1161
Παγκοσμίου φήμης σέρφερ μαζεύονται στο Οάχου της Χαβάης για τον πιο σπάνιο διαγωνισμό σερφ στην ιστορία του αθλήματος, τον «Eddie Aikau big Wave» | Darryl Oumi / Getty Images / Ideal Images

Περιμένοντας το μεγάλο κύμα στη Χαβάη

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2016, 18:35
Παγκοσμίου φήμης σέρφερ μαζεύονται στο Οάχου της Χαβάης για τον πιο σπάνιο διαγωνισμό σερφ στην ιστορία του αθλήματος, τον «Eddie Aikau big Wave»
|Darryl Oumi / Getty Images / Ideal Images

Περιμένοντας το μεγάλο κύμα στη Χαβάη

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2016, 18:35

Παγκοσμίου φήμης σέρφερ μαζεύονται στο Οάχου της Χαβάης για τον πιο σπάνιο διαγωνισμό σερφ στην  ιστορία του αθλήματος, τον «Eddie Aikau big Wave». Αναμένεται να προσελκύσει παραπάνω από 30.000 θεατές.

Οι παράτολμοι σέρφερ που συμμετέχουν, θα πρέπει να «καβαλήσουν» κύματα ύψους από 9 έως και 12 μέτρα. Και είναι σπάνιος διαγωνισμός γιατί οι αρχές έχουν να τον επιτρέψουν εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα με την Λιζ Μπάρνεϊ στην Guardian.

Mετέχουν μερικοί από τους πιο γνωστούς σέρφερ, όπως για παράδειγμα, ο Σέιν Ντόριαν, ο Ρος Κλαρκ Τζόουνς και ο Κέλι Σλέιτερ που ήρθαν στην βόρεια παραλία του κόλπου Γουαϊμία, για μια ευκαιρία να καβαλήσουν ένα κύμα «Εντι». Νικητής της πρώτης ημέρας ήταν ο ταλαντούχος σέρφερ από την Χαβάη, Τζον Τζον Φλόρενς που κατάφερε να καβαλήσει μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα της ημέρας.

Ο διαγωνισμός πήρε το όνομά του από τον διάσημο χαβανέζο ναυαγοσώστη και σέρφερ Εντουαρντ Ράιον Μακουαχανάι Αϊκάου, που έσωσε πάνω από 500 άτομα στην παραλία του κόλπου Γουαϊμία. Χάθηκε στην θάλασσα το 1978, καθώς προσπαθούσε, μέσα σε θύελλα, να αναζητήσει βοήθεια για το πλήρωμα του πλοίου Χοκυέλα, με το οποίο ταξίδευε. Το πλήρωμα τελικά βρέθηκε και σώθηκε αλλά ο Εντουαρντ Αϊκάου δεν ήταν το ίδιο τυχερός. Η έρευνα που έγινε εκείνον τον καιρό για την εύρεσή του, είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Χαβάη έως σήμερα. Στη μνήμη του δημιουργήθηκε ο διαγωνισμός. Και μάλιστα για να πραγματοποιηθεί, τα κύματα πρέπει να ξεπερνάνε τα 9 μέτρα τουλάχιστον.

The Quiksliver In Memory Of Eddie Aikau
Ο κόσμος κάλυψε και τις δύο πλευρές του κόλπου. Αρκετοί κατασκήνωσαν κατά μήκους του δρόμου. Οσο η προσμονή για τον διαγωνισμό μεγάλωνε, τόσο μεγάλωνε και η έλλειψη χώρων στάθμευσης – Darryl Oumi / Getty Images / Ideal Images

Πριν από δύο βδομάδες, είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου στην βόρεια παραλία αναμένοντας τον διαγωνισμό, που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, επειδή τα κύματα δεν ήταν αρκετά φουσκωμένα.

«Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο ‘’Εντι’’ τα τελευταία 40 χρόνια» είπε ο Κλάιντ Αϊκάου, αδελφός του Εντι και νικητής του διαγωνισμού του 1986, και τωρινός παρουσιαστής του.

Ο Αϊκάου καβάλησε το πρώτο κύμα την Πέμπτη, κάτω από τις ζητοκραυγές του συγκεντρωμένου πλήθους. Είναι η τελευταία φορά που συμμετέχει στον διαγωνισμό και όταν βγήκε από το νερό, είπε: «Είναι πάντα τιμή μου να καβαλάω ένα ‘’Εντι’’. Καβαλάω τέτοια κύματα εδώ και 31 χρόνια, οπότε ήταν πολύ συναισθηματική στιγμή για εμένα. Ηταν ένας υπέροχος αποχαιρετισμός».

Ο έντεκα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Κέλι Σλέιτερ, ήταν ισχυρός διεκδικητής. Και παρόλο που κατάφερε να κάνει μια σπάνια και δύσκολη φιγούρα, καθώς άρχιζε να «ξύνει» το κύμα, εκείνο έσκασε πάνω του με αποτέλεσμα να χάσει την σανίδα κάτω από τα πόδια του.

Ο διαγωνισμός πήρε το όνομά του από τον διάσημο χαβανέζο ναυαγοσώστη και σέρφερ Εντουαρντ Ράιον Μακουαχανάι Αϊκάου, που έσωσε πάνω από 500 άτομα στην παραλία του κόλπου Γουαϊμία
Ο διαγωνισμός πήρε το όνομά του από τον διάσημο χαβανέζο ναυαγοσώστη και σέρφερ Εντουαρντ Ράιον Μακουαχανάι Αϊκάου. /Wiki Commons

Βγήκε από το νερό και «έσπασε» κατά την διάρκεια μια τηλεοπτικής συνέντευξης, την στιγμή που αφιέρωνε το τελευταίο του κύμα, στον συναθλητή και καλό του φίλο Μπροκ Λίτλι, που πέθανε από καρκίνο στις 18 Φεβρουαρίου. «Είμαι λίγο συγκινημένος αυτήν την στιγμή, καθώς χάσαμε τον Μπροκ τις προάλλες. Απλά ήθελα να πετύχω την φιγούρα για εκείνον».

Την Τετάρτη το βράδυ, επισκέπτες και κάτοικοι άρχισαν να γεμίζουν την περιοχή με την ελπίδα ότι θα βρουν ένα καλό σημείο για να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό.

Ο κόσμος κάλυψε και τις δύο πλευρές του κόλπου. Αρκετοί κατασκήνωσαν κατά μήκους του δρόμου. Οσο η προσμονή για τον διαγωνισμό μεγάλωνε, τόσο μεγάλωνε και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Και κάποιοι αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν χρεώνοντας μέχρι και 22 ευρώ για να σταθμεύσουν οι ενδιαφερόμενοι τα οχήματά τους, ακόμα και 2 χιλιόμετρα μακριά.

Δεν στάθηκε αρκετό όμως για να χαθεί ο ενθουσιασμός των παραβρισκόμενων. «Είναι όλοι ενθουσιασμένοι» είπε η Μαρία Ριντ που κατασκήνωσε από την προηγούμενη νύχτα με μια κουβέρτα δίπλα στον δρόμο. «Εχεις την ίδια αίσθηση όπως όταν έρχεται ο Αγιος Βασίλης στην πόλη. Ακόμα και ηλικιωμένοι έχουν μια προσμονή στο βλέμμα τους λες και είναι πέντε χρόνων παιδάκια», πρόσθεσε η ίδια.

Και αυτό το συναίσθημα ήταν διάχυτο σε όλους. Ενήλικες σκαρφάλωναν στα δέντρα σε αναζήτηση καλύτερου σημείου για να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό. Αστυνομικοί προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον κόσμο από τον δρόμο καθώς γέμιζαν κάθε ψηλό σημείο που βλέπει προς την παραλία του κόλπου.

«Το σερφ είναι τα πάντα για τους Χαβανέζους. Είναι ο τρόπος με τον οποίο είμαστε γνωστοί στον υπόλοιπο κόσμο.  Και ο Εντι ήταν ένας από τους Χαβανέζους που έκανε γνωστό το όνομα της Χαβάης σερφάροντας. Εχει μεγάλη σημασία για εμάς» λέει ο Ντάνιελ Ροντρίγκεζ, ένας σέρφερ της περιοχής.

Οσο το πλήθος ζητωκραύγαζε τους σέρφερ που αντιμετώπιζαν τα περίφημα επικίνδυνα κύμα και κάποιοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των συμμετεχόντων
Οσο το πλήθος ζητωκραύγαζε τους σέρφερ που αντιμετώπιζαν τα περίφημα επικίνδυνα κύμα και κάποιοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των συμμετεχόντων – Darryl Oumi / Getty Images / Ideal Images

Αυτός είναι ο ένατος διαγωνισμός που πραγματοποιείται, στα 31 χρόνια που υπάρχει ο θεσμός. Πολλοί από τους θεατές περιμένουν εδώ και χρόνια για να δουν το πρώτο τους «Εντι».

Για την Σάρα Γουίλε, μια κάτοικος του Καουάι, είναι μια ευκαιρία που έρχεται μια φορά στην ζωή της. Και εξηγεί ότι μεγάλωσε ακούγοντας για τον ‘’Εντι’’ όλη της την ζωή αλλά ποτέ δεν ήταν στο νησί όταν πραγματοποιούταν ο διαγωνισμός.

Αρκετά μεγάλα κύματα ξεπέρασαν τα όρια ασφάλειας, παρασέρνοντας πίσω στην θάλασσα τσάντες θεατών και άλλα αντικείμενα. Ενα άλλο κύμα έκανε όλους τους διαγωνιζόμενους να κωπηλατούν προς την ακτή, κάτι που περιγράφτηκε από τον εκφωνητή του διαγωνισμού ως ιστορική στιγμή.

«Στο τέλος της ημέρας, είναι η ιστορία που όλοι γίνονται μέρος της. Είναι τόσο σπάνιο που είναι σαν ένα ιερό γεγονός», είπε ο Μαρκ Λαγούντε, ένας σέρφερ που πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της νύχτας της Τετάρτης ανανεώνοντας τις ενημερώσεις για σερφ στο τηλέφωνό του.

Οσο το πλήθος ζητωκραύγαζε τους σέρφερ που αντιμετώπιζαν τα περίφημα επικίνδυνα κύμα και κάποιοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικά ένας από τους θαυμαστές είπε ότι ελπίζει να επιβιώσουν όλοι στον σημερινό διαγωνισμό.

Ο κόλπος Γουϊαμέα είναι γνωστός για τα φονικά δυνατά κύματα. Αυτοί που κατασκήνωσαν από την προηγούμενη νύκτα, γνώρισαν την αυξανόμενη δύναμη του ωκεανού.

Περίπου στις 7 το βράδυ της Τετάρτης, κάποιοι είδαν έναν άγνωστο άντρα στον κόλπο να παρασύρεται μέσα στην θάλασσα. Ενας περαστικός προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δεν μπόρεσε να τον φτάσει πριν τα κύματα τον τραβήξουν ακόμα πιο μέσα. Σωστικά ελικόπτερα ερεύνησαν την περιοχή για ώρες το βράδυ αλλά χωρίς καμιά τύχη.

Το Οάχου είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, με έκταση 1.545 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από τα νησιά της πολιτείας. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Χαβάης, η Χονολουλού, βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Ως τώρα πιστεύεται ότι έχουν χάσει την ζωή του στην συγκεκριμένη παραλία πάνω από 1.400 άτομα, με περισσότερους από τους μισούς να είναι σέρφερς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...