1088
Η Χίλαρι Κλίντον αγκαλιάζει τη Τζένιφερ Λόπεζ σε εκδήλωση της υποψήφιας στο Μαϊάμι | REUTERS

Μεγάλο προβάδισμα της Χίλαρι στην πρόωρη ψήφο

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2016, 11:00
Η Χίλαρι Κλίντον αγκαλιάζει τη Τζένιφερ Λόπεζ σε εκδήλωση της υποψήφιας στο Μαϊάμι
|REUTERS

Μεγάλο προβάδισμα της Χίλαρι στην πρόωρη ψήφο

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2016, 11:00

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του αντιπάλου της των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ με 15 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην πρόωρη ψηφοφορία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση States of the Nation project του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του ινστιτούτου Ipsos. Θα είναι ένας περίπατος για τη Χίλαρι; Ετσι φαινόταν μέχρι που έγινε γνωστό ότι το FBI επανέρχεται με νέες έρευνες σχετικά με τo αν υπήρχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες σε emails που η ίδια είχε στείλει την εποχή που ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – ένα θέμα που αποτελεί το βασικό όπλο του Τραμπ σε αυτήν την ούτως ή άλλως πρωτόγνωρη προεκλογική εκστρατεία.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα που επανήλθαν στον δημόσιο διάλογο τα emails της Κλίντον, η ίδια είδε το προβάδισμά της στη Φλόριντα, πολιτεία- κλειδί στην κούρσα για το Λευκό Οίκο να μειώνεται κατά 0,8%. Μάλιστα μια νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή και έγινε για λογαριασμό των New York Times έδειξε ότι στη συγκεκριμένη πολιτεία ο αντίπαλός της θα επικρατήσει με ποσοστό 46% έναντι 42% της ίδιας.

Αν και τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα για όλες τις πολιτείες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας, η Χίλαρι Κλίντον εξασφαλίζει ένα πλεονέκτημα σε πολιτείες-κλειδιά όπως το Οχάιο και η Αριζόνα και σε μέχρι πρότινος προπύργια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όπως η Τζόρτζια και το Τέξας. Υπολογίζεται πως 19 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής στις εκλογές, σύμφωνα με το United States Election Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 20% του εκλογικού σώματος! Συνολικά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν δείχνει να χάνει τον στόχο να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στο Εκλεκτορικό Κολέγιο, κατέδειξε η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

To FBI επανέρχεται…

Μένουν περίπου δέκα ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και το FBI ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει σειρά νέων e-mails της Χίλαρι Κλίντον, που η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε αποστείλει ως υπουργός Εξωτερικών μέσω ιδιωτικού διακομιστή, χωρίς να διασφαλίζεται το απόρρητο της επικοινωνίας. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης συμβούλεψε το FBI να μην ενημερώσει το Κογκρέσο σχετικά με τις έρευνες, για να μην εκληφθεί ως παρέμβαση στις εκλογές.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ σημείωσε ότι η υπηρεσία του δεν γνωρίζει εάν τα e-mails αυτά είναι σημαντικά και εάν εμπεριέχουν απόρρητες πληροφορίες, ενώ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ερευνών. Ωστόσο σε ενημερωτική επιστολή του προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ο Κόμεϊ κατέστησε σαφές ότι τα e-mails που θα εξεταστούν δεν είναι «απαραιτήτως επιβαρυντικά για την Κλίντον».

«Πρόκειται για μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο που αντιτίθεται στην πολιτική των υπουργείων Δικαιοσύνης, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» κατήγγειλε ο επικεφαλής της εκστρατείας της Κλίντον, Τζον Ποντέστα, τονίζοντας ότι ο διευθυντής του FBI «αγνόησε τις συστάσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι αυτό το υπουργείο, στο οποίο ανήκει το FBI, παραδοσιακά δεν «παρεμβαίνει σε μια εκλογική αναμέτρηση, 11 ημέρες πριν από τις εκλογές».

Από την πλευρά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών ζήτησε να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που ώθησαν το FBI να ανοίξει ξανά την έρευνα. «Είμαι βέβαιη πως για ό,τι κι αν είναι, δεν θα αλλάξει το συμπέρασμα στο οποίο (το FBI) είχε καταλήξει τον Ιούλιο», σχολίασε η Κλίντον. «Είναι επιτακτική ανάγκη το Γραφείο να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα, χωρίς καμιά καθυστέρηση», πρόσθεσε. Και τόνισε τονίζοντας πως «ο αμερικανικός λαός πρέπει να μάθει όλα τα γεγονότα αμέσως».

2016-10-28T193132Z_863182667_TM3ECAS170B01_RTRMADP_3_USA-ELECTION-CLINTON-WEINER
Ιούλιος 2013: Ο Αντονι Ουάινερ και η σύζυγός του, Χιούμα Αμπεντίν, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη (REUTERS/Eric Thayer)

Τα νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο μιας παράλληλης έρευνας, όταν πράκτορες του FBI κατάσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές που ανήκουν σε μια στενή συνεργάτη της Κλίντον, τη Χιούμα Αμπεντίν, και τον πρώην σύζυγό της, Αντονι Ουάινερ. Ο Ουάινερ, πρώην μέλος του Κογκρέσου, παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως είχε στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με άσεμνο περιεχόμενο σε μία 15 χρονη και πλέον αντιμετωπίζει έρευνα του FBI. Τα επίμαχα για την Κλίντον e-mails είχαν σταλεί από τον υπολογιστή που η Αμπεντίν μοιραζόταν με τον πρώην σύζυγό της.

Ο Ουάινερ βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και από τους Δημοκρατικούς, καθώς η εμπλοκή του ίδιου και της συζύγου στην έρευνα για τα e-mails της Κλίντον ήταν σίγουρα μια απρόβλεπτη τροπή. Ο επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, χαρακτήρισε «εκπληκτικό» το γεγονός ότι το FBI δημοσιοποίησε την επιστολή τόσο κοντά στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. «Ο διευθυντής (Κόμεϊ) οφείλει στον αμερικανικό λαό να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες για το τι εξετάζει», τόνισε ο Ποντέστα.

«Ακούσαμε τις φήμες», είπε η Κλίντον. «Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. Γι’ αυτό το FBI έχει την ευθύνη να μας πει περί τίνος πρόκειται» συμπλήρωσε, επιπλήττοντας παράλληλα τον Τζέιμς Κόμεϊ, διότι έστειλε επιστολή μόνο σε προέδρους επιτροπών του Κογκρέσου -είναι όλοι Ρεπουμπλικάνοι- χωρίς η ίδια να ενημερωθεί.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση του FBI. «Νιώθω μεγάλο σεβασμό για το γεγονός ότι το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης διατίθενται τώρα να επιδείξουν τόλμη προκειμένου να διορθώσουν το τρομερό σφάλμα που έκαναν», δήλωσε κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μάντσεστερ, στο Νιου Χαμσάιρ. «Πρόκειται για κάτι πιο μεγάλο από το Watergate. Η διαφθορά της Χίλαρι Κλίντον είναι σε επίπεδο που δεν έχουμε δει ξανά στο παρελθόν», υπογράμμισε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το FBI για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να συνεργαστούμε εφόσον μας ζητηθεί, ωστόσο προς το παρόν δεν διαθέτουμε επιπλέον λεπτομέρειες ή πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ.

Παρά το γεγονός ότι η Κλίντον προηγείται του Τραμπ, αν και με μικρότερη πλέον διαφορά, στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, η επαναφορά του ζητήματος των e-mail πλήττει την αξιοπιστία της.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη… ζημιά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS: «Δεν νομίζω ότι η υπόθεση θα έχει επίδραση στους ψηφοφόρους. Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι έχουν ήδη αποφανθεί και για τους δύο υποψηφίους, τόσο για τον Τραμπ όσο και για την Κλίντον».

Ουδέτερη στάση κράτησε ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δηλώνοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί από το FBI και ότι δεν του έχει ζητηθεί τίποτα. «Ως αμερικανός πολίτης και πρώην υποψήφιος του κόμματος, είναι πολλά που θα ήθελα να πω για το τι συμβαίνει, αλλά δεν μπορώ και θα μείνω απλώς έξω από αυτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιρλανδία, όπου του απονεμήθηκε ένα βραβείο ειρήνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...