373
Ο Νίκος Φίλης προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά μάλλον δεν έφερε και ιδιαίτερες αντιρρήσεις για την πολιτική της κυβέρνσης; | INTIMENEWS

«Αδιάφορη» η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 16:45
Ο Νίκος Φίλης προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά μάλλον δεν έφερε και ιδιαίτερες αντιρρήσεις για την πολιτική της κυβέρνσης; | INTIMENEWS

«Αδιάφορη» η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 16:45

Συμβιβαστική λύση που θα εξασφαλίζει, όμως, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «εξουσιοδοτήθηκε» να ζητήσει η κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά η Πολιτική Γραμματεία έδωσε την έγκριση της για συμβιβασμό και αποδοχή της πρότασης των δανειστών, αρκεί αυτό να εξασφαλίζει την επιβίωση της κυβέρνησης και να παρατείνει την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη σφαίρα της εξουσίας.

Ηταν μία μάλλον εύκολη συνεδρίαση για τον Αλέξη Τσίπρα που δεν βρέθηκε μπροστά σε αντιρρήσεις, διαφωνίες και επιφυλάξεις. Ακόμα και οι «53», στους οποίους συμμετέχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος», δεν είχαν όλοι την ίδια θέση. Ενας ζητούσε από την κυβέρνηση να πάρει όποια λύση πέσει στο τραπέζι αρκεί να εξασφαλίζεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, άλλος ζητούσε βιώσιμη λύση για το χρέος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωνε πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας έλεγαν ότι δεν υπήρχαν θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης επειδή δεν παρουσιάστηκε και κάτι συγκεκριμένο από τους κυρίους Τσίπρα και Τσακαλώτο, ώστε να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις από τα στελέχη. 

Στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας επισημαίνεται για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έκανε το καθήκον της και είναι τώρα σειρά των δανειστών να αναλάβουβν πρωτοβουλίες για τις οποίες έχουν δεσμευτεί. Παράλληλα, δια της ανακοίνωης, η ΠΓ επιτίθεται στο ΔΝΤ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης. Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του. 
Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...