309
Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ κατευθύνονται στο δικαστήριο | REUTERS/Henry Nicholls

Λονδίνο: Απορρίφθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 13:28
Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ κατευθύνονται στο δικαστήριο
|REUTERS/Henry Nicholls

Λονδίνο: Απορρίφθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 13:28

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε, τη Δευτέρα, το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Ασάνζ κατηγορείται για «κατασκοπεία» στις ΗΠΑ, διότι δημοσίευσε στο WikiLeaks πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Αν τελικά εκδοθεί και παραπεμφθεί σε δίκη, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 χρόνια.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Υποστηρικτές του Ασάνζ πανηγυρίζουν στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα, που υπέβαλε γραπτώς στη δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ, ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου «στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το επιχείρημα, υπογραμμίζοντας ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εξ ορισμού απαγορευμένο να παίρνουν πολιτική θέση κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.

Το 2010, το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...