550
| CreativeProtagon

Η ρήτρα και ο φτωχούλης

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 30 Απριλίου 2022, 10:15
|CreativeProtagon

Η ρήτρα και ο φτωχούλης

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 30 Απριλίου 2022, 10:15

Ας πούμε ότι είμαι ένας φτωχός άνθρωπος που μένει στο νοίκι στα δυτικά προάστια. Πλήρωνα ΔΕΗ 120 ευρώ τον μήνα και ξαφνικά μου ήρθε 200 ή 230. Εκεί είναι οι περισσότερες αυξήσεις λογαριασμών του ρεύματος, κάπου ανάμεσα στο 60-90%, οι ακραίες περιπτώσεις που κυριαρχούν στα (πετσωμένα και εξαγορασμένα) τηλεοπτικά δελτία είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου. Φυσικά μια αύξηση του 90% είναι εξοντωτική, δεν το συζητάμε. Ανοίγω τον φάκελο και παθαίνω εγκεφαλικό.

Εντάξει, ξέρω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, καθότι ο Πούτιν έχει την πηγή και την στρόφιγγα που το στέλνει ως εδώ. Έχει ανέβει πολύ και το πετρέλαιο, πιο δυσεξήγητο αυτό στο μυαλό μου, αλλά έχω μια αμυδρή ιδέα ότι ο πόλεμος ανεβάζει τις τιμές γενικώς. Και για το ψωμί καταλαβαίνω, κάπου άκουσα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βγάζουν το μισό στάρι του πλανήτη, οπότε το κατανοώ κι αυτό. Όλα τα υπόλοιπα, η άνοδος της τιμής του αλουμινίου ή της οδοντόκρεμας στο σούπερ μάρκετ ή της τομάτας στην λαϊκή, ακατανόητα μου μοιάζουν μεν, αλλά τι να κάνω. Θα τα παλέψω. Το ρεύμα είναι που δεν παλεύεται.

Κι εκεί είναι που ακούω για τη «ρήτρα αναπροσαρμογής». Ιδέα δεν έχω τι είναι αυτό, όταν μάλιστα πρωτάκουσα από κάποιον συριζαίο βουλευτή στην τηλεόραση ότι αυτή φταίει που ανεβαίνει το ρεύμα, μου φάνηκε κουφό. Πλην το άκουσα μία και δύο και τρεις, όλο αυτό λένε, άρχισα να το θεωρώ πιο πιθανό. Οι εταιρείες, λένε, χρησιμοποιούν ως φερετζέ αυτή την «ρήτρα αναπροσαρμογής» για να με κλέβουν. Είπα, «λες ρε;».

Και μετά ήρθε ο Τσίπρας. Ο οποίος με συμβούλευσε από την τηλεόραση, να μην πληρώσω το ποσό αύξησης που οφείλεται στην «ρήτρα», μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια. Και ποιος θα την πάει στα δικαστήρια την «ρήτρα»; Δεν πολυκατάλαβα, αλλά με κάποιον πρόεδρο δικηγορικού συλλόγου δίπλα-δίπλα τον είδα να το λέει. Αρα αυτός μαζί με τους δικηγόρους θα αναλάβει τις δίκες. Ομολογώ ότι μπροστά στα ζόρια μου, δεν μου φάνηκε κακή ιδέα.

Βέβαια άκουσα μετά κάτι κυβερνητικούς να λένε ότι τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» την έκανε νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτή η «ρήτρα» είναι μια σύνδεση της τιμής του ρεύματος με το «χρηματιστήριο ενέργειας» που και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το καθιέρωσε. Μπερδεύτηκα, αλλά σκασίλα μου στην τελική τι είναι η «ρήτρα» και ποιος την έκανε νόμο. Εγώ θέλω να πληρώνω λιγότερα στον λογαριασμό μου. Οπότε πρέπει να δω τι θα κάνω.

Κοιτάζω το χαρτί, αδύνατο να καταλάβω ποιο κομμάτι της αύξησης οφείλεται στη «ρήτρα». Αλλά και να το βρω, με ποιον τρόπο θα πληρώσω στη ΔΕΗ τα υπόλοιπα; Κι αν μου κόψουν το ρεύμα; Διότι και την άλλη φορά πίστεψα τον συριζαίο δήμαρχο μου που μου ‘λεγε να μην πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ διότι αναλαμβάνει αυτός να με καλύψει και έπειτα από τρία χρόνια, μου ήρθε ένα χρέος από την εφορία που μέχρι να το ρυθμίσω κόντεψα να χάσω ό,τι είχα και δεν είχα.

Κι όταν πήγα τότε στον δήμαρχο που στο μεταξύ είχε γίνει βουλευτής και τον ρώτησα που είναι η κάλυψη του, εκείνος μου απάντησε «μόλις βγούμε όλα αυτά θα σβήσουν», αλλά όταν έγιναν κυβέρνηση και ξαναπήγα δεν μπορούσε να με δει, παρά έβαλε την ιδιαιτέρα του να μου πει ότι έφταιγε η τρόικα που δεν τους άφηνε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους, οπότε καλύτερα να κοίταζα πώς να τα βολέψω με μικρές δόσεις. Γαμώτο, τα ίδια θα πάθω και τώρα;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News