844
To νέο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» (αριστερά) και το νέο «Καμπ Νου» Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα αγωνιστούν και για το καλύτερο γήπεδο | YouTube

Το γηπεδικό «Ελ Κλάσικο» του δισεκατομμυρίου

Sportscaster Sportscaster 14 Οκτωβρίου 2016, 17:02
To νέο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» (αριστερά) και το νέο «Καμπ Νου» Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα αγωνιστούν και για το καλύτερο γήπεδο
|YouTube

Το γηπεδικό «Ελ Κλάσικο» του δισεκατομμυρίου

Sportscaster Sportscaster 14 Οκτωβρίου 2016, 17:02

Βλέπεις τις μακέτες και χαζεύεις. Διαβάζεις τα ποσά και ζαλίζεσαι. Και ζηλεύεις. Μακαρίζεις την τύχη των φιλάθλων που ζουν σε αυτούς τους ποδοσφαιρικούς παραδείσους. Εκεί που το θέαμα, η ασφάλεια, η αισθητική και οι ανέσεις του θεατή είναι πάνω απ’ όλα.

Επειτα συγκρίσεις. Θυμάσαι πώς οι… κορμοράνοι έδιωξαν το γήπεδο του Βοτανικού. Μαθαίνεις ότι η «Αγιά Σοφιά» θα καθυστερήσει, επειδή ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας χρειάζεται… τρία τέσσερα χρόνια για να αδειάσει το οικόπεδο από τα σκουπίδια. Και μελαγχολείς.

Οσο οι σκουπιδιάρες θα κωλυσιεργούν, επειδή η δημοτική Αρχή δεν βλέπει το έργο με καλό μάτι, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα -στον ίδιο χρόνο- θα ολοκληρώνουν την ανακατασκευή των σταδίων τους, δαπανώντας συνολικά ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μια χαρά γήπεδα είναι, και το «Σαντιάγο Μπερναμπέου», και το «Καμπ Νου». Στο κάτω κάτω, όταν στις παραστάσεις πρωταγωνιστούν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Λιονέλ Μέσι, ποιος νοιάζεται αν η αίθουσα είναι λίγο παλιά; Κι όμως. Οι δυο κορυφαίοι σύλλογοι θα διαθέσουν όσα έχουν -και θα  δανειστούν όσα δεν έχουν- για να προσφέρουν στους πελάτες τους τη συναρπαστική εμπειρία ενός υπερσύγχρονου ποδοσφαιρικού θεάτρου.

Πρώτη η Μπαρτσελόνα, τον περασμένο Απρίλιο, παρουσίασε το πρότζεκτ της ολοκληρωτικής ανακαίνισης του «Καμπ Νου». Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ αποκάλυψε τα εξίσου μεγαλεπήβολα σχέδια της Ρεάλ για το νέο «Μπερναμπέου». Στο τέλος των εργασιών, το 2020-2021, μόνον οι τοποθεσίες τους θα θυμίζουν τις παλιές, ιστορικές έδρες των δυο «γιγάντων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εν μέρει, και οι ονομασίες τους.

Ποιο από τα δυο κλαμπ θα νικήσει, σε αυτό το ιδιότυπο El Clásico; Δύσκολο να το πεις. Αν κρίνουμε από τα σχέδια, μιλάμε για αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Στη Βαρκελώνη, την (ανα)κατασκευή έχει αναλάβει η ιαπωνική τεχνική εταιρεία Nikken Sekkei -η οποία είχε χτίσει τη «Φωλιά του Πουλιού» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου- σε συνεργασία με τους καταλανούς αρχιτέκτονες, Τζοάν Πασκουάλ και Ραμόν Αούσιο. Στη Μαδρίτη, το έργο ανατέθηκε στους Γερμανούς της GMP Arckitekten και στην καταλανική Ribas&Ribas. Η… πλάκα είναι πως οι αδερφοί Ribas είναι μέλη της Μπαρτσελόνα.

Το «Καμπ Νου» θα αυξήσει τη χωρητικότητά του σε 105.000 θεατές. Ακόμη και σήμερα, που έχει 98.772 θέσεις, είναι το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το «Μπερναμπέου» θα παραμείνει στις 81.000 θέσεις.

Στο «Μπερναμπέου», μια αναδιπλούμενη οροφή, που θα ανοιγο-κλείνει σε λιγότερο από 15 λεπτά, θα προστατεύει τους φιλάθλους από τη βροχή, αλλά και θα προσδώσει μία πρωτόγνωρη ομορφιά στην εξωτερική όψη του γηπέδου, το οποίο θα αλλάζει χρώματα όπως η «Αλιαντς Αρίνα» της Μπάγερν Μονάχου. Θα τοποθετηθεί ένας καινούργιος ηλεκτρονικός πίνακας 360 μοιρών, ενώ σημαντικές βελτιώσεις θα γίνουν και στο Μουσείο της Ρεάλ, το οποίο ήδη αποφέρει στον σύλλογο σημαντικά έσοδα. Η εξωτερική πλευρά του «Καμπ Νου» θα είναι διάφανη και θα έχει μια περίεργη κλίση που θα στεγάζει τις εξέδρες, χωρίς να χρειάζεται οροφή.

Το κόστος των εργασιών στο «Μπερναμπέου» θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη για το «Καμπ Νου» θα αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ. Τον λόγο για τον οποίο το νέο γήπεδο της Μπαρτσελόνα θα στοιχίσει 200 εκατομμύρια παραπάνω από εκείνο της Ρεάλ, τον εξηγεί η καταλανική εφημερίδα Sport. Το πρότζεκτ δεν αφορά μόνο την ανακαίνιση του «Καμπ Νου», αλλά και την κατασκευή του νέου «Παλάου Μπλαουγκράνα» (κλειστού γηπέδου μπάσκετ, 12.000 θέσεων), καθώς και τον εκσυγχρονισμό του «Mini Estadi» (το γήπεδο των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, 20.000 θέσεων). Επίσης, την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου. Από το συνολικό κόστος του έργου, μόνο το 60% -δηλαδή 360 εκατ. ευρώ- θα διατεθεί για το γήπεδο της Μπαρτσελόνα.

Πού θα τα βρουν, τόσα χρήματα; Η Ρεάλ έχει έρθει σε συμφωνία με επενδυτικό fund από το Αμπου Ντάμπι, το οποίο μέσω της εταιρείας Cepsa θα καλύψει τα έξοδα με αντάλλαγμα την ονοματοδοσία του γηπέδου (για πρώτη φορά μετά το 1955). Πάντως, ο Πέρεθ «ορκίζεται» ότι αυτή η μετονομασία δεν θα εξαφανίσει το όνομα του Μπερναμπέου, του ιστορικού προέδρου του συλλόγου ο οποίος το 1947 είχε ανακατασκευάσει το «σπίτι» της Ρεάλ, χωρητικότητας -τότε- 22.500 θεατών.

Η Μπαρτσελόνα θα εκταμιεύσει το 1/3 από τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακατασκευή. Τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια θα προέλθουν, τα μισά από δανεισμό και τα άλλα μισά από τον χορηγό που θα δώσει στο γήπεδο το όνομά του. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, οι Καταλανοί εμφάνισαν -εφέτος- προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ύψους 695.000.000 ευρώ. Σήμερα, το «Καμπ Νου» αποφέρει στην Μπαρτσελόνα 116,9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ από το «Μπερναμπέου» η Ρεάλ έχει εισπράξεις 129,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τα περισσότερα χρήματα -132 εκατ. ευρώ- τα αντλεί η Αρσεναλ από το «Εμιρεϊτς». Αντιστοιχούν στο 30% των γενικών εσόδων της.

Το στρατηγικό πλάνο της Μπαρτσελόνα για την περίοδο 2015-2021, περιλαμβάνει 27 διαφορετικά πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση του γηπέδου. Εκτιμάται ότι το 2021 θα βρει το κλαμπ της Βαρκελώνης με ετήσια έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το πρότζεκτ της Ρεάλ Μαδρίτης στηρίζεται σε μια οικονομοτεχνική μελέτη του 2012, την οποία ο δήμος της Μαδρίτης ενέκρινε, τελικώς, αφού αφαιρέθηκαν τα σχέδια για την κατασκευή ξενοδοχειακού χώρου και εμπορικού κέντρου εντός των εγκαταστάσεων του συλλόγου. Τα γραφεία της ομάδας και ένα κατάστημα θα μετακινηθούν στο προπονητικό κέντρο του Βαλδεμπέμπας, ώστε να εξοικονομηθεί επιπλέον έκταση 8.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο «Καμπ Νου», οι εργασίες θα αρχίσουν μετά το τέλος της εφετινής αγωνιστικής περιόδου, το καλοκαίρι του 2017, και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2021. Στο «Μπερναμπέου», τα έργα θα διαρκέσουν από τον Μάιο του 2017 έως το 2020. Σε αυτό το διάστημα, οι αγώνες θα διεξάγονται κανονικά. Και στο οικόπεδο της ΑΕΚ θα μαζεύουν -ακόμα- τα σκουπίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...