483
Ο Ζουράρις ήδη έφυγε από το υπουργείο Παιδείας. Λέτε να φύγει και ο Καμμένος από το υπουργικό; | SOOC

Ο Καμμένος μπορεί να παραιτηθεί από υπουργός Αμυνας αν περάσει ο όρος «Μακεδονία»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 13:06
Ο Ζουράρις ήδη έφυγε από το υπουργείο Παιδείας. Λέτε να φύγει και ο Καμμένος από το υπουργικό;
|SOOC

Ο Καμμένος μπορεί να παραιτηθεί από υπουργός Αμυνας αν περάσει ο όρος «Μακεδονία»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 13:06

Μια δύσκολη «επόμενη ημέρα» για την κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να περάσει από τη Βουλή όνομα με τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ περιγράφουν τα στελέχη των Ανεξ. Ελλήνων, ένα μόλις 24ωρο μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων.

«Δεν θα είναι εύκολη ημέρα» παραδέχτηκε ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος σε συνέντευξή του το μεσημέρι της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει μια τέτοια πρόταση. «Δεν μπορούμε να το σαλαμοποιήσουμε προσωρινά» είπε χαρακτηριστικά για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Και εξήγησε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι περίπλοκη με τους ΑΝΕΛ να καλούνται να ψηφίζουν κυβερνητικές διατάξεις.

Ο κ. Καμμένος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των Ανεξ. Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος να μην παραμείνει υπουργός Aμυνας, αλλά ξεκαθάρισε ότι ακόμα και έτσι –παρά το… θεατρικό της προεξοφλημένης παραίτησης δηλαδή– όλα θα είναι καλά στη συγκυβέρνηση των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ο κ. Σγουρίδης επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει μια συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», αλλά διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής. Ξεκαθάρισε πως οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να «ρίξουν» την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση, για το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος να μην έχει ψηφίσει την συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία», αλλά ταυτόχρονα ως υπουργός Αμυνας να κληθεί να την υλοποιήσει, ο κ. Σγουρίδης απάντησε με νόημα: «Και ποιος σας είπε ότι θα εξακολουθήσει να είναι υπουργός Αμυνας (…), άλλο στηρίζεις μια κυβέρνηση, και άλλο μετέχω στην κυβέρνηση…». Και συνέχισε: «Είναι δυνατόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να πάει στο ΝΑΤΟ και να διαπραγματευτεί μια θέση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία μια θέση που δεν συμφωνεί; Ε, δεν θα είναι». 

«Οταν θα έρθει η πρόταση, εμείς θα την καταψηφίσουμε με κάθε τρόπο και από εκεί και πέρα θα συναρτήσουμε και τη θέση μας στην κυβέρνηση, σημείωσε, σπεύδοντας, ωστόσο να προσθέσει:

«Εμείς την κυβέρνηση δεν θα τη ρίξουμε, αλλά θα τη στηρίξουμε σε περίπτωση πρότασης μομφής»

Σε νέο ερώτημα για την παραμονή του κ. Καμμένου στη θέση του υπουργού Αμυνας, ο κ. Σγουρίδης απάντησε ότι «προτρέχουμε αλλά αν θα φτάσουμε σε αυτό το ακραίο σημείο σαφώς δεν θα υπάρχει αντίφαση. Εννοείται και δεν θα μπορεί να είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας, ξέρω ‘γω, ο Πάνος Καμμένος ο οποίος για το θέμα του ονόματος και τότε είχε ταυτιστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν είχε πει ότι η Μακεδονία είναι η ψυχή μας».

Ο κ. Σγουρίδης είπε επίσης ότι οι ΑΝΕΛ σέβονται τη διαπραγμάτευση αλλά «όταν θα έρθει η πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία δεν θα ψηφίσουμε γιατί εμπεριέχει τον αλυτρωτισμό».

«Σε θέματα εθνικής σημασίας εμείς θα τηρήσουμε τη στάση μας για τα εθνικά θέματα που δεν μπορούμε να την αλλάξουμε αν δεν κάνουμε συνέδριο, που και να γίνει δεν θα αλλάξει γιατί ο αλυτρωτισμός ήταν αυτος που πάντα δημιουργούσε πρόβλημα στα Βαλκάνια» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...