883
|

Στρέφη… το βλέμμα προς το μέλλον

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 18:40

Στρέφη… το βλέμμα προς το μέλλον

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 18:40

Σκέψου μια όαση από πράσινο. Έναν λόφο προσβάσιμο από όλους, ασφαλή για όλους. Με βατά μονοπάτια για περίπατους κάτω από τη σκιά των δέντρων, με βραχάκια για άραγμα, με μια σύγχρονη παιδική χαρά, με ένα καλόγουστο αναψυκτήριο, με ένα πέτρινο, υπαίθριο θεατράκι όπου μπορείς να απολαμβάνεις πολιτιστικά θεάματα – ή, απλώς, να αφήνεις τα παιδιά να παίζουν μπάλα, κυνηγητό, κρυφτό…

Σκέψου να μπορείς να ανεβαίνεις στην κορυφή του βράχου και να έχεις θέα σε όλη την Αθήνα. Να βλέπεις την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, τον Πειραιά, τη θάλασσα. Μέρα και νύχτα. Χωρίς προβλήματα και κινδύνους. Σκέψου όλα αυτά να συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο σπίτι σου και πάντως σε απόσταση που μπορείς να πας τα πόδια ή, το ποδήλατο ή, πολύ εύκολα και γρήγορα, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σκέψου έναν “άλλο” Λόφο του Στρέφη… Σαν αυτόν που ονειρεύονται οι περίοικοι της Νεάπολης, των Εξαρχείων, του Γκύζη, που τον έχουν μέσα στα πόδια τους και δεν μπορούν να τον χαρούν όπως θέλουν, όπως τους (και του) αξίζει. Σαν αυτόν που αξίζουν η Αθήνα, το κέντρο, οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες, ντόπιοι και τουρίστες.

Η εικόνα του Λόφου σήμερα είναι απογοητευτική. Εγκαταλελειμμένος τα πολλά τελευταία χρόνια, με κάποιες, φιλότιμες αλλά σκόρπιες προσπάθειες να “συμμαζευτεί”, με σημεία άβατα και αδιάβατα (ειδικά τις νυχτερινές ώρες), ο Λόφος του Στρέφη “φωνάζει” για σοβαρή φροντίδα. Ευτυχώς “εισακούστηκε”.

Ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίο το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε τον Λόφο το 1938, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από παρεμβάσεις, “που σέβονται το περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον χαρακτήρα και την ιστορία της γειτονιάς και στοχεύουν στην περαιτέρω διασύνδεσή της με αυτό τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου”. Και θα είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία 100 χρόνια, από τότε που το παλαιό λατομείο, το οποίο επιχειρούσε στον λόφο από το 19ο αιώνα,  έκλεισε. Τότε ξεκίνησε η δενδροφύτευση, που σταδιακά μεταμόρφωσε τον Λόφο του Στρέφη σε “όαση”.

Σήμερα, οι ενέργειες έχουν στόχο να αποδώσουν τον Λόφο του Στρέφη στους πολίτες και την κοινωνία “ζωντανό”, “”ζωηρό”, όμορφο. Ο καταπράσινος λόφος της αθηναϊκής Νεάπολης εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”, που επιχειρεί βελτιώσεις σε υποβαθμισμένες ή “ξεχασμένες” περιοχές του Δήμου με τη συνδρομή και συμμετοχή φορέων, ιδρυμάτων, ιδιωτών και κατοίκων.

Ομόνοια, Λυκαβηττός, Πλατεία Θεάτρου, άλλες -“σαν καινούργιες”- πλατείες και πάρκα, αλλά και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής είναι το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, στο οποίο σύντομα θα συμπεριλαμβάνει και τον Λόφο του Στρέφη. Και αυτό, χάρη στη συμβολή της Prodea Investments. Η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων Real Estate στην Ελλάδα, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τις μελέτες και τις παρεμβάσεις τις οποίες εποπτεύει και συντονίζει ο Δήμος Αθηναίων.

Η Prodea Investments είναι άλλωστε και η ίδια “βέρα Αθηναία”, καθώς έχει την έδρα της στο κέντρο του εμπορικού τριγώνου, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Παρότι δεν έχει επιχειρηματικό όφελος από την ανάπλαση του λόφου, καθώς ούτε της παραχωρείται ούτε δραστηριοποιείται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και δεν έχει επενδύσεις στη γύρω περιοχή, χορηγεί και στηρίζει οικονομικά το έργο στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Δομές Ευθύνης».

Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί και θα ολοκληρωθεί ένα εβληματικό έργο ανάπτυξης για την πόλη και τον τουρισμό. Η ανάδειξη της κορυφογραμμής του λόφου, η ενίσχυση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας, ο επανασχεδιασμός της παιδικής χαράς και σημαντικά έργα αποκατάστασης σε όλη την περιοχή περιλαμβάνονται στη δωρεά της Prodea Investments για την αναβάθμιση μιας από τις περιοχές-πληγές της Αθήνας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

 «Αυτός ο λόφος, μπορεί και θα ξαναγίνει μία διέξοδος από την πόλη μέσα στην πόλη. Είναι από αυτές τις παρεμβάσεις που φέρνουν στην επιφάνεια την μαγεία που προσφέρουν γωνιές της Αθήνας όπως αυτή”, τονίζει σχετικά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Και προσθέτει: “Είναι πολύ αισιόδοξο ότι το επιτυγχάνουμε με τη συνεργασία με μια κορυφαία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, την Prodea Investments, στο πλαίσιο του  «Υιοθέτησε την πόλη σου». Ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να κάνουμε έργα βάσει των αναγκών της Αθήνας αλλά με τη συνεργασία όλων εκείνων που μπορούν να προσφέρουν σε αυτή».

“Για την Prodea Investments, η αστική ανάπλαση, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη αποτελούν μέρος του εταιρικού μας DNA. Γι’ αυτό και στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου», ώστε να δημιουργηθεί όχι μόνο ένας υπερτοπικού χαρακτήρα σύγχρονος, ασφαλής, και προσιτός χώρος, πρασίνου και άθλησης, αλλά πραγματικά ένας πόλος έλξης και αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες, όπως αρμόζει στην πόλη που θέλουμε”, δηλώνει ο Αριστοτέλης Καρυτινός, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments. “Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που, με τη συμβολή μας, ένα σημαντικό έργο για την πρωτεύουσα περνά σε στάδιο υλοποίησης. Για την Prodea, δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Δομές Ευθύνης», αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα”, καταλήγει.

* Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση της μελέτης, μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του έργου. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση της δημοτικής κοινότητας για το σχέδιο, ενώ το τελικό «πράσινο φως» για την έναρξη των παρεμβάσεων στο Λόφο θα δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News