1377
Ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης |

Αστυνομική έφοδος στα Παραπολιτικά έπειτα από μήνυση Καμμένου – Κύμα καταδίκης

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 22:01
Ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης |

Αστυνομική έφοδος στα Παραπολιτικά έπειτα από μήνυση Καμμένου – Κύμα καταδίκης

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 22:01

Απέρριψε η εισαγγελέας τη μήνυση του Πάνου Καμμένου κατά του εκδότη και του διευθυντή του δημοσιογραφικού ομίλου των Παραπολιτικών για «απόπειρα εκβίασης» και οι δύο δημοσιογράφοι διώκονται μόνο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, πήραν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του ομίλου Παναγιώτης Τζένος συνελήφθη μετά από έφοδο της αστυνομίας στα δημοσιογραφικά γραφεία των Παραπολιτικών, έπειτα από μήνυση του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Η μήνυση κατατέθηκε για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας σχετικά με το υποτιθέμενο ταξίδι που πραγματοποίησε ο Πάνος Καμμένος στις αυστριακές Άλπεις την περίοδο των εορτών. Η εφημερίδα είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Καμμένος μετέβη σε πολυτελές θέρετρο των Αλπεων όπου και έπαθε ατύχημα κατά την προσπάθειά του να κάνει σκι.

Ο Παναγιώτης Τζένος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο. Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αφορούσε και τον εκδότη των εφημερίδων του Ομίλου Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος προσήλθε αργότερα αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί απείλησαν τους δημοσιογράφους που κατέγραφαν τη στιγμή της σύλληψης με κινητά και τους ζητούσαν να πάνε στο τμήμα.

Ο κ. Καμμένος πάντως δήλωσε ότι η μήνυση που κατέθεσε δεν αφορά κάποιο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» αλλά αναφορές που έχουν κάνει σε τηλεοπτικές εκπομπές οι Κουρτάκης και Τζένος σχετικά με τον γιο του. «Ενέπλεκαν τον ανήλικο γιο μου, ο οποίος πάει στη Β’ Λυκείου, ότι είναι στα Εξάρχεια, ότι είναι αναρχικός, ότι είναι λέει, σας διαβάζω επί λέξει, ότι είναι λέει ο γιος του Πάνου λίγο με τη Ρούπα», είπε ο υπουργός μιλώντας στον ANT1 το πρωί της Τετάρτης. «Αναφέρει το παιδί σαν αναρχικό και σαν τρομοκράτη. Ενα παιδί που ετοιμάζεται να πάει στο πανεπιστήμιο. Να πάει στο εξωτερικό. Ενα παιδί που θα το αποκλείσουν από όλα τα πανεπιστήμια και από χορήγηση βίζας. Γιατί; Γιατί είναι γιος μου. Και έπρεπε να εκβιαστώ εγώ μέσω του παιδιού μου, το οποίο δεν έχει ανέβει στην Αθήνα στη ζωή του», κατήγγειλε ο κ. Καμμένος.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κλίμα που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία. «Η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά και την ελευθερία του Τύπου οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι», λέει η Ενωση Συντακτών.

Σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων για τις συλλήψεις του Γιάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου.

Νέα Δημοκρατία: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης»
«Οι συλλήψεις δημοσιογράφων από μία κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης. Η ΝΔ εμπιστεύεται απόλυτα την ελληνική δικαιοσύνη που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.»

ΠΑΣΟΚ: «Η σύλληψη αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης»
Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, σχολιάζει τη σύλληψη των διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά», λέγοντας πως «αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης».
«Η σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για δημοσίευμα που αφορούσε τον κ. Καμμένο, αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη Δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

To Ποτάμι: «Υποτίθεται ότι ζούμε στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία»
Υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία.

Ένωση Κεντρώων: «Δεν είναι καλό η Δικαιοσύνη να χρησιμοποιείται για τη σύλληψη δημοσιογράφων»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έκανε την εξής δήλωση: «Νομίζω ότι η Δικαιοσύνη όταν χρησιμοποιείται για τη σύλληψη δημοσιογράφων δεν είναι καλό πράγμα. Βέβαια και οι δημοσιογράφοι πολλές φορές κάνουν δημοσιεύματα υπερβολικά που θίγουν υπολήψεις αλλά εν γένει ο πολιτικός – ο κάθε πολιτικός – πρέπει με την παρουσία του και τις ενέργειές του να περιφρουρεί τον εαυτό του και όχι αυτό να το αναθέτει στους δικαστές. Εμένα προσωπικά με έχουν θίξει πολλές φορές πάρα πολλοί δημοσιογράφοι και πολλά έντυπα, αλλά δεν κατέφυγα ποτέ στη Δικαιοσύνη. Άφησα να καταλάβουν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι το λάθος τους και να καταλάβει και η κοινωνία ότι βάλλομαι…Γι’ αυτό θεωρώ ότι το να ακούγεται στην Ευρώπη ότι συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι δεν είναι καλό… Δεν θεωρώ πως η τιμή ενός πολιτικού αποκαθίσταται ή προστατεύεται από ένα δικαστή. Η τιμή ενός πολιτικού προστατεύεται από τις ενέργειές του μόνο».

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Άδωνις Γεωργιάδης (ανττιπρόεδρος ΝΔ)
Η κίνηση ενός εν ενεργεία υπουργού να ζητήσει τη σύλληψη δημοσιογράφου θυμίζει χούντα. Ολα τα δημόσια πρόσωπα είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε την κριτική των δημοσιογράφων και σας το λέει κάποιος που έχει δεχθεί απίστευτη κριτική και μάλιστα πολλές φορές άδικη και συκοφαντική. Στο όνομα της ελεύθερης ενημέρωσης και της ελεύθερης δημοσιογραφίας ενώνω τη φωνή μου με τον κ .Τζένο

Κωστής Χατζηδάκης (αντιπρόεδρος ΝΔ)
Με κατάπληξη παρακολουθούμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία είναι βασικές αρχές της δημοκρατίας. Οι χωρίς μέτρο αντιδράσεις από την πλευρά της πολιτικής σε δημοσιεύματα του Τύπου βλάπτουν τελικά εκείνους που καταφεύγουν σε αυτές τις ακραίες αντιδράσεις.

Ντόρα Μπακογιάννη (βουλευτής ΝΔ)
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη λειτουργία των ΜΜΕ αποδεικνύουν την επιθετική της διάθεση απέναντι στον Τύπο και την προσπάθειά της να ελέγξει την ενημέρωση. Η σημερινή σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας «Παραπολιτικά» έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων στον χώρο του Τύπου, που περιλαμβάνουν στοχοποιήσεις μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, και αντισυνταγματικούς διαγωνισμούς, με μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων και τον έλεγχο της πληροφόρησης. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές που βλάπτουν τη δημοκρατία.

Λευτέρης Αυγενάκης (γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ)
Εκφράζω την βαθιά μου ανησυχία για τον κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η σημερινή απαράδεκτη αυτόφωρη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας “Παραπολιτικά” έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς καθεστωτικών παρεμβάσεων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, η οποία περιλαμβάνει από αντισυνταγματικούς διαγωνισμούς – παρωδίες μέχρι στοχοποίηση συγκεκριμένων μη αρεστών στην κυβέρνηση δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης. Οι πρακτικές αυτές είναι επικίνδυνες για τη χώρα και τη δημοκρατία και θα μας βρουν απέναντι.
Ως εδώ!

Κώστας Τσιάρας (γραμματέας ΚΟ ΝΔ)
Τελικά αυτή η κυβέρνηση, εκτός από υπουργό υπερκαναλάρχη, που επιχειρεί με αντισυνταγματικούς διαγωνισμούς να ελέγξει τον τομέα της ενημέρωσης, διαθέτει και υπουργό «αρχισυντάκτη», που επιθυμεί να χειραγωγεί τους λειτουργούς της. Η σημερινή κινηματογραφική σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Παραπολιτικά αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στοχεύει ευθέως στην ελευθεροτυπία, πλήττοντας τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας. Επιτέλους, ας διαφυλάξουν ότι έχει απομείνει από την χαμένη πολιτική τους αξιοπρέπεια.

Μάκης Βορίδης (βουλευτής ΝΔ)
Ευτυχώς μέχρι στιγμής ο κ. Καμμένος για να συλλάβει τους πολιτικούς του αντιπάλους στέλνει την αστυνομία και όχι τη στρατονομία. Οψόμεθα όμως.

Γιάννης Κεφαλογιάννης (βουλευτής ΝΔ)
Η σύλληψη του Παναγιώτη Τζένου, εν ώρα εργασίας, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Παναγιώτης Καμμένος σχετικά με ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά ξυπνά αρνητικές μνήμες από άλλες εποχές.Θυμίζει πρακτικές και εκφράζει νοοτροπίες που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό πολίτευμα. Όποιος εκτίθεται στα κοινά γνωρίζει πολύ καλά ότι υπόκειται σε κριτική για τις πράξεις ή παραλείψεις του. Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη πρέπει να χρησιμοποιείται ως το ύστατο καταφύγιο για την απονομή του δικαίου και όχι ως εργαλείο για να πληγεί η ελευθερία του τύπου.

Ανδρέας Λοβέρδος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημ. Συμπαράταξης)
Σε συνέχεια της απαγόρευσης λήψης φωτογραφιών στη Μόρια έρχεται και η κινηματογραφική σύλληψη δημοσιογράφου, εν ώρα εργασίας , μετά από μήνυση του εταίρου του κ. Τσίπρα κ. Καμμένου. Με τις σταλινικές πράξεις τους ομολογούν ότι βρίσκονται σε πανικό. Τίποτα όμως πια δεν μπορεί να κρύψει την ανικανότητα τους που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε αδιέξοδο.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (βουλευτής Δημ. Συμπαράταξης)
Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αλλεργία στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Έχει συνηθίσει στην ελεγχόμενη ενημέρωση. Η προσπάθεια φίμωσης δεν θα περάσει

Γιάννης Μανιάτης (βουλευτής Δημ. Συμπαράταξης)
Οι εικόνες ντροπής στη Μόρια δεν αρκούν για να τους κάνουν να αισθανθούν ένοχοι να παραιτηθούν ή να μην κοιμούνται. Οι βόλτες τους όμως σε χειμερινά ευρωπαϊκά θέρετρα τους δίνουν τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν δημοσιογράφους εν ώρα δουλειάς και να ασκούν πολιτικές εθνικολαϊκισμού και απίστευτης ψευτιάς. Δεν θα τους σώσουν ούτε οι μηνύσεις ούτε ο πολιτικός τους πανικός. Καταρρέουν και το ξέρουν πολύ καλά. Δεν φοβίζουν πια κανέναν

Παύλος Χρηστίδης (εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ)
Η σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας Παραπολιτικά για δημοσίευμα που αφορούσε τον κ. Καμμένο, αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη δημοκρατία

Δημήτρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος Τύπου Ποταμιού)
Υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...