899
Ο Φελπς έχει μόλις τερματίσει στα ημιτελικά των 200 μ. πεταλούδα. Οι μελανιές από τις βεντούζες σε όλο του το σώμα | REUTERS/Athit Perawongmetha

Γιατί οι αθλητές έχουν τόσες μελανιές;

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2016, 11:58
Ο Φελπς έχει μόλις τερματίσει στα ημιτελικά των 200 μ. πεταλούδα. Οι μελανιές από τις βεντούζες σε όλο του το σώμα
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Γιατί οι αθλητές έχουν τόσες μελανιές;

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2016, 11:58

Οι γιαγιάδες μας το ήξεραν από τις δικές τους γιαγιάδες. Στα χρόνια που δεν υπήρχαν αντιβιωτικά, ένας τρόπος για να θεραπεύσεις το βαρύ κρύωμα ή και την πνευμονία ήταν οι βεντούζες. Και στις ΗΠΑ το ήξεραν ως τέτοιο και ας κάνουν τώρα τους έκπληκτους – στο φιλμ «Νονός ΙΙ», οι ιταλοί εμιγκρέδες των αρχών του 20ου αιώνα στη Νέα Υόρκη κάνουν βεντούζες στον μικρούλη και φιλάσθενο Φρέντο Κορλεόνε. Απλά τώρα φαίνεται πως αυτήν την αρχαία πρακτική την ακολουθεί συστηματικά και ο υπερπρωταθλητής και 19 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Μάικλ Φελπς και όλα αποκτούν άλλη γοητεία και σημασία – ακόμα και οι μελανιές που αφήνουν οι βεντούζες στο σώμα του γίνονται μόδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Για τους νεότερους: Οι βεντούζες είναι μια πάρα πολύ παλιά πρακτική για να αυξήσεις την κυκλοφορία του αίματος, να το φέρεις προς τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος. Ως γνωστόν το αίμα έχει θεραπευτικές και θερμαντικές ιδιότητες, άρα βοηθά ποικιλοτρόπως. Πώς το κάνεις; Βάζεις μια καυτή γυάλινη κούπα πάνω στο δέρμα, η μεγάλη διαφορά θερμότητας δημιουργεί κενό αέρος και κάνει την κούπα να «ρουφάει» το δέρμα ώσπου να ματώσει. Τώρα μπορείς να μην είναι καυτό το γυαλί αλλά να είναι μια ειδική συσκευή που πάλι δημιουργεί κενό αέρος, προκαλώντας τα ίδια αποτελέσματα. Απλά και επώδυνα…

Αλλά φαίνεται πως ο προσωρινός πόνος της βεντούζας απαλύνει άλλους, ισχυρότερους και πιο χρόνιους. Η χρήση του από άτομα με τον σωματότυπο και τη σωματική καταπόνηση σαν τον 31χρονο Φελπς μαρτυρά το πόσο διαδεδομένη είναι στον κύκλο των αθλητών.

Thanks @arschmitty for my cupping today!!! #mpswim #mp ? @chasekalisz

A photo posted by Michael Phelps (@m_phelps00) on

Σύμφωνα με τους αθλητές αυτή η πρακτική τους βοηθά να μειώσουν τους πόνους στους μύες, οι οποίοι οφείλονται στην υπερεντατική προπόνηση – ένα φυσικό αναλγητικό δηλαδή. Δεν είναι μόνο ο Φελπς που την ακολουθεί. Και ο ομόσταυλός του, ο πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής στις ΗΠΑ Αλεξ Ναντούρ, εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Χωριό του Ρίο με τα σημάδια από τις βεντούζες.

Heading to another training. One day closer to our goal!!! #TEAMUSA I hope everyone is ready for opening ceremonies tomorrow!!!

A photo posted by Alex Naddour (@alex_naddour) on

Ο Ναντούρ είπε στην USA Today ότι ανακάλυψε πως αυτή η πρακτική τον ανακουφίζει «από τους πόνους της γυμναστικής. Ηταν το μυστικό μου όλη αυτή τη χρονιά και με κράτησε υγιή. Είναι καλύτερο από οτιδήποτε άλλο πλήρωσα για αυτό. Με γλίτωσε από πολύ πόνο».

Σύμφωνα με τον Independent, σε θεραπεία με βεντούζες καταφεύγουν και ο διάσημος σκωτσέζος τενίστας Αντι Μάρεϊ και οι πρωτοπυγμάχοι Φλόιντ Μάιγουέδερ και Αμίρ Χαν. Η λογική είναι η ίδια με τις ενέσεις εμπλουτισμένου σε ερυθρά αιμοσφαίρια αίματος – μια θεραπεία για ταχύτερη αποκατάσταση από τραυματισμούς και την κόπωση που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο ποδόσφαιρο.

Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; Το 2004 είχε λέει εμφανιστεί η διάσημη ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου με κάτι τέτοιες μελανιές στο σώμα της και έτσι όλοι άρχισαν να ψάχνουν τι της συνέβη. Ακολούθησαν με αντίστοιχες μελανιές και η Τζένιφερ Ανιστον και η Βικτόρια Μπέκαμ – σε έναν κόσμο που η διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας είναι το παν, η μέθοδος βρήκε γρήγορα μιμητές.

Πώς μεταπήδησε στα σπορ; Το 2008 εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η νεαρή πρωταθλήτρια της κολύμβησης Γουανγκ Κουν, η οποία είχε στην πλάτη της μεγάλες μελανιές. Και πάλι, σε έναν κόσμο που η διατήρηση του σώματος και η έγκαιρη αποκατάστασή του από τους αναπόφευκτους τραυματισμούς είναι το παν, πολλοί έσπευσαν να την ακολουθήσουν.

cupping_therapy2
Η Γκουάνγκ Κουν με τα σημάδια από τη θεραπεία στην πλάτη της

Αποδίδει; Οι γιαγιάδες μας κάτι ήξεραν, σίγουρα. Αλλά για τους αθλητές δεν είναι βέβαιο ότι δεν είναι παρά μια αυθυποβολή, μια μόδα όπως ήταν κάποτε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι ρινικές ταινίες.

Ο Ντέιβιντ Κόλκχαν, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε στον Independent ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα πίσω από τη συγκεκριμένη θεραπεία. «Υπάρχει μια αόριστη συσχέτισή της με τον βελονισμό, αλλά και τα δύο τα πουλάνε οι ίδιοι άνθρωποι» δήλωσε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας δικαίως να διαχωρίσει την επιστημονική μέθοδο και λογική με τη λεγόμενη εναλλακτική ιατρική. «Οι μελανιές σημαίνουν ότι σπάνε αγγεία και αυτό δεν είναι καλό» εξήγησε και συμπλήρωσε. «Δεν τους βοηθάει. Αντιθέτως θα έλεγα ότι έχουν ένα μικρό μειονέκτημα, επειδή χάνουν τον καιρό τους κάνοντας αυτήν τη θεραπεία». 

Λογικό. Αλλά ο Φελπς με τις βεντούζες κατέκτησε το 19ο χρυσό του ολυμπιακό μετάλλιο….

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...