372
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο. Πίσω του η Νάνσι Πελόζι και η Κάμαλα Χάρις | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ CreativeProtagon

Οπως της πρέπει της Ελλάδας μας

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 18 Μαΐου 2022, 09:31
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο. Πίσω του η Νάνσι Πελόζι και η Κάμαλα Χάρις
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ CreativeProtagon

Οπως της πρέπει της Ελλάδας μας

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 18 Μαΐου 2022, 09:31

Μόνο κάποιος ηθελημένα, αθεράπευτα μίζερος μπορεί να μην ένιωσε υπερήφανος από την παρουσία και ομιλία του Ελληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Δεν είναι ότι μετέδωσε, μετέφερε, μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, με εξαιρετικό, ξεκάθαρο λόγο και θέσεις, από τη διχοτόμηση της Κύπρου, μέχρι την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την «αυτόματη» υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό, με συσχετισμούς Ελλάδα – Ουκρανία, Μεσολόγγι – Μαριούπολη, άρα, κατά μια έννοια, και συνειδησιακή η υποστήριξή μας, αλλά κατόρθωσε κάτι πολύ περισσότερο.

Δεν ήταν ηγέτης, ήταν συνηγέτης, συνεργάτης, συνάδελφος. «Μίκρυνε» την υπερμεγέθη Αμερική «συνομιλώντας» μαζί τους για πανανθρώπινα θέματα. Ενήργησε ως Ελληνας εσαεί. Ιστορικά κατέχων τη γνώση της υπεραξίας των αξιών. Τι μέγεθος, δα, είχε η Αθηναϊκή Δημοκρατία; Με τι μονάδα μετράς υπερδυνάμεις; Αναφέρθηκε σε «υπενθύμιση αξιών». Η αξία της δημοκρατίας, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το κράτος δικαίου, η ειρήνη, οι συμμαχίες. Η ευγνωμοσύνη. Ξεδίπλωσε μια Πολιτεία.

Και απέναντι σε αυτές τις αρχές, οι αγωνίες όλου του σύγχρονου κόσμου, ανεξαρτήτως μεγεθών. Ο λαϊκισμός και ως αποτέλεσμα ανισοτήτων, η επικίνδυνα χαώδης αναρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο θυμός του πολίτη και η διαχείριση του θυμού του. Ποιον δεν πονάνε αυτά; «Να επανεφεύρουμε τη δημοκρατία». Σε πληθυντικό αριθμό. Ποιον δεν αφορά; «Είμαστε στο πλευρό σας» έκλεισε. Τι ενδιαφέρουσα ροή ομιλίας…

«Είμαστε στο πλευρό σας», όχι ως δεδομένοι-υπόδουλοι, όπως αφελώς αγωνιούν οι μικρόνοες, αλλά γιατί, όπως διαφάνηκε μέσα από την ιστορική αναδρομή του, κανονική βόλτα στην Ιστορία του πολιτισμού, προσπαθούμε για τα ίδια ιδανικά, προσπαθούμε για τις ίδιες αρχές. Η ομιλία του Πρωθυπουργού έφερε τον κοσμοπολιτισμό που της πρέπει ετούτης της χώρας.

ΥΓ. Βέβαια, υπάρχει και εκείνη η μελαγχολικο-χιουμοριστική αναφορά του, καθώς το ακροατήριο δεν σηκωνόταν να τον χειροκροτήσει αλλά εκτινασσόταν: «Τόσο χειροκρότημα δεν έχω συνηθίσει ούτε στην ελληνική Βουλή». Τι τα θες; Εχουμε κι εμείς τα «θέματά» μας. «Συκοφάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Κογκρέσο» έβαλε τίτλο η «Αυγή» και «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ» επαναλάμβαναν, ως τον μόνον σχολιασμό, οι εκπρόσωποί του. Ισως για να ρίξουν τα παλαμάκια μαζεμένα. Εχουμε κι εμείς τα χοντρά μας «θέματα»… Οσο παλαμάκι χόρτασε, χόρτασε.

YΓ2. Ο Σκουρλέτης νοιώθει θλίψη, απογοήτευση και αγωνία. Τον καταλαβαίνω. Έχει τον πήχη ψηλά. Από τότε που ο αρχηγός του είχε συναντήσει τον Κλίντον υπό την καθοδήγηση της Γιάννας ότι μπορεί!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News