945
Κώστας Αρβανίτης, Βίκυ Φλέσσα, δύο διαφορετικές πορείες, δύο διαφορετικές ποιότητες ΕΡΤ, δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια | ERT/CreativeProtagon

Ευρωψηφοδέλτιο μάχης ΕΡΤ με… ΕΡΤ

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 13 Απριλίου 2019, 09:37
Κώστας Αρβανίτης, Βίκυ Φλέσσα, δύο διαφορετικές πορείες, δύο διαφορετικές ποιότητες ΕΡΤ, δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια
|ERT/CreativeProtagon

Ευρωψηφοδέλτιο μάχης ΕΡΤ με… ΕΡΤ

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 13 Απριλίου 2019, 09:37

Τις κάνω μεγάλο κέφι τις Ευρωεκλογές. Είναι η στιγμή που ο ψηφοφόρος, απαλλαγμένος-απελευθερωμένος από κομματικές ταυτότητες, μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του ν’ αγναντέψει, να στοχεύσει και να ενισχύσει, ένα εθνικό συμφέρον, ένα στίγμα οξυγονωμένου «αύριο». Αν δεν το κάνει ο πολίτης ούτε στις Ευρωεκλογές, κλάψ΄τον Χαράλαμπε.

Δεν με νοιάζει λοιπόν ποιoν θα ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές. Μοιράζομαι μαζί σας δυο βιογραφικά υποψηφίων και επαφίομαι στη σκέψη, στον κοινό νου. Αν υφίσταται ακόμα κοινός νους. Δύο χαρτιά επάνω στο τραπέζι μας. Σας παίρνω παρέα στις σκέψεις μου.

Κώστας Αρβανίτης. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι λένε τον Πρωθυπουργό της χώρας μου μαλάκα. Αλλά ότι είναι μαλάκας». Φράσεις μεγάλων ανδρών καθήμενων αναπαυτικά εις ανάκλιντρο κομματοασφάλειας. Τη χρονική στιγμή της συγκεκριμένης δήλωσης ο κ. Αρβανίτης κατείχε τη θέση του διευθυντή «Στο Κόκκινο» ήτοι λέγε με ΣΥΡΙΖΑ. Όταν δε από τη Νέα Δημοκρατία θεώρησαν αυτονόητη την παραίτησή του μετά από τέτοια δήλωση, εκείνος είχε δώσει την απάντηση: «Στην Ελλάδα του κ. Σαμαρά όχι μόνο η είδηση, αλλά ακόμα και τα σχόλια είναι υπό διωγμό….». Απορώ ακόμα και σήμερα πώς δεν σκέφτηκε να κλείσει πιο πανηγυρικά όπως πχ με ένα, τύπου «κόρη Λοΐζου» στυλ, «Δεν θα περάσει ο φασισμός!». Ευτυχώς στη συνέχεια της ιστορίας ήρθε το κόμμα του στο τιμόνι της χώρας και χορτάσαμε ελευθερία Τύπου. Έρμε ταλαντούχε γελοιογράφε Πετρουλάκη, που σύρθηκες στα δικαστήρια από τον δημοκράτη συνεργάτη τους, τον αδελφό Καμμένο.

Πάμε τώρα στο βιογραφικό του αντιστασιακού, υπέρμαχου της πλατιάς Δημοκρατίας δημοσιογράφου. Γεννημένος στα Σεπόλια Αττικής. Δεν κοσμούν το βιογραφικό σπουδές αλλά σκληρή δουλειά στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑ, ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΕΡΤ1, ΕΡΑ ΣΠΟΡΤ. Και ολίγον από MEGA. Τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στο ραδιοφωνικό «Κόκκινο». Σημειώνει δε ο ίδιος, προφανώς ως αξιοσημείωτο επί των ημερών του «Τον πολλαπλασιασμό των περιφερειακών Κόκκινων και το άνοιγμα στην επαρχία». Αυτά κι αν είναι επιχειρηματικά ρίσκα! ΣΥΡΙΖΑ κερνάει, ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει, ΣΥΡΙΖΑ πίνει, Αρβανίτης καμαρώνει ανάπτυξη!

Τα νέα της υποψηφιότητας του, στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ως απολύτως κατάλληλος κατά Πρωθυπουργού Τσίπρα, τον πέτυχαν στην εκπομπή που παρουσίαζε με ονομασία «Αλλη Διάσταση». Πού; Στην ΕΡΤ1. Δεύτερη ιστορική του φράση στην αναγγελία «Αστα να πάνε στο διάβολο!». Λογικό. Γιατί στον υπεραπασχολημένο επαγγελματία ξεχύθηκαν τα μέσα του-έξω του… Πόσες δουλειές (στην ΕΡΤ) έπρεπε να αφήσει!… Και πού τις αφήνεις; Το βιογραφικό του συμπληρώνεται με το «Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και δραστηριοποιείται στην ΟΜ Πεντέλης». Η σύζυγός του, επίσης δημοσιογράφος, με προυπηρεσία στη διεύθυνση του κρατικού ραδιοφώνου, απασχόλησε τον Τύπο όταν επελέγη για να διευθύνει το πολιτικό γραφείο ενός δικηγόρου που είχε αναλάβει τον κρίσιμο τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων. Και η κόρη τους, επίσης για το γεγονός ότι είχε καταλάβει θέση μετακλητής στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, για τόσο μικρό χρονικό διάστημα που το όλον θεωρείται μικρότητες αυτών, που ζηλεύουν την επαγγελματική του άνοδο και την περήφανη, ανεξάρτητη αναρρίχηση του στο υψηλότερο σκαλοπάτι.

Βίκυ Φλέσσα. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο και μεγάλωσε στον προσφυγικό συνοικισμό των Μικρασιατών του Άργους. Τελειώνει το λύκειο το 1984 με βαθμό Άριστα, 20 στρογγυλό. Ενώ είναι και πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς. Παράλληλα σημειώστε, δύο φορές Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (1989 αποφοίτηση) και Ιστορία της Τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία (1990). Συνέχισε με υποτροφία στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε δεύτερο πτυχίο.

Αναζητώντας δουλειά στα φροντιστήρια της Κάνιγγος πέφτει επάνω στην αναζήτηση συνεργατών για τον Αθήνα 9,84, με διευθυντή τότε τον Στάμο Ζούλα. Προσλαμβάνεται. Ακολουθεί η εφημερίδα «Μεσημβρινή» και η «Καθημερινή» το 1994. Προκειμένου να εξασφαλίζει τα ως προς το ζην αναζητάει και δεύτερη δουλειά. Περνάει από το STAR και ANT1 στην παραγωγή του δελτίου. Ενώ συνεχίζει στην «Καθημερινή» ως απλή συντάκτρια, υπεύθυνη για θέματα υπουργείου Παιδείας (υπουργός Αρσένης).

Ακολουθεί μια πρόταση από τον τηλεοπτικό σταθμό Tempo του Ανδρουλιδάκη που μόλις έχει ανοίξει και στο δελτίο ειδήσεων (για την ιστορία) ηγείται η Φωτεινή Πιπιλή με τον Νίκο Γεωργιάδη. Δημιουργεί την εκπομπή «Ανακρίσεις από τη Βίκυ Φλέσσα» και ενώ το «σύνθημα» της εποχής είναι το γκλάμουρ και ώπα!…εκείνη προσκαλεί και υποδέχεται π.χ τον Δημήτρη Παπαιωάννου, τον Μπαμπινιώτη, τον Νανόπουλο κλπ. Το 2000 ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Αλαβάνος με την Κατερίνα Κατωτάκη, την προσκαλούν για μια αντίστοιχη εκπομπή στην ΕΡΤ που τη βαφτίζει «Υμείς και ημείς». Στην εκπομπή γίνονται γόνιμες συζητήσεις με ενδιαφέρονται θέματα, από το «Διαφορές ορθοδοξίας με καθολικισμό» μέχρι «Ανατομία του ούζου». Το 2002 πειραματίζεται με μια Κυριακάτικη εκπομπή «Οπωσδήποτε την Κυριακή». Ενώ από το 2003 (διευθυντής Τζώννης Καλημέρης) οργανώνει την επιτυχημένη, ποιοτική εκπομπή «Στα άκρα» την οποία συνεχίζει επί 16 χρόνια και είναι ένα συγκλονιστικό, πολύτιμο, ιστορικής σημασίας αρχείο λαμπρών προσωπικοτήτων. Ο σύζυγός της είναι καπετάνιος-ναυτικός και έχει έναν γιό από νεανικό της γάμο. Στη Βίκυ Φλέσσα έγινε πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να ενταχθεί στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Την αποδέχτηκε.

Δυο πολίτες. Δυο δρόμοι. Δυο κατευθύνσεις. ΕΡΤ και ΕΡΤ. Αστειεύεστε; Ποιότητες και ποιότητες ΕΡΤ. Για να μιλήσω καθαρά, η Βίκυ Φλέσσα είναι ένα επιχείρημα για να υπάρχει η ΕΡΤ. Τόσα ιδιωτικά κανάλια και δεν διέθεσαν ποτέ, ούτε μια ώρα οι αθεόφοβοι, για τέτοιας ποιότητας δουλειά. Αντιστοίχως, ο κ. Αρβανίτης, τουλάχιστον για μένα, μπορεί και να είναι, το ακριβώς αντίθετο επιχείρημα.

Τις κάνω μεγάλο κέφι τις Ευρωεκλογές. Είναι μια ευκαιρία να ψηφίσουμε χωρίς κομματικές χειροπέδες. Με στοιχεία αυτονόητου. Αν υφίσταται ακόμα αυτονόητο.

ΥΓ. Οταν είχε εκδοθεί το δεύτερό μου βιβλίο, το «Δεν πέθανα εγκαίρως», είχα επικοινωνήσει με την άγνωστή μου κα Φλέσσα προκειμένου να παραβρεθεί στην παρουσίασή του. Το είχε διαβάσει, είχε αποδεχτεί την πρόσκληση και μάλιστα είχε μιλήσει στην παρουσίαση. Δεν έτυχε να ξαναβρεθούμε. Η εκτίμησή μου δεν οφείλεται σε γνωριμία μας. (Να ήμαστε εξηγημένοι)

ΥΓ2 Σκέφτηκα πολύ για να βάλω την ιστορικής σημασίας φράση του κ. Αρβανίτη για τον τότε Πρωθυπουργό, ατόφια. Αποφάσισα να μπει. Άλλωστε, εκείνον κοσμεί και στο κάτω κάτω, ποτέ δεν έδειξε να έχει αντιληφθεί σε τι μεγέθους αμετροέπεια βούλιαξε.