αύγουστο στη Γερμανία | Reuters

Ατυπη τριμερής Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 19:36
Μητσοτάκης και Μέρκελ κατά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού τον περασμένο Αύγουστο στη Γερμανία
|Reuters

Ατυπη τριμερής Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 19:36

Μια άτυπη, μη προαναγγελθείσα, τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Η τριμερής πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας και έγινε λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αφορμή, ήταν το χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στη συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς η υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου και διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και ο γερμανός ομόλογός της Γιαν Χέκερ (σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ) ο ο οποίος προσκάλεσε και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που επικαλείται το iefimerida.gr, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες».

Οι ίδιες πηγές κατέληξαν λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί ειδικά σε περιόδους κρίσεως».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει:

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος».