637
Η Ανγκελα Μέρκελ με τη μητέρα της Χέρλιντ Κάσνερ | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Μέρκελ έχασε τη μητέρα της, αλλά όχι τον αυτοέλεγχό της

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2019, 20:44
Η Ανγκελα Μέρκελ με τη μητέρα της Χέρλιντ Κάσνερ
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Μέρκελ έχασε τη μητέρα της, αλλά όχι τον αυτοέλεγχό της

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2019, 20:44

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, η Ανγκελα Μέρκελ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής με φλέγον θέμα το Brexit. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, «σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, η Μέρκελ ήταν όρθια, ακούραστη, με το γνωστό της αυστηρό ύφος, απαντώντας σε ερωτήσεις, αναζητώντας λύσεις. Εκείνο που κανείς δεν ήξερε -εκτός από τους πολύ στενούς της συνεργάτες- ήταν ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, στις αρχές Απριλίου, η γερμανίδα καγκελάριος έχασε τη μητέρα της, με την οποία ήταν πολύ δεμένη».

Η Χέρλιντ Κάσνερ πέθανε σε ηλικία 90 ετών και ως το τέλος της ζωής της υπήρξε μεγάλη θαυμάστρια της δυναμικής κόρης της. Η είδηση του θανάτου της, ανακοινώθηκε αφού τελείωσε η σύνοδος την Τετάρτη, προκειμένου να μην επηρεαστεί, ούτε και να επηρεάσει η καγκελάριος με τα συλλυπητήρια που θα κατέφθαναν βροχή.

Το φαινομενικά αυστηρό παρουσιαστικό της Χέρλιντ Κάσνερ έκρυβε μία ενθουσιώδη δασκάλα λατινικών και αγγλικών που παρακινούσε άτομα μεγάλης ηλικίας να επιστρέψουν στα θρανία (REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo)

«Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της κυρίας Μέρκελ και της οικογένειάς της» ήταν η σύντομη επίσημη ανακοίνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Μέρκελ είναι άλλωστε γνωστή και για τον τρόπο που κρατά τα προσωπικά της ζητήματα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν δίσταζε ωστόσο, να αναφέρει συχνά σε συνεντεύξεις της, πόσο στενή σχέση είχε με τη μητέρα της.

«Μιλάμε πολύ συχνά στο τηλέφωνο, αν και λόγω δικών μου υποχρεώσεων, δεν βρισκόμαστε τόσο συχνά» είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της το 2015. Και είχε συμπληρώσει πως η μητέρα της, έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την απαιτητική καθημερινότητά της. Η μαμά Χέρλιντ, δασκάλα λατινικών και αγγλικών που ως το τέλος της ζωής της ήταν ενεργή διδάσκοντας κάποιες ώρες σε ειδικά τμήματα ενηλίκων και ηλικιωμένων, διάβαζε καθημερινά εφημερίδες, αφιερώνοντας όπως ήταν φυσικό, τον περισσότερο χρόνο σε ό,τι είχε να κάνει με την πολιτική δράση της κόρης της. Οταν όμως μιλούσαν στο τηλέφωνο, όπως είχε αποκαλύψει παλιότερα η ίδια η Μέρκελ, απέφευγαν να μιλούν για πολιτική.

Μαμά και κόρη σε προεκλογική εκστρατεία της πρώτης στο Τέμπλιν τον Σεπτέμβριο του 2005 (REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo)

«Μου λέει για συγγενείς, γνωστούς και φίλους, έτσι ώστε να μην αποκοπώ εντελώς από την οικογενειακή ρουτίνα» είχε πει η 64χρονη καγκελάριος.

«Καγκελάριος με αυτοέλεγχο» έγραψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας τον επαγγελματισμό και την ψυχραιμία με τα οποία χειρίστηκε η Μέρκελ τις υποχρεώσεις της, παρά το πένθος.

«Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις κανείς λατινικά. Ακόμη και στα 70 σου μπορείς να ξεκινήσεις» ήταν το μότο της δασκάλας Χέρλιντ, η οποία, στην μικρή πόλη Τέμπλιν όπου έζησε για πολλά χρόνια, ήταν ένα είδος διασημότητας, προτού φυσικά γίνει η μητέρα της διάσημης Μέρκελ.

Ενώ θα περίμενε κανείς ότι η αυστηρή Ανγκελα κληρονόμησε το σοβαρό και αγέλαστο ύφος της από την εξίσου αυστηρή δασκάλα Χέρλιντ, στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μία εκπαιδευτικό που φρόντιζε να κάνει το μάθημα να φαίνεται σαν διασκεδαστικό παιχνίδι και όχι σαν καταναγκαστική εργασία.

Η Χέρλιντ Κάσνερ δεν απαρνιόταν τη φιλήσυχη ζωή της, παρά μόνο για να παραστεί σε πολύ σημαντικές στιγμές στην πολιτική καριέρα της κόρης της. Η πιο πρόσφατη παρουσία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, ήταν στις 14 Μαρτίου του 2018, στην ορκωμοσία της Μέρκελ για την τέταρτη θητεία της, όταν το κόμμα της είχε επιτέλους καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις με το σοσιαλδημοκρατικό SPD.

Η Χέρλιντ Κάσνερ παρούσα στο γερμανικό κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου του 2018, για να παρακολουθήσει από κοντά ακόμα μια ορκωμοσία της κόρης της (REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo)

Ηταν πάντα παρούσα στις προεκλογικές της καμπάνιες, στις ομιλίες της και στις ορκωμοσίες της. Ισως γι’ αυτό να ήταν τόσο ψύχραιμη η Μέρκελ, παρά το πένθος της και την Τετάρτη. Μέσα της ήξερε ότι η μαμά Χέρλιντ θα βρισκόταν κάπου εκεί κοντά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...