832
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ύστερα από ακόμα μία μέτρια εμφάνιση. Η ομάδα δεν έχει πυξίδα και ταξιδεύει στο άγνωστο | INTIME

Το μεγάλο πισωγύρισμα του Παναθηναϊκού

Sportscaster Sportscaster 4 Μαρτίου 2017, 07:55
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ύστερα από ακόμα μία μέτρια εμφάνιση. Η ομάδα δεν έχει πυξίδα και ταξιδεύει στο άγνωστο
|INTIME

Το μεγάλο πισωγύρισμα του Παναθηναϊκού

Sportscaster Sportscaster 4 Μαρτίου 2017, 07:55

Πάει, πέταξε το πλεονέκτημα έδρας στα play-offs για τον Παναθηναϊκό. Μετά την ήττα του από την Νταρουσάφακα στην Πόλη (77-72), ό,τι κι αν συμβεί στις έξι αγωνιστικές που απομένουν, τα… κουκιά δεν του βγαίνουν. Ο Εξάστερος έχει 14 νίκες και η Φενέρμπαχτσε 16, όμως, στην ουσία, οι Τούρκοι απέχουν ακόμα περισσότερο, επειδή υπερτερούν σε περίπτωση ισοβαθμίας με την ελληνική ομάδα. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι πέμπτος, πάνω από τον Ερυθρό Αστέρα. Τέταρτος, είναι σχεδόν απίθανο να ανέβει.

Για όσους πίστευαν ότι ο Παναθηναϊκός μπορούσε να τερματίσει ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας, η χθεσινή αποτυχία ήταν ένα σοκαριστικό πισωγύρισμα. Η Νταρουσάφακα δεν είναι, δα, κανένα «θηρίο». Εχει πολύ χρήμα και λαμπρό μέλλον, όμως -προς το παρόν- της λείπουν όλα τα υπόλοιπα: η εμπειρία, ο κόσμος, η ιστορία, η «φανέλα». Αλλά για τους ρεαλιστές, για ‘κείνους που επέμεναν ότι η «τετράδα» ήταν χαμένη υπόθεση, η ανάγνωση του αποτελέσματος είναι διαφορετική: από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός υπερασπίστηκε το 86-80 της Αθήνας, η ήττα του από την ένατη ομάδα της κατάταξης είναι (σχεδόν) ανώδυνη. Εκτός θεαματικού απροόπτου, οι «πράσινοι» μπορούν να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τους προημιτελικούς του Απριλίου.

Ο Παναθηναϊκός την πάτησε, κυρίως επειδή σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα μάρκαρε τους αντιπάλους του… με τα μάτια. Μπορεί οι 77 πόντοι που δέχτηκε να μη φαντάζουν κακή αμυντική επίδοση -για εκτός έδρας ματς- όμως οι 24 που σκόραρε η τουρκική ομάδα στην τελευταία περίοδο, «έτσουξαν». Ετσι, έχασε ακόμα ένα ματς μακριά από το ΟΑΚΑ που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Από κάτι τέτοιες ήττες δεν προλαβαίνει, πια, το τρένο για τις ψηλότερες θέσεις. Κάπως έτσι ηττήθηκε από την Εφές, από την Ούνικς, από τον Ερυθρό Αστέρα, ακόμα και από την ΤΣΣΚΑ και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ επέστρεψε από τους -12 στα μισά της τρίτης περιόδου, έφτασε στους +5 στην εκκίνηση της τέταρτης, αλλά στα τελευταία τρία λεπτά έμεινε άποντη. Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, κι ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν στους +2, ο Μπραντ Ουάναμεϊκερ πέτυχε πέντε καθοριστικούς πόντους. Αλλά, και σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δικαιολόγησε απολύτως τα πολλά μηδενικά στο ποσό των ετήσιων αποδοχών του, με ένα σωρό σπουδαία καλάθια. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 24 πόντους, έξι ριμπάουντ, τρεις ασίστ, και δυο κλεψίματα σε 36’25”. Πάλι καλά, που πάνω στον… πανικό των τελευταίων λεπτών δεν έχασε τη διαφορά της νίκης του στο ΟΑΚΑ. Περιέργως, στο φινάλε οι γηπεδούχοι δεν εκδήλωσαν επίθεση -δεν δοκίμασαν ούτε ένα σουτ της τελευταίας στιγμής- λες και ξέχασαν αυτή τη… λεπτομέρεια.

1638786

Το χθεσινό ματς είναι παρελθόν, όμως «κάτι λέει» για το μέλλον: ότι ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια αδιάκοπη αναζήτηση ρόλων και συνοχής, σαν να είμαστε ακόμα στον Οκτώβριο. Ο Πασκουάλ «ψάχνεται», πειραματίζεται, δοκιμάζει διαφορετικές ιδέες σχεδόν σε κάθε παιχνίδι και, με αυτό το διαρκές ανακάτεμα της τράπουλας, η ομάδα είναι αδύνατο να βρει ένα στάνταρ απόδοσης, μια αγωνιστική αξιοπιστία. Στην Πόλη, για παράδειγμα, είδαμε για πρώτη φορά τον Γιάννη Μπουρούση στη θέση «πέντε», με τον Κρις Σίνγκλετον στην «τέσσερα». Στο ερώτημα, εάν αυτά τα τεστ θα συνεχιστούν και στα play-offs, μάλλον δεν είναι σε θέση να απαντήσει ούτε ο ίδιος ο καταλανός κόουτς.

Για ακόμα μια φορά, ο Παναθηναϊκός επιχείρησε περισσότερα τρίποντα (30) από δίποντα (27). Επαψε να είναι… είδηση. Με εξαίρεση το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, οι τελευταίες ήττες του Παναθηναϊκού έχουν κοινό παρονομαστή τα πολλά -έως πάρα πολλά- τρίποντα. Η ομάδα έχει γίνει απελπιστικά προβλέψιμη, όμως δεν φταίει ο Πασκουάλ. Αυτό το παιχνίδι υπαγορεύει το «υλικό» που έχει στα χέρια του, αυτό παίζει. Από την πρώτη μέρα που αφίχθη στην Αθήνα, προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους παίκτες που βρήκε στην ομάδα, έχοντας εγκαταλείψει συστήματα και τακτικές που αρέσουν σε ‘κείνον.

Δίνει ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως, αν και για τον Αλεσάντρο Τζεντίλε φαίνεται πως η υπομονή εξαντλείται κάπου εδώ. Ο Ιταλός έμεινε, πάλι, στο «μηδέν». Δεν τα βάζει ούτε από τη… «γραμμή της φιλανθρωπίας». Στις εννέα συμμετοχές του στην Euroleague με την πράσινη φανέλα, ο φόργουορντ του «Τριφυλλιού» έχει απολογισμό 2/9 βολές. Σε πολύ νεαρή ηλικία, θυμίζει πρώην μπασκετμπολίστα.

Κατά τα άλλα, ο Γιάννης Μπουρούσης δεν ήταν στη μέρα του -έκανε αρνητικό ρεκόρ καριέρας στα λάθη (7)-, ο Μάικ Τζέιμς έδωσε επτά ασίστ σε 20 λεπτά -περισσότερες από ποτέ- ο Κρις Σίνγκλετον πάλευε μόνος εναντίον όλων (23 πόντοι, 4/6 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 3/4 βολές, έξι ριμπάουντ και τρία μπλοκ σε 36 λεπτά), ενώ ο Νικ Καλάθης μέτρησε το όγδοο μονοψήφιο παιχνίδι του στα τελευταία εννέα. Στα τελευταία τρία, σε 71 λεπτά, έχει πετύχει μόλις 10 πόντους. Και να σκεφτεί κανείς, ότι είχε μπει στη σεζόν με 15/15 διψήφια ματς…

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού έως το φινάλε της κανονικής περιόδου δεν είναι το πιο εύκολο, όμως δεν το λες και δύσκολο. Το δύσκολο -ακατόρθωτο, μέχρι στιγμής- είναι η βελτίωση της ομάδας από παιχνίδι σε παιχνίδι. Είτε νικά είτε χάνει, ο Εξάστερος το κάνει με τρόπο πανομοιότυπο. Αν καταφέρει να φτάσει στα play-offs, θα το οφείλει στην ατομική ποιότητα συγκεκριμένων μονάδων του, και στο συνήθως ευφυές κοουτσάρισμα του διάσημου προπονητή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...