441
Ο Πρωθυπουργός μελετά κάποια χαρτιά στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη και τον υπ. Εσωτερικών Χαρίτση | CreativeProtagon

Πρωθυπουργός σε απόγνωση, ικετεύει και απειλεί

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 16 Οκτωβρίου 2018, 17:02
Ο Πρωθυπουργός μελετά κάποια χαρτιά στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη και τον υπ. Εσωτερικών Χαρίτση
|CreativeProtagon

Πρωθυπουργός σε απόγνωση, ικετεύει και απειλεί

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 16 Οκτωβρίου 2018, 17:02

Κατά τα όσα μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός έθεσε στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου «ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι «δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Και σύμφωνα πάντοτε με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, όλα αυτά τα είπε ώστε να αποσπάσει δεσμεύσεις από τους υπουργούς ότι «δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης».

Η διαρροή έχει την αξία της, αν και πάσχει και αυτή, όπως οι περισσότερες.

Ποιους υπουργούς εννοεί άραγε ο κ. Τσίπρας;

Υπάρχει κανένας ΣΥΡΙΖΑίος που θα σκεφτόταν να στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ; Προφανώς και όχι.

Αν υπάρχουν κάποιοι είναι προφανώς στελέχη των ΑΝΕΛ. Δηλαδή ο Καμμένος, η Κουντουρά, ο Μαυραγάνης, ο Κόκκαλης, η Κόλλια-Τσαρουχά και όσοι ακόμη ΑΝΕΛίτες συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και είναι βουλευτές.

Πέραν της παραδοξότητας ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε δέσμευση ακόμη και για την ύπαρξη σκέψης (!), το περιεχόμενο των λεγομένων του αποκαλύπτει μερικά πράγματα.

Κατ’ αρχάς ότι όποιος ανατρέψει την κυβέρνηση λόγω Σκοπιανού θα καταγγελθεί ως συνοδοιπόρος της ακροδεξιάς και ως υπονομευτής «της πορείας εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Υπό αυτήν την έννοια, ο κ. Τσίπρας άρχισε να απειλεί. Αρα κάτι φοβάται.

Επίσης, ότι θεωρεί δεδομένο πως θα υπάρξει πρόταση μομφής από την ΝΔ. Όμως αν υπάρξει μία τέτοια λόγω του Σκοπιανού, τουλάχιστον ο Πάνος Καμμένος θα έχει ήδη αποχωρήσει από την κυβέρνηση, κατά τα όσα τουλάχιστον ο ίδιος εξακολουθεί και λέει. Τώρα ο κ. Τσίπρας του λέει ότι αν το κάνει θα τον καταγγείλει.

Και θα τελειώσει έτσι αυτή η ειλικρινής και έντιμη πολιτική σχέση;

Το πιθανότερο είναι ότι με τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μάλλον επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «αναμόρφωσης του ρευστού πολιτικού σκηνικού», καλώντας κάποιους από τους ΑΝΕΛ να προσχωρήσουν σε μία ενδεχόμενη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Κάτι που ο ίδιος θα κατήγγειλε ως αποστασία, αλλά τέτοιου είδους ανησυχίες δεν βασανίζουν την ηγεσία της κυβέρνησης.

Παρά ταύτα, υπάρχουν μερικά ακόμη βήματα έως ότου φτάσουμε στο σημείο για το οποίο αγωνιά ο κ. Τσίπρας. Πρώτο μεταξύ αυτών, το να περάσει η συμφωνία από τα Σκόπια. Και τελευταίο, το να καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ. Μπορεί και να μην χρειαστεί να το κάνει.

Και αν δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας θα είναι αυτός που θα χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης.