Advertisement

518
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Περικλής Κοροβέσης στέκονται στο πλευρό της «Athens Review of Books» | CreativeProtagon

Γλέζος και Κοροβέσης στηρίζουν την «Athens Review of Books» κατά Κοτζιά

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 13:07
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Περικλής Κοροβέσης στέκονται στο πλευρό της «Athens Review of Books»
|CreativeProtagon

Γλέζος και Κοροβέσης στηρίζουν την «Athens Review of Books» κατά Κοτζιά

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 13:07

Θέση στη διαμάχη που συνεχίζεται μεταξύ της λογοτεχνικής επιθεώρησης «Athens Review of Books» και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πήραν ο Μανώλης Γλέζος και ο Περικλής Κοροβέσης. Ως γνωστόν ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αγωγή κατά της «ARB» για ένα άρθρο αναγνώστη που δημοσίευσε και τον χαρακτήριζε «γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» – αγωγή που κέρδισε στο δικαστήριο και μάλιστα έσπευσε να προχωρήσει στη δέσμευση των επιδικασμένων ποσών προκαλώντας οικονομική ασφυξία στο έντυπο, με στόχο προφανώς το κλείσιμό του.

Οι δύο προσωπικότητες της Αριστεράς σε κοινή δήλωσή τους, με τίτλο «Athens Review of Books: Οι Γκάουλαϊτερ της δημιουργίας υπό διωγμό», τονίζουν ότι ο κ. Κοτζιάς θέλει ουσιαστικά να κλείσει τη λογοτεχνική επιθεώρηση, εγκαλούν τους δικαστές που «δεν γνωρίζουν πως η λέξη Γκαουλάιτερ έχει χάσει την αρχική σημασία της και ότι σημαίνει πια φανατικός», και φέρνουν τον υπουργό Εξωτερικών προ μιας δύσκολης σκηνής: να παραλάβει ο ίδιος από τον κ. Κοροβέση την επιταγή…

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γλέζου και του κ. Κοροβέση:

«Εμείς, μέλη της μεγάλης οικογένειας της Αριστεράς, παρόντες πάντα στους αγώνες της εποχής μας, γνωρίσαμε ήρωες και αγίους. Αλλά γνωρίσαμε και τον ανθρώπινο πόνο και το βαρύ, ασήκωτο πένθος, των οικογενειών τους που κράτησε μια ζωή, σε μια κοινωνία που συχνά θεωρούσε τη συγγένειά τους με ένα μάρτυρα “εθνικά ύποπτη”.

» Ανάμεσά τους η Χαρά Λιουδάκη-Σουκατζίδη, η μνηστή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, με αδελφό πεσόντα στο Αλβανικό Μέτωπο και με την αδελφή της, παιδαγωγό και λαογράφο Μαρία, κατακρεουργημένη από τον συμμοριτοφασίστα Μπαντουβά.

» Τώρα έρχεται η σειρά της κόρης τής Χαράς, Μαρίας Βασιλάκη, εκδότριας του εξαίρετου λογοτεχνικού περιοδικού “Αθηναϊκή Επιθεώρηση του Βιβλίου (ATHENS REVIEW OF BOOKS)”, που ο υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλείσει, επειδή γνωρίζει ότι στη διπλωματική γλώσσα η αμφισημία είναι κανόνας; Αλλά και οι δικαστές που καταδίκασαν το περιοδικό ‒παρά την πιο έγκυρη μαρτυρία του καθηγητή Χριστόφορου Χαραλαμπάκη (Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών)‒, επειδή δεν γνωρίζουν πως η λέξη Γκαουλάιτερ έχει χάσει την αρχική σημασία της και ότι σημαίνει πια φανατικός.

» Για αυτή τη λέξη, στον χαρακτηρισμό “γκαουλάιτερ του Σταλινισμού”, η εκδότρια καταδικάστηκε να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο που ισοδυναμεί με κλείσιμο του περιοδικού.

» Πέρα απ’ αυτά, προσωπικά, ως Μανώλης Γλέζος, από το βήμα της Βουλής έχω διακηρύξει ότι ο χαρακτηρισμός δεν πρέπει να αποτελεί ποινικό αδίκημα, διότι απλώς εκφράζει πώς ήθελε ο χαρακτηρίζων να γίνει ο χαρακτηριζόμενος. Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των ευχών και αρών (κατάρες), που δεν έχουν καμιά αντικειμενική αξία. Η υποκειμενική διάθεση είναι αδύνατο να χαρακτηριστεί ως ποινικό αδίκημα. Γι’ αυτό κοινοποιούμε αυτή μας τη δήλωση και ζητούμε από τον καθένα να κρίνει.

» Σε έμπρακτη εφαρμογή των παραπάνω, ο εξ ημών Περικλής Κοροβέσης ανέλαβε να παραδώσει την τραπεζική επιταγή της Μαρίας Βασιλάκη στον κ. Κοτζιά. Ας επικοινωνήσει μαζί μου ο κ. υπουργός για την παραλαβή της εντός των αμέσως επόμενων τριών ημερών, ώστε να ανακαλέσει άμεσα το “Κατασχετήριο εις χείρας τρίτων” που έστειλε στις Τράπεζες και στο Πρακτορείο Διανομής Τύπου “Άργος”, κρατώντας σε ομηρεία το περιοδικό από τις 24 Ιουλίου. Διαφορετικά με πρωτοβουλία του Περικλή Κοροβέση θα οργανωθεί στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ εκδήλωση εις μνήμη των αδελφών Μαρίας και Χαράς Λιουδάκη και του Ναπολέοντα Σουκατζίδη όπου θα επιδοθεί δημοσίως η αμοιβή του κ. Κοτζιά».