633
Τέσσερις ώρες διήρκεσε η τέταρτη διάσκεψη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου | Alexandros Michailidis / SOOC

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2016, 12:56
Τέσσερις ώρες διήρκεσε η τέταρτη διάσκεψη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου
|Alexandros Michailidis / SOOC

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2016, 12:56

Στις 21:30 το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η τέταρτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που εξέτασε τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παπά για τις τηλεοπτικές άδειες. Διήρκεσε τέσσερις ώρες. Ο εισηγητής της υπόθεσης, Γιώργος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του, υποστηρίζοντας τη συνταγματικότητα του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των αδειών. Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι δικαστές, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί της συνταγματικότητας του νόμου. Ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στην επόμενη διάσκεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Βήμα που επικαλείται αρμόδια πηγή, υπήρξε διεξοδική συζήτηση με νομικά επιχειρήματα, χωρίς πάντως να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας ή μη του νόμου. Οταν ρωτήθηκε το ίδιο πρόσωπο αν προβλέπει να υπάρξει απόφαση την Τετάρτη, αρκέστηκε να απαντήσει: «Πιθανότατα».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ «θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση» _ λες και θα μπορούσε μια ευνομούμενη κυβέρνηση να αγνοήσει τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας. «Αλλα δεν θα σωπάσουμε» πρόσθεσε όταν έκανε τις δηλώσεις την Κυριακή. Και ήδη ακούστηκαν οι πρώτες φωνές.

«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις τηλεοπτικές άδειες είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές», είπε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σε μια σίγουρα προκλητική δήλωση αλλά και κάπως παράξενη: αν το ΣτΕ ψηφίσει τελικά υπέρ της συνταγματικότητας του «νόμου Παππά» δεν θα είναι σεβαστή η απόφαση; Ή μήπως κάτι ξέρουν πια στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην κυβέρνηση και έχουν αποδεχτεί την ήττα;

Σε κάθε περίπτωση ο υφιστάμενος του Νίκου Παππά και υπεύθυνος για τον διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοσταθμό «North» της Θεσσαλονίκης, έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε την Κυριακή στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας. «Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις, όποιες και αν είναι», είπε ο κ. Κρέτσος. Και μετά επανέλαβε ότι αν ο «νόμος Παππά» κριθεί αντισυνταγματικός τότε υποχρέωση της Πολιτείας είναι να επιστρέψει στο σύνολό του τα χρήματα στους δικαιούχους. Και τι θα γίνει τότε; Το γνωστό κυβερνητικό μοιρολόι που υπεραναλύεται ήδη εδώ και ημέρες: θα χάσουν τα λεφτά οι φτωχοί και θα τα πάρουν πίσω οι πλούσιοι.

«Θα λείψουν από άλλες δράσεις για την αντιμετώπιση των ανθρώπων που κινούνται στα όρια της φτώχειας, αλλά όμως η Πολιτεία θα κάνει ό,τι νόμιμο προβλέπεται», είπε ο κ. Κρέτσος, για να υπενθυμίσει πως μια «κλειστή ομάδα ολιγαρχών είχε στα χέρια της όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ΜΜΕ, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν ρύθμισαν το τηλεοπτικό τοπίο, χρωστούσαν στη διαπλοκή και δεν προχωρούσαν στον διαγωνισμό».

Και αν όλα πάνε καλά για την κυβέρνηση και κριθεί συνταγματικός ο νόμος και κλείσουν κάποια κανάλια; Δεν θα μείνουν χιλιάδες άνεργοι; Ο κ. Κρέτσος είχε την απάντηση: προβλέπεται στην περίπτωση αυτή ειδική στήριξη, μέσα από επιδόματα ανεργίας με βάσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπάρχει από το 2009…

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού ο οποίος λίγο αργότερα έσπευσε να διασαφηνίσει ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, τελεία και παύλα». Σε περίπτωση που κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός, «με όρους της Αριστεράς θα πρόκειται για μία πολιτική ήττα», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Βήμα FM, προσθέτοντας ότι «η ζωή δεν έχει μόνο νίκες».

Μία ψύχραιμη ανάλυση των πραγμάτων προσέφερε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ διατύπωσε την άποψη ότι «δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία» αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο ο νόμος να κριθεί αντισυνταγματικός και αν αυτό θα αποτελούσε πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, απάντησε: «Με δεδομένο ότι έχει δοθεί πολύ ευρεία δημοσιότητα και πρόκειται ασφαλώς για ζήτημα μεγάλης σημασίας, δεν μπορείς να το πεις και επιτυχία».

«Αλλά κάνουμε υποθετικά σενάρια», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει το δικαστήριο, μέχρι μεθαύριο πιθανόν να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...