433
Ο Λόρενς (Λάρι) Φινκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock | REUTERS/Yuri Gripas

Λάρι Φινκ (BlackRock) προς Γουόλ Στριτ: Δείτε και την κοινωνία, όχι μόνο κέρδη

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2018, 17:43
Ο Λόρενς (Λάρι) Φινκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock
|REUTERS/Yuri Gripas

Λάρι Φινκ (BlackRock) προς Γουόλ Στριτ: Δείτε και την κοινωνία, όχι μόνο κέρδη

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2018, 17:43

Αν θέλετε τη στήριξή μας, επενδύστε στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Το μήνυμα αυτό έστειλε με το πλέον σαφή τρόπο στις εισηγμένες της Wall Street ο Λάρι Φινκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock – της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο με συνολικό χαρτοφυλάκιο άνω των 6 τρισ. δολ.

Σημασία δεν έχουν μόνο τα κέρδη, αναγνωρίστε και αναλάβετε τις ευθύνες σας έναντι της κοινωνίας, λέει ο κ. Φινκ στους κολοσσούς της Γουόλ Στριτ σε επιστολή την οποία αποκαλύπτουν οι New York Times.

To περιεχόμενο της επιστολής έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους επιχειρηματικούς κύκλους των ΗΠΑ, με τους New York Times να κάνουν λόγο για «κρίσιμη στιγμή στη Γουόλ Στριτ», καθώς ο επικεφαλής της BlackRock χωρίς να παραβλέπει τη σημασία του κέρδους, βάζει επιτακτικά στο κάδρο και την υποχρέωση μεγαλύτερης -και πάνω από όλα έμπρακτης- ευαισθητοποίησης των εταιρικών κολοσσών έναντι των κοινωνικών αναγκών.

Χωρίς περιστροφές, ο Λόρενς Φινκ ενημερώνει τους CEO των μεγαλύτερων εισηγμένων ότι αν επιθυμούν να έχουν τη στήριξη της BlackRock, οι εταιρείες τους πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα από να αυξάνουν απλά τα κέρδη τους, συμβάλλοντας πλέον εμπράκτως στην κοινωνία.

«Η κοινωνία απαιτεί οι επιχειρήσεις, τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές, να εξυπηρετούν έναν κοινωνικό σκοπό», αναφέρει στο προσχέδιο της επιστολής που περιήλθε στην κυριότητα των Νew York Times. «Για να ευημερήσει σε βάθος χρόνου, η εκάστοτε εταιρεία δεν πρέπει να παρουσιάζει μόνο καλές οικονομικές επιδόσεις, αλλά και τον τρόπο θετικής συμβολής της στην κοινωνία», είναι μία από τις βασικές επισημάνσεις του.

Καθώς μάλιστα οι εθνικές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να προετοιμάσουν το μέλλον σε μία σειρά από τομείς, η κοινωνία ολοένα και περισσότερο στρέφει το βλέμμα της προς τον ιδιωτικό τομέα ζητώντας από τις εταιρείες να ανταποκριθούν σε ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις, γράφει ο κ. Φινκ.

Ηδη πάντως το προηγούμενο έτος οι επικεφαλής των εταρειών είδαν τους εαυτούς τους να παίρνουν θέση σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και η μεταναστευτική πολιτική, οι φυλετικές σχέσεις, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και πολλά άλλα.

Το να βγαίνει και το λέει όμως φωναχτά ο μεγαλύτερος επενδυτής του κόσμου  και να δηλώνει μάλιστα ότι σχεδιάζει να εισάγει και μία μορφή λογοδοσίας για τις επιχειρήσεις, αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της εξέλιξης που παρατηρείται στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ.

Επιπλέον ο κ. Φινκ ενημερώνει ότι ενισχύει το επιτελείο της ΒlackRock  που θα αναλάβει την παρακολούθηση του βαθμού ανταπόκρισης των εταιρειών στις νέες αυτές επιταγές της κοινωνίας.

Γιατί όπως λέει, αν μία εταιρεία δεν είναι αληθινά συνυφασμένη με την κοινωνία και τις ανάγκες της και αν δεν αποκτήσει μία αίσθηση κοινωνικού σκοπού, είναι μοιραίο να απολέσει την άδεια των βασικών της μετόχων να συνεχίσει να λειτουργεί όπως το έκανε μέχρι σήμερα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...