363
| Nick Paleologos / SOOC

Φαμπρ: «Κάποιοι έλληνες καλλιτέχνες ήταν λιγάκι ηλίθιοι»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2016, 11:59

Φαμπρ: «Κάποιοι έλληνες καλλιτέχνες ήταν λιγάκι ηλίθιοι»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2016, 11:59

Δεν περίμενε κανείς να μην επανέλθει. Δεν είναι και λίγο να κινδυνεύεις να μείνεις στην Ιστορία – τουλάχιστον στην ελληνικοκεντρική θεώρησή της – ως ο καλλιτεχνικός διευθυντής με τη συντομότερη θητεία στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Γιαν Φαμπρ, ο φλαμανδός εικαστικός που προσελήφθη με τυπμανοκρουσίες στο Ελληνικό Φεστιβάλ και αποπέμφθη με αντίστοιχο θόρυβο εξαιτίας και της αντίδρασης των ελλήνων καλλιτεχνών, επέστρεψε με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα ΝΕΑ και στη Μαίρη Αδαμοπούλου. Σε αυτή τη συνέντευξη λέει, μεταξύ άλλων, ότι ορισμένοι από τους έλληνες καλλιτέχνες είναι «λιγάκι ηλίθιοι»…

Η συνέντευξη βέβαια δεν δόθηκε για να απαντήσει στους «λιγάκι ηλίθιους» καλλιτέχνες της χώρας μας. Δόθηκε με αφορμή την έκθεσή του «Πνευματικοί φύλακες» που παρουσιάζεται στη Φλωρεντία.

Σύμφωνα μάλιστα με τη συντάκτρια των ΝΕΩΝ, Οσο κι αν οι ερωτήσεις ήταν επίμονες για το αν αισθάνεται απογοητευμένος ή πληγωμένος, κρίνοντας από την επιστολή που έστειλε προς τους έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και τις αιχμηρές αναρτήσεις του στο facebook όπου έκανε λόγο για «εθνικιστικό αντανακλαστικό μιας κυρίαρχης ομάδας μέτριων και οργισμένων ελλήνων καλλιτεχνών που απορρίπτουν νέα οράματα και προσεγγίσεις από το εξωτερικό», ο Γιαν Φαμπρ έμοιαζε σαν να μη θέλει να δώσει συνέχεια: «Απολαμβάνω τη ζωή μου στη Φλωρεντία και την έκθεσή μου. Το παρελθόν πέρασε. Ας ευχηθούμε κάθε τύχη στο Φεστιβάλ».

Ωστόσο, στην ερώτηση αν θα έκανε την ίδια επιλογή, αν ο χρόνος γύριζε πίσω, είπε: «Βεβαίως διότι είμαι καλλιτέχνης και επιμελητής. Κι ως καλλιτέχνη και επιμελητή πρέπει να μου δοθεί απόλυτη ελευθερία, είναι θεμελιώδης αρχή. Ετσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, δεν είχα ελευθερία. Αν δείτε προσεκτικά το σκεπτικό μου, υποστήριζα πολύ τους έλληνες καλλιτέχνες. Αλλά κάποιοι ήταν λιγάκι ηλίθιοι και τυφλοί» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε την προσπάθειά του να διατεθούν τα απούλητα εισιτήρια της παράστασης «Ορος Ολυμπος» στη Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο σε καλλιτέχνες και φοιτητές. «Δεν το επέτρεψε η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Προέρχεστε από μια περίπλοκη χώρα. Αγωνιζόμουν για τους νέους καλλιτέχνες αλλά οι Ελληνες τους απέκλειαν».

Είχε άραγε προβλέψει αυτή την πολυπλοκότητα στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων όταν δέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, που του μετέφερε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος στην Αμβέρσα; «Και τι νομίζετε; Οτι είμαι πολιτικός; Δεν είναι η δουλειά μου. Οι πολιτικοί στη χώρα σας ας τα κάνουν αυτά. Εγώ είμαι καλλιτέχνης και πρέπει να κάνω επιλογές»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...