784
Το ποδόσφαιρο αρχικά φοβήθηκε τη νέα εφεύρεση αλλά σύντομα οι δύο τους αγαπήθηκαν σφόδρα... | Jon Buckle - PA Images via Getty Images

Οταν η TV έδωσε χρώματα στο αγγλικό πρωτάθλημα

Sportscaster Sportscaster 16 Νοεμβρίου 2021, 18:45
Το ποδόσφαιρο αρχικά φοβήθηκε τη νέα εφεύρεση αλλά σύντομα οι δύο τους αγαπήθηκαν σφόδρα...
|Jon Buckle - PA Images via Getty Images

Οταν η TV έδωσε χρώματα στο αγγλικό πρωτάθλημα

Sportscaster Sportscaster 16 Νοεμβρίου 2021, 18:45

Γήπεδο, παμπ για μπίρα, κουβεντούλα και ανάλυση του αγώνα, και επιστροφή στο σπίτι για τα (φτωχά στην αρχή) στιγμιότυπα από τα ματς της αγωνιστικής, που έδειχνε η τηλεόραση. Αυτή ήταν, επί δεκαετίες, η ιεροτελεστία του Σαββάτου (αργότερα, και της Κυριακής) που τηρούσαν ευλαβικά οι ποδοσφαιρόφιλοι στην Αγγλία. Από τις 10 Σεπτεμβρίου του 1955, που το BBC άρχισε να μεταδίδει highlights του αγγλικού πρωταθλήματος στην εκπομπή του «Sports Special», μέχρι τον Οκτώβριο του 1983, που καθιερώθηκαν οι «ζωντανές» μεταδόσεις ολόκληρων παιχνιδιών.

Ενα από αυτά τα Σαββατοκύριακα, ακριβώς πριν από 52 χρόνια (15-16 Νοεμβρίου 1969), μια μεγάλη έκπληξη περίμενε όσους άνοιξαν τον δέκτη τους για το καθιερωμένο ραντεβού: τα στιγμιότυπα του αγώνα Λίβερπουλ – Γουέστ Χαμ (2-0) δεν ήταν ασπρόμαυρα, αλλά έγχρωμα! Μεταδόθηκαν από τη θρυλική, πλέον, αθλητική εκπομπή του BBC, «Match of the Day», που από το 2015 αναφέρεται στο Βιβλίο των ρεκόρ (Guinness) ως η μακροβιότερη στα παγκόσμια χρονικά της TV.

Βγήκε στον «αέρα» στις 22 Αυγούστου 1964 με highlights από το ντέρμπι Λίβερπουλ – Αρσεναλ, και την παρακολούθησαν μόλις 22.000 τηλεθεατές. Στην αρχή φάνηκε πως δεν θα μακροημέρευε, καθώς οι σύλλογοι, ακόμη και οι οπαδοί τους, φοβήθηκαν ότι θα άδειαζε τα γήπεδα και θα κατέστρεφε, οικονομικά, το αγγλικό πρωτάθλημα. Ευτυχώς για όλους, οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς το BBC για να την καταργήσει, δεν απέδωσαν. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν πανηγυρικά, όταν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα άρχισαν να γεμίζουν ασφυκτικά τα ταμεία των ομάδων.

Τα πρώτα ριπλέι

Την ίδια χρονιά που η εικόνα της αγγλικής λίγκας απέκτησε χρώματα, το «Match of the Day» εγκαινίασε και τα ριπλέι των πιο αξιόλογων φάσεων. Με τον καιρό, εμπλουτίστηκε με δηλώσεις των πρωταγωνιστών (προπονητών και παικτών), αλλά και με αναλύσεις των αγώνων από παλιές δόξες των γηπέδων. Η εκπομπή, την οποία από το 1999 παρουσιάζει ο Γκάρι Λίνεκερ, πολύ σύντομα ανέβηκε στην κορυφή της τηλεθέασης. Ερευνα του 2010 έδειξε ότι το μουσικό της σήμα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1970, αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη μελωδία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το BBC υπήρξε ο πρωτοπόρος της ποδοσφαιρικής εικόνας, παγκοσμίως. Τον Οκτώβριο του 1946 μετέδωσε live τον αγώνα Μπαρνέτ – Βέλντστοουν (έστω, 20 λεπτά από το πρώτο ημίχρονο και 35 από το δεύτερο), όμως για περίπου δύο δεκαετίες μεταδίδονταν μόνον οι τελικοί του Κυπέλλου και τα ματς Αγγλίας – Σκωτίας. Πού και πού έδειχνε κι άλλα παιχνίδια του FA Cup, αλλά μόνον αυτά που διεξάγονταν στο Λονδίνο, για τεχνικούς λόγους. Το αγγλικό πρωτάθλημα ήταν αφιλόξενο για τις κάμερες.

O βασιλιάς Γεώργιος VI, συγχαίρει τους παίκτες Πρέστον για τη συμμετοχή τους στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τη Χάντερσφιλντ. Είναι το 1938 και η πρώτη ζωντανή μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα στην Ιστορία. Photo by Daily Herald Archive/SSPL/Getty Images

Τη σεζόν 1960-1961 το ITV επιχείρησε μια οργανωμένη προσπάθεια να το βάλει στα σπίτια που διέθεταν τηλεοπτικούς δέκτες, αποκτώντας τα δικαιώματα μετάδοσης 26 αγώνων, έναντι 150.000 λιρών. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1960 η Βρετανία παρακολούθησε live, με καθυστέρηση 40 λεπτών, το ματς Μπλάκπουλ – Μπόλτον Γουόντερερς, σε ειδική εκπομπή με τον τίτλο «The Big Game», όμως αμέσως μετά το κανάλι υπαναχώρησε από τη συμφωνία. Επειδή, πρώτα η Αρσεναλ και στη συνέχεια η Τότεναμ, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο τηλεοπτικό του συνεργείο την είσοδο στα γήπεδά τους. Για να ξαναδούν οι Αγγλοι τηλεθεατές ολόκληρο αγώνα πρωταθλήματος σε απευθείας μετάδοση, χρειάστηκε να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια (Τότεναμ – Νότιγχαμ Φόρεστ στις 2 Οκτωβρίου του 1983). Το ITV δραστηριοποιήθηκε ξανά στο ποδόσφαιρο το 1962, μεταδίδοντας μόνο στιγμιότυπα στην εκπομπή του «Match of the Week».

Πρόβα Μουντιάλ

Το BBC εγκαινίασε την εκπομπή «Match of the Day», το 1964, με απώτερο σκοπό να… προπονηθούν τα τηλεοπτικά του συνεργεία για τις μεταδόσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου που η χώρα θα φιλοξενούσε δύο χρόνια αργότερα. Και η αλήθεια είναι πως οι Αγγλοι έκαναν εξαιρετική δουλειά. Η διοργάνωση του 1966 ήταν η πρώτη στα χρονικά των Μουντιάλ, που η εικόνα της έφτασε live σε όλο τον Κόσμο.

Ενας από τους δύο ιστορικούς πύργους του παλαιού Γουέμπλεϊ στο μόνιτορ της τηλεοπτικής κάμερας που πραγματοποιεί πανοραμική λήψη από… γερανό! / Graham Wood/Evening Standard/Getty Images

Ποδόσφαιρο και τηλεόραση… αγαπήθηκαν πολύ. Προπάντων, στην Αγγλία. Το διετές συμβόλαιο για τα δικαιώματα μετάδοσης του αγγλικού πρωταθλήματος που υπογράφτηκε το 1983, κόστισε στο ITV 5,2 εκατομμύρια λίρες. Πέντε χρόνια αργότερα, για τέσσερις σεζόν, το ίδιο κανάλι πλήρωσε 44 εκατομμύρια λίρες.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Μαζί με τα δικαιώματα για το εξωτερικό, η εικόνα της Πρέμιερ Λιγκ για την τριετία 2019-2022 πουλήθηκε έναντι 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτές τις μέρες θα ανανεωθεί και η συμφωνία για τις μεταδόσεις των αγώνων της στις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι το τηλεοπτικό δίκτυο που θα επικρατήσει (CBS, ESPN, ή NBC), θα καταβάλει για την επόμενη 5ετία σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια: περίπου τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...