449
Συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου, την Παρασκευή | REUTERS/Henry Nicholls

Ανατροπή στο Λονδίνο: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 13:14
Συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου, την Παρασκευή
|REUTERS/Henry Nicholls

Ανατροπή στο Λονδίνο: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 13:14

Απόφαση που μπορεί να στείλει τον Τζούλιαν Ασάνζ να δικαστεί στις ΗΠΑ πήρε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks στις ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση», δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Χόλροϊντ.

Ο δικαστής δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε από τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν οι ΗΠΑ σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ, περιλαμβανομένης της δέσμευσής τους να μη μεταφερθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο –την ADX Florence, όπου κρατούνται σε σχεδόν πλήρη απομόνωση μέλη της Αλ Κάιντα– και ότι, αν καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο, θα εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία.

Τον Ιανουάριο η βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Ομως, η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση, αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική υγεία του.

Αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 50χρονο Ασάνζ για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από τα WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φέρνει τον ιδρυτή των WikiLeaks πιο κοντά στην έκδοση στις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα.

Η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, Στέλα Μόρις, δήλωσε: «Θα εφεσιβάλουμε αυτή την απόφαση το συντομότερο δυνατό», ενώ κατήγγειλε «ένα σοβαρό δικαστικό λάθος».

Η αντίδραση της Μόσχας

Η ρωσική διπλωματία κατήγγειλε την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης.

«Αυτή η επαίσχυντη απόφαση σε μια πολιτική υπόθεση εναντίον ενός δημοσιογράφου και μιας δημόσιας προσωπικότητας φανερώνει και πάλι το όραμα του κανιβαλιστικού κόσμου του αγγλοσαξονικού διδύμου», έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στο Telegram.

«Η Δύση γιόρτασε αξιοπρεπώς τη Διεθνή Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (σ.σ.: στις 10 Δεκεμβρίου) και το τέλος της Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία», ειρωνεύτηκε αναφερόμενη στην εικονική σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

Η Μόσχα υπερασπίζεται τακτικά τον Ασάνζ, τον οποίο παρουσιάζει ως «πρωταθλητή της ελευθερίας του Τύπου».

Το 2016, σε μια σημαντική στιγμή της προεδρικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο ιστότοπος Wikileaks είχε δημοσιοποιήσει επίσης χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί από την ομάδα της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, κάτι που συνέβαλε στην ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το επεισόδιο αυτό τροφοδότησε τις υποψίες για συνέργεια ανάμεσα στη Μόσχα και τον Ασάνζ, ο οποίος εξάλλου συνεργαζόταν τακτικά με το τηλεοπτικό κανάλι RT, που είναι ιδιοκτησία του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...