302
Οι διαδηλώσεις στη Βαλονία δεν απέτρεψαν τη συμφωνία | Reuters

CETA: Η Bαλονία πείστηκε και η ΕΕ συνδέεται με τον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2016, 09:53
Οι διαδηλώσεις στη Βαλονία δεν απέτρεψαν τη συμφωνία
|Reuters

CETA: Η Bαλονία πείστηκε και η ΕΕ συνδέεται με τον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2016, 09:53

Η έγκριση από το Βέλγιο της CETA, δηλαδή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ε.Ε, οδηγεί πλέον σε κυριακάτικη σύνοδο κορυφής και υπογραφή της συμφωνίας. Υπό κανονικές συνθήκες, η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί την Πέμπτη. Αυτό, όμως, το εμπόδισε η διαφωνία της Βαλονίας, δηλαδή του γαλλόφωνου κομματιού του ομόσπονδου Βελγίου.

Αρχικά το τοπικό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία, αρνούμενο να εξουσιοδοτήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας. Οι λόγοι της διαφωνίας ήταν πρωτίστως οικονομικοί καθώς στο Βέλγιο υπάρχει πλέον οικονομική διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπους του περισσότερο εύπορους ολλανδόφωνους με τους γαλλόφωνους που έχουν πληγεί από την κρίση. Αλλωστε και στις δύο πλευρές ακούγονται ακραίες φωνές περί απόσχισης.

Κεντρικό πρόσωπο στη διαφωνία της Βαλονίας ήταν ο τοπικός πρωθυπουργός Πολ Μανιέ: «Δεν θέλουμε η συμφωνία αυτή να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές, και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, ούτε την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών» εξήγησε ο Μανιέ. «Υπό αμφισβήτηση τίθεται επίσης το θέμα της προστασίας των επενδύσεων, που επιτρέπει σε μία πολυεθνικη εταιρεία η οπία επενδύει σε μία ξένη χώρα να προσφύγει κατά της χώρας αυτής αν θα υιοθετούσε πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντά της».

Τελικώς η Βαλονία αποδέχθηκε ελαφρώς αναθεωρημένο κείμενο καθώς η συμφωνία που επετεύχθη παρέχει ορισμένες εγγυήσεις, κυρίως στο θέμα της επίλυσης των διαφορών μέσω διαιτησίας, καθώς και της προστασίας των αγροτών- μέσω της πρόβλεψης «ρήτρας διάσωσης». Η ρήτρα αυτή θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που απαιτείται προστασία συγκεκριμένου τομέα αγροτικής παραγωγής λόγω εμπορικών ανισορροπιών.

Μετά και τη σχετική έγκριση από το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας – και την κατ’ επέκταση συναίνεση του Βελγίου – ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της Συνόδου για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας. «Αποστολή επετεύχθη! Μόλις συμφώνησα με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να διεξαχθεί η Σύνοδος Ε.Ε. – Καναδά αυτή την Κυριακή» έγραψε στο Τwitter της Κομισιόν, ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και το μεσημέρι θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...