577
|

Κουμουτσάκος: «Είναι στον δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 10:46

Κουμουτσάκος: «Είναι στον δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 10:46

Την κατάσταση στη Λέσβο ανέλυσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ και αφού το νησί αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη συνθήκη, όπως ο ίδιος την περιέγραψε.

«Κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κάτι που είναι μοναδικό. Η συνύπαρξη Μεταναστευτικού και πανδημίας που κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια ήδη δύσκολη κατάσταση» διαπίστωσε ο αν. υπουργός στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα».

Στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί είναι για να λύνουν τα δύσκολα και ενώ πίσω του προβάλλονταν εικόνες ντροπής με αμέτρητους άστεγους πρόσφυγες να κοιμούνται στους δρόμους ή ακόμα και στα νεκροταφεία (!), ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε πως «πρέπει να αναζητηθεί χώρος και έχουμε μια δυσκολία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία όπου θα μπουν σκηνές ώστε να διαμείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα. Είναι στο δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αντιδράσεις για οποιοδήποτε χώρο που ζητούν να φύγουν από εκεί και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα-επιθυμία των ίδιων των μεταναστών ότι είναι ευκαιρία να φύγουν. Πρόκειται για έναν αστερισμό συμφερόντων που οδηγεί σε μία δύσκολη κατάσταση».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «πέντε προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση (για κλειστά κέντρα), δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Θα επιμείνουμε γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι πρώτο θέμα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας».

«Θα βελτιωθούν οι εικόνες μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» υποσχέθηκε.

Ξημέρωμα Πέμπτης, αμέτρητες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο (Reuters)
…Και στους δρόμους (Reuters)
…Και στα νεκροταφεία…

O κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Σημείωσε δε, πως το πρόβλημα της Μόριας δεν μπήκε ποτέ κάτω από το χαλί γι αυτό και υπήρξε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποσυμφόρηση από τις 20.000 στις 13.000. Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας πως έρχεται πάντα στις δύσκολες στιγμές με μορφή είτε οικονομική, είτε μέσων και πως υπάρχει ετοιμότητα από τους Ευρωπαίους να στείλουν κοντέινερ, φαγητά κλπ. «Σε περιόδους ηρεμίας όταν πραγματικά χρειαζόταν η αποσυμφόρηση των νησιών θα θέλαμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προχώρησε στη δέσμευση ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κοιμηθούν είτε σε πλοίο, είτε σε σκηνές οι ευάλωτες ομάδες και οι οικογένειες με παιδιά από τη Μόρια. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Μηταράκης ανέφερε και αυτός ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δυο μέτωπα, αυτό των μεταναστών που εκβιάζουν για να φύγουν και αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιδρά.

Φταίει η δεύτερη πυρκαγιά

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των ενεργειών του, το υπουργείο ανέφερε ότι η πυρκαγιά της Τρίτης «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ». Ωστόσο, η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης».

«Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων. Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές», κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...