416
H Οντρεϊ Χέπμπορν στην Ελβετία το 1954. Δέκα χρόνια νωρίτερα είχε συμμετάσχει σε μια ενέργεια κατά των Ναζί στην Ολλανδία | Bibliothek Zürich, Bildarchiv

Ηταν η Οντρεϊ Χέπμπορν ηρωίδα της ολλανδικής Αντίστασης;

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2019, 19:04
H Οντρεϊ Χέπμπορν στην Ελβετία το 1954. Δέκα χρόνια νωρίτερα είχε συμμετάσχει σε μια ενέργεια κατά των Ναζί στην Ολλανδία
|Bibliothek Zürich, Bildarchiv

Ηταν η Οντρεϊ Χέπμπορν ηρωίδα της ολλανδικής Αντίστασης;

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2019, 19:04

Ηταν η Ελάιζα Ντουλίτλ στο «Ωραία μου κυρία». Αλλά και η Χόλι Γκολάιτλι στο «Breakfast at Tiffany’s». Και βεβαίως η πριγκίπισσα Aννα στο «Διακοπές στη Ρώμη». Και την είχαμε αγαπήσει ως Σαμπρίνα Φέρτσαϊλντ στο «Γλυκιά μου Σαμπρίνα». Αλλά πριν από όλα αυτά, η υπέροχη Οντρεϊ Χέπμπορν ήταν, λέει, μια ηρωίδα στη μάχη κατά των Ναζί υπό τις οδηγίες της ολλανδικής Αντίστασης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και μάλιστα στην πραγματική ζωή, όχι στη μεγάλη οθόνη.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει ένα νέο βιβλίο, προσκομίζοντας μάλιστα ικανές αποδείξεις πως η διάσημη ηθοποιός, λίγο έως πολύ, στην εφηβεία της ήταν μια ηρωίδα της Αντίστασης κατά του Αξονα.

Οπως σημείωσαν οι λονδρέζικοι Times, η Χέπμπορν γεννήθηκε στο Βέλγιο από βρετανούς γονείς το 1929 και η φαμίλια μετακόμισε στην Ολλανδία κατά την έναρξη του πολέμου το 1939, λίγο μετά τα δέκα της χρόνια.

Στο βιβλίο «In Dutch Girl: Audrey Hepburn and World War II», που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, ο συγγραφέας Ρόμπερτ Μάτζεν λέει ότι η Χέπμπορν δραστηριοποιήθηκε στην ολλανδική Αντίσταση ως βοηθός γιατρού αμέσως μετά την μάχη του Αρνεμ το 1944, σε ηλικία 15 ετών.

Μιλάμε για την επιχείρηση Market Garden στην οποία στηρίχτηκαν όλες οι ελπίδες για την τελική διάσπαση των γερμανικών γραμμών μέσα στο 1944, μια μεγάλη συνδυασμένη συμμαχική κίνηση που έλαβε χώρα στο Άρνεμ της Ολλανδίας μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 25 Σεπτεμβρίου.

Η επιχείρηση απέτυχε, όμως η 15χρονη Οντρεϊ, έφηβη μπαλαρίνα τότε, είχε επιφορτιστεί με την παράδοση τροφίμων και μηνυμάτων σε αλεξιπτωτιστές των Συμμάχων που είχαν απομονωθεί στα ολλανδοβελγικά σύνορα και περίμεναν να έρθουν να τους πάρουν προτού τους εντοπίσουν οι Ναζί.

Και όχι μόνο αυτό: το βιβλίο αναφέρει πως η μητέρα της, στα τέλη του 1944 και τις αρχές του 1945, έκρυβε 37 στρατιώτες των Συμμάχων στο κελάρι της έπαυλης τους στην πόλη Βελπ.

Ενας εξ αυτών ήταν και ο βρετανός αλεξιπτωτιστής Αντονι Ντιν-Ντράμοντ ο οποίος κρυβόταν επί πολλές ημέρες στο σπίτι της της 15χρονης Αντιάντγε φαν Χέεμστρα, όπως ήταν το ολλανδικό όνομα της Χέπμπορν.

Την ιστορία με τον στρατιώτη τη διηγήθηκε μάλιστα η ίδια η Οντρεϊ στον γιο της, Λούκα Ντότι: «Η μητέρα μου μού είπε ότι ήταν κάτι το συναρπαστικό γι’ αυτήν. Ήταν επικίνδυνη πράξη, μιλάμε για έναν ένστολο που τον αναζητούσαν οι Ναζί».

«Είχαν 37 άτομα στο σπίτι», λέει ο συγγραφέας. «Ο βρετανός αλεξιπτωτιστής κρυβόταν εκεί, έμεινε για περίπου μια εβδομάδα».

Το βιβλίο υποστηρίζει επίσης πως κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου, η Χέπμπορν είχε επίσης να αντιμετωπίσει το γεγονός πως οι γονείς της ήταν φιλοναζιστές. Στη συνέχεια άλλαξαν απόψεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...