473
Πολλοί Βενεζουελάνοι πηγαίνουν καθημερινά στην Κολομβία για να ανταλλάξουν τα μπολίβαρ τους σε κολομβιανά πέσος, για να μπορέσουν να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα | Mario Tama/Getty Images/Ideal Images

Στη Βενεζουέλα δεν μετρούν πια τα χρήματα, τα ζυγίζουν

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2016, 14:26
Πολλοί Βενεζουελάνοι πηγαίνουν καθημερινά στην Κολομβία για να ανταλλάξουν τα μπολίβαρ τους σε κολομβιανά πέσος, για να μπορέσουν να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα
|Mario Tama/Getty Images/Ideal Images

Στη Βενεζουέλα δεν μετρούν πια τα χρήματα, τα ζυγίζουν

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2016, 14:26

Οσο στα καθ’ ημάς η αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ταξίδι του νυν υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά και του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα εντείνεται, με αντεγκλήσεις και μάχη εντυπώσεων, το «τέρας» του υπερπληθωρισμού της χώρας αλλάζει τα δεδομένα της οικονομίας της: Πλέον, αντί να μετρούν τα χαρτονομίσματα, τα ζυγίζουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, σε ένα παντοπωλείο στο Καράκας ο ιδιοκτήτης του, Ουμπέρτο Γκονζάλες βγάζει από τη ζυγαριά τις φέτες με το τυρί και τοποθετεί δεσμίδες με χαρτονομίσματα. «Ενα κομμάτι τυρί αξίζει πολύ περισσότερο από αυτά», είναι το σχόλιό του.

Ο οικονομικός αναλυτής Χεσούς Κασίκ τονίζει στο ίδιο δημοσίευμα πως «μόλις αρχίζει το ζύγισμα των χρημάτων, έχουμε το πιο ισχυρό δείγμα για πληθωρισμό εκτός ελέγχου». Οι σκηνές που εκτυλίσσονται καθημερινά στα καταστήματα της χώρας θυμίζουν μελανά περιστατικά υπερπληθωρισμού της σύγχρονης ιστορίας: τη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Γιουγκοσλαβία το 1990 και τη Ζιμπάμπουε πριν μία δεκαετία.

GettyImages-476136201
Τα καταστήματα στην Βενεζουέλα τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών τροφίμων και φαρμάκων. Οι ουρές εκατοντάδων ανθρώπων είναι καθημερινό φαινόμενο (John Moore/Getty Images)

Η αξία των χρημάτων κατακρημνίζεται, όμως οι πολίτες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα δεν δημοσιεύονται επίσημα οικονομικά στοιχεία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις πέντε εταιρείες που τυπώνουν χαρτονομίσματα να επισπεύσουν τις διαδικασίες για μπολίβαρ μεγαλύτερης αξίας, των 1.000, 5.000, 10.000 και 20.000.

Τα δεδομένα της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν την ανάγκη για περισσότερα ATM. Και ενώ σχεδόν πριν δύο χρόνια τα μηχανήματα ανάληψης εφοδιάζονταν ανά τρεις ή τέσσερις ημέρες, τώρα μεσολαβούν μόλις λίγες ώρες μέχρι το επόμενο «γέμισμα». Το ζήτημα γίνεται πιο έντονο σε μικρές πόλεις, που δεν διαθέτουν κάποιο ATM, ενώ περίπου το 40% των κατοίκων δεν διαθέτουν καν τραπεζικούς λογαριασμούς.

GettyImages-612950266
Οι καθημερινές συναλλαγές δυσκολεύουν, καθώς ο υπερπληθωρισμός έχει βγει εκτός ελέγχου Mario (Tama/Getty Images/Ideal Images)

Οι καθημερινές συναλλαγές δυσκολεύουν, καθώς οι περισσότεροι αναγκάζονται να μεταφέρουν ως και με οχήματα τα χρήματά τους – διατρέχοντας κίνδυνο λόγω του αυξημένου βάρους, ή επιστρατεύουν μεγάλα σακιά για να πάρουν χρήματα από τα τραπεζικά μηχανήματα.

Δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει το χριστουγεννιάτικο μπόνους στους εργαζόμενους, και ο χρόνος μοιάζει να μην είναι αρκετός για να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα, διατυπώνονται εξίσου… αφοπλιστικές προτάσεις, όπως το να προστεθούν ορισμένα μηδενικά στα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια, αλλάζοντας και το χρώμα τους!

Κατά το ρεπορτάζ του Bloomberg, o Χοσέ Μαρκάνο, ένας 26χρονος υπάλληλος γραφείου, μεταφέρει με το μηχανάκι του κάθε μέρα σακούλες δεκάδων κιλών με τα χρήματα της επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. «Νιώθω σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ», σχολιάζει ο Μπρέμερ Ροντρίγκες, ένας φούρναρης που αναγκάζεται να μετράει σακούλες με χρήματα κάθε μέρα στο μαγαζί του και τα κρατάει εκεί ως το κλείσιμο, ώστε να τις μεταφέρει αργότερα στην τράπεζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...