312
Αναπαράσταση του αεροσκάφους | boomsupersonic.com

Τα Concorde επιστρέφουν σαν… Boom

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 07:25
Αναπαράσταση του αεροσκάφους
|boomsupersonic.com

Τα Concorde επιστρέφουν σαν… Boom

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 07:25

Το όνειρο των υπερηχητικών επιβατικών αεροσκαφών που θα φέρουν επανάσταση στις αερομεταφορές τέλειωσε άδοξα και οδυνηρά με την απόσυρση του Concode μετά την τραγωδία στο Παρίσι το 2000. Αλλά, πάντως δεν έχει πεθάνει εντελώς.

Μια νέα προσπάθεια σε νέες βάσεις και με την σύγχρονη τεχνολογία επιχειρεί να ξαναπιάσει το νήμα από την περιπέτεια του Concorde.

Προ ημερών εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο Centennial στο Ντένβερ το Baby Boom (ή επίσημα ΧΒ-1 Supersonic Demonstrator), ένα μίνι υπερηχητικό αεροσκάφος 45 θέσεων. Πρόκειται για πρότυπο σε κλίμακα 1/3 του πραγματικού Baby Boom το οποίο, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσει σε λίγα χρόνια τις κανονικές πτήσεις.

Το πρότυπο του Boom δημιουργήθηκε από ειδικούς στον χώρο της αεροπλοΐας από την NASA, την SpaceX και την Boeing. Οι κινητήρες είναι κατασκευασμένοι από την General Electric, τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι της Honeywell, ενώ το περίβλημα της ατράκτου είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, πράγμα που κάνει το αεροσκάφος ελαφρύ και ικανό να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες.

Οι 45 θέσεις του είναι μοιρασμένες σε δύο μονές σειρές, οπότε όλοι οι επιβάτες έχουν παράθυρο αλλά και μεγαλύτερη άνεση.

Ο Μπλέικ Σολ, πρώην εργαζόμενος στην Amazon, ευελπιστεί ότι το μικρό αεροσκάφος θα μπορεί να διανύει την απόσταση Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε μόλις τρισήμιση ώρες πετώντας με ταχύτητα 2,2 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου σε ύψος 60.000 ποδιών. Μελλοντικά θα μπουν στο πρόγραμμα οι πτήσεις Σαν Φρανσίσκο-Τόκιο, που θα διαρκούν πέντε ώρες και Λος Αντζελες-Σίδνεϊ με διάρκεια έξι ωρών.

Για τον ίδιο, «οι σχεδιαστές του Concorde δεν είχαν την τεχνολογία για οικονομικές υπερηχητικές πτήσεις, αλλά σήμερα η τεχνολογία αυτή υπάρχει. Σήμερα με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε το πρώτο μας αεροσκάφος, ατενίζοντας το μέλλον και την πρώτη δοκιμαστική πτήση στα τέλη του 2017».

Το «μωρό» αεροσκάφος  έχει την στήριξη του ιδιοκτήτη του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον. Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι «παθιασμένος με την καινοτομία της αεροναυπηγικής αλλά και την δημιουργία υπερηχητικών πτήσεων προσιτών προς το ευρύτερο κοινό». Αυτό έκανε την απόφαση της συνεργασίας της Virgin Galactic με την Boom πολύ εύκολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...