578
Ο Pepper αποδείχθηκε πολύ ικανός στην φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων |

Τα ρομπότ στην υπηρεσία ηλικιωμένων ατόμων

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2020, 20:00
Ο Pepper αποδείχθηκε πολύ ικανός στην φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων
|

Τα ρομπότ στην υπηρεσία ηλικιωμένων ατόμων

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2020, 20:00

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι των οίκων ευγηρίας αφορά τους ηλικιωμένους που ζουν εκεί και για διαφόρους λόγους περνούν τον χρόνο τους μοναχικά. Από την μια πλευρά πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να έχουν συνεχή ανθρώπινη επαφή και αυξημένη φροντίδα όμως συνήθως το προσωπικό αυτών των ιδρυμάτων δεν επαρκεί για να έχουν όλοι όσοι ζουν εκεί την απαραίτητη προσοχή. Αν συνυπολογίσουμε και την δεδομένη συγκυρία, λόγω της πανδημίας, με την απαγόρευση επισκέψεων και τα γενικότερα μέτρα προστασίας των οίκων ευγηρίας η μοναχικότητα όσων διαμένουν εκεί μεγαλώνει.

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει λύση στο πρόσωπο μίας νέας γενιάς ρομπότ τα οποία έχουν την ικανότητα της ομιλίας και είναι επίσης προγραμματισμένα να εκφράζουν κάποια συναισθήματα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph έχουν ξεκινήσει δοκιμές τέτοιων ρομπότ σε οίκους ευγηρίας στην Βρετανία και την Ιαπωνία η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την γήρανση του πληθυσμού της και προωθεί εδώ και χρόνια την χρήση ρομπότ ως συντρόφους-βοηθούς σε συνταξιούχους και σε ηλικιωμένα άτομα γενικότερα.

Ένα από αυτά τα ρομπότ είναι ο Pepper που έχει ύψος 1,2 μέτρα, αναγνωρίζει πρόσωπα, κουνά τα μάτια του, τα χέρια του μπορούν να κάνουν διαφόρων ειδών χειρονομίες, γνωρίζει 15 γλώσσες ενώ στην οθόνη αφής που διαθέτει εμφανίζονται διάφορα μηνύματα. Ο Pepper μπορεί να μαθαίνει προσωπικά στοιχεία για τους κατοίκους ενός οίκου ευγηρίας, τα ενδιαφέροντα τους και να συνομιλεί μαζί τους, να αναπαράγει την αγαπημένη τους μουσική αλλά να παρέχει και ορισμένες υπηρεσίες βοήθειας όπως να ενημερώνει έγκαιρα για την λήψη φαρμάκων.

Ο Romeo είναι ένα ακόμη ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά ηλικιωμένα άτομα

Τόσο ο Pepper όσο και άλλα ανάλογων δυνατοτήτων ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά σε οίκους ευγηρίας με τα αποτελέσματα της παρουσίας τους να κρίνονται από τους ειδικούς ως πολύ θετικά. Στις δοκιμές που έγιναν στους οίκους ευγηρίας στην Βρετανία και την Ιαπωνία διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν επαφή κατά μέσο όρο μιας ώρας την ημέρα με τα ρομπότ παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην νοητική τους κατάσταση.

Οι υποστηρικτές της χρήσης τέτοιων ρομπότ ανφέρουν ότι, ανάμεσα στα άλλα, η παρουσία τους στους οίκους ευγηρίας θα αποφορτίσει σε αξιοσημείωτο βαθμό το προσωπικό βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων και κατ’ επέκταση στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών σε όσους διαμένουν εκεί.

«Στην Βρετανία υπάρχουν 15 χιλιάδες άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Ρομπότ με υψηλή νοημοσύνη και κοινωνικές δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά ηλικιωμένα άτομα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας αφαιρώντας πίεση από το προσωπικό. Κανείς δεν μιλάει για πλήρη αντικατάσταση των ανθρώπων από τα ρομπότ, άλλωστε και να το θέλαμε, τεχνολογικά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Όμως διαπιστώνεται ότι τα ρομπότ μπορούν να υποστηρίξουν τα συστήματα παροχής βοήθειας σε ηλικιωμένα άτομα και όσο προοδεύει η τεχνολογία αυτών των ρομπότ τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχουν» αναφέρει η γεννημένη στην Αμμόχωστο Ειρήνη Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Κοινωνικής Υγείας και Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ.

«Η χρήση των ρομπότ στον τομέα της φροντίδας ανθρώπων δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο φουτουριστικών φόβων. Διαθέτουν δυνατότητες που πρέπει να δοκιμαστούν, να διερευνηθούν και να κατανοηθούν στον τομέα αυτόν. Η πανδημία του κορονοϊού μας έδειξε ότι την τεχνολογία γενικότερα δεν πρέπει να την φοβόμαστε αλλά να αναζητούμε τρόπους να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας για την παροχή πληροφοριών και δεδομένων αλλά και για την επικοινωνία με τους συγγενείς και τους αγαπημένους μας» υποστηρίζει ο Βικ Ράινερ, διευθυντικό στέλεχος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού National Care Forum.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News