810
Μια ιστορική στιγμή: ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ παραδίδει την πράξη απόλυσης στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπό το βλέμμα της Ανγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση της οποίας διαλύθηκε | REUTERS/Fabrizio Bensch

Εποχή Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή με 501 ψήφους

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2017, 14:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/10/2017, 20:01
Μια ιστορική στιγμή: ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ παραδίδει την πράξη απόλυσης στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπό το βλέμμα της Ανγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση της οποίας διαλύθηκε
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Εποχή Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή με 501 ψήφους

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2017, 14:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/10/2017, 20:01

Ακριβώς το μεσημέρι της Τρίτης, τριάντα ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η νέα γερμανική Βουλή συνήλθε για πρώτη φορά σε σώμα για την εκλογή του νέου προέδρου, που δεν είναι άλλος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και του προεδρείου.

Είναι τέλος μιας εποχής για τον επί οκταετία υπουργό Οικονομικών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σώμα στο οποίο για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας θα βρίσκεται κοινοβουλευτική ομάδα της ακροδεξιάς.

Και μάλιστα μια αρκετά ισχυρή ομάδα, γιατί η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 92 μέλη είναι η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα, μετά από αυτή του CDU/CSU της Ανγκελας Μέρκελ και του SPD του Μάρτιν Σουλτς.

2017-10-24T102410Z_1372014781_UP1EDAO0SW92K_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
Η Ανγκελα Μέρκελ ενώ ψηφίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Η εκλογή του τέως υπουργού φαινόταν εξαρχής εξασφαλισμένη. Και πράγματι: έλαβε 501 θετικές ψήφους και 173 αρνητικές ψήφους. Τριάντα βουλευτές απείχαν και βρέθηκε μία άκυρη ψήφος.

Εκτός από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, που θα τον καταψήφιζε, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν για τη θέση του προέδρου. Στην πράξη υπήρχαν πολλές διαρροές – περί τους 100 βουλευτές καταψήφισαν ή απείχαν.

Η θέση μόνο τιμητική αποστρατεία δεν αποτελεί για τον Σόιμπλε αφού, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η παρουσία του AfD στα κοινοβουλευτικά έδρανα προοιωνίζεται μια νέα περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων στα γερμανικά χρονικά.

Η προσωπικότητα και η εμπειρία του τέως υπουργού αποτελούν την εγγύηση ότι θα μπορέσει να δαμάσει τους βουλευτές του AfD, σύμφωνα με σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung, άποψη που εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Με έναν πρωτότυπο τρόπο αποχαιρέτησαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών τον Σόιμπλε, τιμώντας ένα από τα επιτεύγματά του, τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Σχημάτισαν ένα μαύρο μηδέν, που συμβολίζει ακριβώς τον ισορροπημένο προϋπολογισμό, και φωτογραφήθηκαν έτσι.

Εν τω μεταξύ, τα άλλα κόμματα είχαν κάνει μέτωπο εναντίον του υποψηφίου αντιπροέδρου από το AfD, του Αλμπρεχτ Γκλάζερ, ο οποίος παλαιότερα εκφράστηκε πολύ υποτιμητικά για το Ισλάμ. Στον πρώτο και δεύτερο γύρο για να εκλεγεί χρειάζεται πλειοψηφία όλων των βουλευτών, δηλαδή 355 από τους συνολικά 709, στον τρίτο γύρο αρκεί να έχει περισσότερες θετικές ψήφους από αρνητικές.

Εάν δεν τις συγκεντρώσει τότε θα κληθεί το αρμόδιο όργανο της Βουλής, αποτελούμενο από τον πρόεδρο, τους επικεφαλής των ΚΟ και άλλα κομματικά στελέχη, για να αποφασίσει για το τι θα πρέπει να γίνει.

Μάλιστα, από τις αρχές του χρόνου και ενόψει της διαφαινόμενης εκλογής του AfD, άλλαξαν οι κανόνες και την εναρκτήρια ομιλία δεν τη δίνει ο αρχαιότερος σε ηλικία αλλά ο αρχαιότερος σε κοινοβουλευτική θητεία, κάτι που εξασφάλισε ότι δεν θα κάνει την πρεμιέρα της νέας περιόδου βουλευτής του AfD.

2017-10-24T102817Z_835322040_UP1EDAO0T342Q_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
Η Αλις Βάιντελ και ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ -δύο από τα ηγετικά στελέχη του AfD- ψηφίζουν για τον πρόεδρο της Βουλής (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Για τους άλλους πέντε αντιπροέδρους, έναν από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, δεν υπήρξαν αντιρρήσεις.

Με τη σύσταση της Βουλής σε σώμα τελειώνει και επίσημα η θητεία της νυν κυβέρνησης. Η καγκελάριος Μέρκελ και 14 υπουργοί της θα παραλάβουν το απόγευμα από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ το έγγραφο απόλυσής τους, θα συνεχίσουν όμως να εκτελούν υπηρεσιακά τα καθήκοντά τους.

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής

Ξεχωριστή πρώτα απ’ όλα λόγω του αριθμού των βουλευτών της είναι η νέα γερμανική Βουλή. Λόγω του ιδιαίτερου εκλογικού συστήματος ο αριθμός των βουλευτών είναι κυμαινόμενος γύρω στους 700. Σε αυτή τη βουλευτική περίοδο είναι οι περισσότεροι εδώ και δεκαετίες, συνολικά 709 κατανεμημένοι σε έξι κοινοβουλευτικές ομάδας (CDU/CSU, SPD, AfD, Die Linke, Πράσινοι και FDP).

Μόλις 219 από τους 709 βουλευτές είναι γένους θηλυκού, ή ποσοστό 30,9% κατά έξι μονάδες μικρότερο από την προηγούμενη Βουλή και το χαμηλότερο ποσοστό σχεδόν των τελευταίων 20 ετών.

epa06285769 German Finance Minister and nominated President of the German Parliament, Wolfgang Schaeuble (L), and the leader of the Social Democratic Party (SPD), Martin Schulz (R), chat during the constituent meeting of the German 'Bundestag' parliament, in Berlin, Germany, 24 October 2017. Others are not identified. The newly elected German Bundestag holds its constituent meeting of Parliament in its 19th electoral period. The meeting will be opened with a speech by the chairman by seniority followed by the election of the President of the Bundestag and the other members of the Presidium, as well as the decision on the agenda of the German Bundestag. EPA/FELIPE TRUEBA
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Μάρτιν Σουλτς (EPA/FELIPE TRUEBA)

Τουλάχιστον 58 βουλευτές έχουν μεταναστευτικές ρίζες, δηλαδή οι ίδιοι ή τουλάχιστον ένας εκ των γονέων τους γεννήθηκαν χωρίς να διαθέτουν τη γερμανική ιθαγένεια. Ένας, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, είναι ο Γρηγόρης Αγγελίδης, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός στην Bundestag, ο οποίος εξελέγη με το FDP.

Από την άλλη πλευρά, με μέσο όρο ηλικίας 49,4 χρόνια η νέα Βουλή είναι ελάχιστα νεότερη συγκριτικά με την προηγούμενη. Πλειοψηφεί η ηλικιακή ομάδα 45-59 ετών, ενώ μόλις 13 βουλευτές είναι κάτω των 30.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...