454
Ενα παιχνίδι του φακού από το Υπουργικό εικονογραφεί το ρευστό της κατάστασης. Οπως έλεγε και ο Τάισον: «Ολοι έχουν κάποιο σχέδιο μέχρι να φάνε μια μπουνιά στη μούρη» | Menelaos Myrillas / SOOC

Πότε (δεν) πέφτει η κυβέρνηση…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 17 Οκτωβρίου 2018, 09:02
Ενα παιχνίδι του φακού από το Υπουργικό εικονογραφεί το ρευστό της κατάστασης. Οπως έλεγε και ο Τάισον: «Ολοι έχουν κάποιο σχέδιο μέχρι να φάνε μια μπουνιά στη μούρη»
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πότε (δεν) πέφτει η κυβέρνηση…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 17 Οκτωβρίου 2018, 09:02

Καθώς το κυβερνητικό τσούρμο δίνει άπειρες αφορμές για τους σεναριογράφους, το πιο προσφιλές θέμα για ανάλυση είναι αυτό που αποτυπώνεται στον τίτλο. Ιδιο και πριν έξι μήνες (εδώ), ίδιο και σήμερα. Πιθανότατα θα λέμε τα ίδια και μετά από άλλους έξι μήνες.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, επιβεβαιώθηκε ότι οι λεονταρισμοί και οι απειλές Καμμένου είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση και ο, τάχα μου, τυφώνας Πάνος (θα) είναι τζούφιος (εδώ) τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019. Μόνο αν ο Ζάεφ τα καταφέρει στα Σκόπια ενδέχεται να επισπευσθούν και στην Αθήνα οι εξελίξεις, αν και ούτε αυτό είναι βέβαιο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συνέφαγαν στη Λέσχη Αξιωματικών στο κέντρο της Αθήνας. Τα είπαν όλα. Τα ξεκαθάρισαν κιόλας; Οσο γίνεται. Διότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από τα Σκόπια. Πάντως, όσοι σκοπεύουν να ποντάρουν στην πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας του Μακεδονικού, καλό είναι να μη βάλουν πολλά χρήματα. Διότι ο συνεταίρος Πάνος ούτε θέλει ούτε μπορεί να το κάνει.

– Πρώτον, δεν θέλει. Διότι, αν αυτό συμβεί πρόωρα(πχ μέχρι το τέλος του 2018, στην περίπτωση που η Συμφωνία περάσει αυτές τις μέρες από τη Βουλή των Σκοπίων), τότε δεν θα έχει τι να λέει προεκλογικά, αφού θα ματαιωθούν όλες οι οικονομικές εξαγγελίες που(θα) βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης(πχ διανομή πλεονάσματος, ενδεχομένως και 13η σύνταξη). Μόνο με το φωτοστέφανο του «μακεδονομάχου» δεν μπορεί να πάει σε εκλογές.

– Δεύτερον, δεν μπορεί. Ηδη στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές-υπουργοί. Ο ίδιος γνωρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει χωρίς την δική του ψήφο. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να προσεύχεται να μην περάσει από τα Σκόπια. ‘Η να μην περάσει τώρα και να χρειαστούν εκλογές στη γειτονική χώρα, οπότε παίρνουν αναβολή και οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τσίπρας και Καμμένος έχουν μεν αντίθετη πορεία στο Μακεδονικό, αλλά κοινό συμφέρον σε όλα τα άλλα. Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, διότι εκτιμά ότι αυτή δεν προκαλεί εκλογική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Αμυνας δεν θα την ψηφίσει, διότι αυτό ισοδυναμεί με εκλογική αυτοκτονία. Δεν έχει, όμως, κανένα συμφέρον να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πτώση. Τσίπρας και Καμμένος έχουν κοινό συμφέρον να πάνε συμφωνημένα σε εκλογές, αφού έχουν υλοποιηθεί τα σχεδιαζόμενα φιλολαϊκά μέτρα και χωρίς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να έχει ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτός είναι, σε γενικές γραμμές, ο σχεδιασμός των δύο συνεταίρων. Το πρόβλημα είναι ότι στον μικρό εταίρο έχουν συσσωρευθεί πολλά ντέρτια από τα συνεχή ντόρτια που φέρνει εσχάτως. Αυτό τον αποσυντονίζει. Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί, αν φτάσουμε σύντομα σ’ αυτό που περιγράφει η ρήση του αμερικανού πυγμάχου Μάικ Τάισον: «Ολοι έχουν κάποιο σχέδιο μέχρι να φάνε μια μπουνιά στη μούρη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News