534
O υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προειδοποίησε για τους κινδύνους να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του... | SOOC

Το μοιρολόι των υπουργών για την απόφαση του ΣτΕ

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 21 Οκτωβρίου 2016, 13:28
O υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προειδοποίησε για τους κινδύνους να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του...
|SOOC

Το μοιρολόι των υπουργών για την απόφαση του ΣτΕ

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 21 Οκτωβρίου 2016, 13:28

Υποτίθεται ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητη. Εντάξει, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου είπε ότι «καθήκον των δικαστών είναι να αφουγκράζονται την κοινωνία», αλλά έκανε ένα λάθος ο άνθρωπος. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα, το λένε και όλα τα κυβερνητικά στελέχη· ο Χρήστος Σπίρτης τόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής στον Real FM ότι «οι αποφάσεις των δικαστών είναι καθόλα σεβαστές».

Βέβαια στον ίδιο ραδιοσταθμό λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έλεγε ότι αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο (του) για τις τηλεοπτικές άδειες, «δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας». Καθόλα σεβαστές κατά τα άλλα οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν θα είναι «ευχάριστο» για τη Δημοκρατία μας. Το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι;

Από την Τρίτη οπότε το ΣτΕ αποφάνθηκε υπέρ του παραδεκτού της προσφυγής των καναλιών κατά του «νόμου Παππά», έχει αρχίσει από την κυβέρνηση ένα μοιρολόι. Μόλις την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρουσίασε το πρόγραμμα «Δεκατιανό στο Σχολείο» και είπε ότι «τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες θα συμβάλουν στο να δημιουργήσουμε σε πρώτη φάση τα σχολικά γεύματα σε 30.000 μαθητές και μαθήτριες την ημέρα, και σε δεύτερη φάση σε 60.000 μαθητές». Και υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια παιδάκια Δημοτικού λιποθυμούσαν στις τάξεις από την πείνα. Το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι;

Είναι πάνω κάτω το ίδιο υπονοούμενο (προς το ΣτΕ) που απηύθυνε προ ημερών ο κ. Παππάς από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι αν καταπέσει ο νόμος (του) θα πεταχτούν «15.000 παιδάκια» από τους παιδικούς σταθμούς και το ίδιο που επανέλαβε και την Παρασκευή λέγοντας πως «θα υποχρεωθεί το Δημόσιο να επιστρέψει τα χρήματα, που πλέον δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη». Ανάγκη που δεν βλέπει ο υπουργός Επικρατείας στους χιλιάδες εργαζόμενους των καναλιών που θα μείνουν άνεργοι. «Θέσεις χάνονταν και θα χάνονταν αν δεν κάναμε αυτήν την παρέμβαση. Μιλάμε για σχήματα που λόγω δυσπραγίας οικονομικής μείωναν την απασχόληση» είπε στη συνέντευξή του στον Real FM. Και για να απαντήσει στην κριτική επειδή του την έπεσαν από το ΠΑΣΟΚ για τα περί δημοκρατίας ο κ. Παππάς ξαναθύμισε τους φτωχούς και τα εκατομμύρια των πλουσίων: «Ο κ. Λοβέρδος και οι συν αυτώ θα θεωρήσουν ευχάριστη για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας, μια ενδεχόμενη απόφαση που μεταφέρει 250 εκατομμύρια ευρώ από δράσεις υπέρ νοσοκομείων και παιδικών σταθμών στους λογαριασμούς ανθρώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια».

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης είπε ότι αν το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του «νόμου Παππά», θα είναι μια «ήττα» γιατί θα επιστρέψουμε σε καθεστώς «ασυδοσίας» και «κιτρινισμού».

Κατά τα άλλα το ΣτΕ πρέπει να αποφανθεί ανενόχλητο για την αντισυνταγματικότητα ή μη ενός νόμου την ερχόμενη εβδομάδα.

ΥΓ. Για τη δήλωση του κ. Παππά έχουν ενδιαφέρον τα όσα σχολίασε ο Βαγγέλης Βενιζέλος: «Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι τυχόν κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού θα σημαίνει προσβολή της δημοκρατίας και πρόβλημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας, συνιστά μία θεσμική ύβρη πλέον. Εχουμε περάσει από τη φάση της εκτροπής στην φάση της ύβρης. Συνιστά απόλυτη ασέβεια απέναντι στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, γιατί δημοκρατία υπάρχει μόνο όταν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία, μόνο όταν υπάρχει ένα Σύνταγμα που σεβόμαστε, μόνο όταν υπάρχουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, και μόνο όταν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη που ασκεί το δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...