756
Η απερχόμενη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου | Menelaos Myrillas / SOOC

Αντιδράσεις δικαστών για εκδήλωση της Βασιλικής Θάνου στο Χίλτον

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 14:12
Η απερχόμενη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου
|Menelaos Myrillas / SOOC

Αντιδράσεις δικαστών για εκδήλωση της Βασιλικής Θάνου στο Χίλτον

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 14:12

Ο Αρειος Πάγος εφέτος κλείνει 182 χρόνια από την ίδρυσή του. Λογικά, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό θα έπρεπε να γιορτάσει επέτειο σε 18 χρόνια, με την συμπλήρωση των 200, καθώς οι επέτειοι εορτάζονται «στρογγυλά» ανά πεντηκονταετία, άντε 25ετια.

Ομως η απερχόμενη πρόεδρός του Βασιλική Θάνου (συνταξιοδοτείται στο τέλος του Ιουνίου, καθώς δεν ευδοκίμησε η προσπάθειά της για παράταση της θητείας των ανωτάτων δικαστικών -άλλωστε κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα- παρά το κλείσιμο του ματιού από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα) έχει διαφορετική γνώμη.

Και για αυτό αποφάσισε τον εορτασμό στο ξενοδοχείο Χίλτον, αύριο Παρασκευή, της επετείου των 182 χρόνων ίδρυσης του Αρείου Πάγου.

Μία εκδήλωση η οποία έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις εντός κι εκτός του χώρου τις Δικαιοσύνης (δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν μία εκδήλωση – «φιέστα» ενόψει αποχώρησης της κυρίας Θάνου), και έχει εγείρει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη χρηματοδότησή της.

Αυτό θέτει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ το θέμα είχε φτάσει και στη Βουλή, προ ημερών, με ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή από Το Ποτάμι.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως και Το Ποτάμι, θέτουν θέματα που σχετίζονται μεν με την χρηματοδότηση της εν λόγω εκδήλωσης, αλλά αναρωτιούνται δε και για τον πραγματικό λόγο που θα διεξαχθεί, καθώς οι επέτειοι όπως προαναφέρθηκε εορτάζονται πάντα ανά πεντηκονταετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση δεν έχουν κληθεί δικαστικές ενώσεις και άλλοι φορείς, ενώ πολλοί ανώτατοι δικαστικοί δεν θα παραστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας που είχε οριστεί στην επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης, φέρεται να παραιτήθηκε θέτοντας θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων

«Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το Δικαστικό Σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.

»Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης. Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης». 

Άλλωστε και στην ερώτηση του Ποταμιού προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τονίζεται ότι προκαλεί εντύπωση πως εορτάζονται τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, ενώ οι επέτειοι πάντα εορτάζονται ανά πεντηκονταετία (άλλωστε τις τελευταίες δεκαετίες ουδέποτε εορτάστηκε η ίδρυση του Αρείου Πάγου), ενώ παράλληλα τίθενται, πρωτίστως, και θέματα διαφάνειας των οικονομικών της εκδήλωσης δεδομένου του κόστους της στην αίθουσα του Χίλτον.

Με γνώμονα την βασική αρχή «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια» οι ερωτώντες βουλευτές, ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει σχετικά με το αν υπάρχουν – και ποιοι είναι- οι χορηγοί της εκδήλωσης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης ερωτάται, αν ισχύουν δημοσιεύματα που συνδέουν την εν λόγω εκδήλωση με την προσωπική πρόθεση της Προέδρου του ΑΠ, η οποία αποχωρεί στο τέλος του μήνα, να διοργανώσει εκδήλωση επί τη αποχωρήσει της.

Η ερώτηση του Ποταμιού

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του Βήματος, η απερχόμενη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διοργανώνει στις 9 Ιουνίου Γκαλά στο ξενοδοχείο Χίλτον με προσκεκλημένους και από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με πρόσχημα τη συμπλήρωση 182 ετών από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, -παρότι οι επέτειοι εορτάζονται τουλάχιστον ανά πεντηκονταετίες-, στην πραγματικότητα λόγω της συνταξιοδότησής της και ομιλητές μεταξύ άλλων τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή.

»Αφού η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν ενώπιόν της, μεγάλες δίκες για οικονομικά και όχι μόνο εγκλήματα.

Κύριε υπουργέ σας ερωτάμε: έχει βάση αυτό το δημοσίευμα;

»Αν ναι ποιος χρηματοδοτεί, μια τόσο γκλάμουρους εκδήλωση, στην εποχή της σκληρής λιτότητας που ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας πένεται; Ποιοι είναι οι χορηγοί;

»Είναι αλήθεια ότι παραιτήθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Δασούλας από μέλος της φερόμενης ως Οργανωτικής Επιτροπής; Και αν ναι, γιατί

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News