395
Ο Νίκος Βούτσης στο προεδρείο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σε παλαιότερη συνεδρίαση | Nikos Libertas / SOOC

«Θερμό επεισόδιο» Βούτση – αντιπολίτευσης για την fast track ψήφιση των εκκρεμοτήτων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 15:55
Ο Νίκος Βούτσης στο προεδρείο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σε παλαιότερη συνεδρίαση
|Nikos Libertas / SOOC

«Θερμό επεισόδιο» Βούτση – αντιπολίτευσης για την fast track ψήφιση των εκκρεμοτήτων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 15:55

Οριστικά αύριο Παρασκευή θα διεξαχθεί η ψήφιση των εκκρεμών προαπαιτούμενων για τη δεύτερη αξιολόγηση με fast track διαδικασίες και υπό τη μορφή τροπολογιών. δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση στο χρονοδιάγραμμα παρά τις οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και το «θερμό επεισόδιο» που έλαβε χώρα νωρίτερα την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων μεταξύ του Νίκου Βούτση και των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων.

Οι εκκρεμείς δράσεις θα ενταχθούν σε κύρωση διεθνούς συμβάσεως του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Αλιεία στη Μεσόγειο, η οποία θα συζητηθεί μετά τις 10.00 το πρωί στην Ολομέλεια και εάν κατατεθεί αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας αυτή προγραμματίζεται για τις 18.00 το απόγευμα.

Οσον αφορά στην ένταση που προκλήθηκε στη διάσκεψη των Προέδρων, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr η κυβέρνηση ήθελε την κατάθεση των εκκρεμών δράσεων απόψε Πέμπτη, και την ψήφισή τους από την Ολομέλεια αύριο Παρασκευή.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόκειται για 5 τροπολογίες που αφορούν:

1. Συντάξεις – επιπλέον «πάγωμα» έως το 2022

2. Αφορολόγητο

3. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

4. Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

5. Οικονομικά κομμάτων

Η πρόταση προκάλεσε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους τόσο με τη διαδικασία όσο και με το χρόνο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν τόσο κρίσιμα μέτρα να συζητούνται και να ψηφίζονται σε αστραπιαίους χρόνους περιορίζοντας τη δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασής τους.

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν την κατάθεση των εκκρεμών δράσεων με το θεσμικό τρόπο ενός σχεδίου νόμου, ενώ η ΝΔ βλέποντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό αντιπρότεινε αν μη τι άλλο την ψήφισή τους την επόμενη Δευτέρα, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος εξέτασης του περιεχομένου των τροπολογιών.

Υπό την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων ο κ. Βούτσης διέκοψε τη Διάσκεψη, ζητώντας ολιγόωρη παράταση, προκειμένου να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο μικρής τροποποίησης του χρονοδιαγράμματος.

Όλες οι εκτιμήσεις, ωστόσο, συνέκλιναν -όπως και τελικά έγινε- ότι το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος θα ακολουθηθεί ως είχε αρχικά εισηγηθεί η κυβέρνηση, δηλαδή με την ψήφιση των μέτρων αύριο, μέσω τροπολογιών.

«Είναι ευτελισμός της διαδικασίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη δημοσιότητα και τη συμμετοχή των βουλευτών», σχολίασε δηκτικά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να κατατίθενται τόσο σοβαρά μέτρα μέσω τροπολογιών, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο και υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε: «Απαράδεκτο και κοινοβουλευτικά ανεπανάληπτο. Φέρνουν προαπαιτούμενα με τροπολογία και χωρίς κατάλογο ομιλητών». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...