421
Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο Στίβεν Χόλγκεϊτ, η Ντόνα Ντέιβις και ο Ράτκο Τζουκάνοβιτς | CreativeProtagon

Πώς ο κορονοϊός έκανε εκατομμυριούχους τρεις επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2020, 21:00
Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο Στίβεν Χόλγκεϊτ, η Ντόνα Ντέιβις και ο Ράτκο Τζουκάνοβιτς
|CreativeProtagon

Πώς ο κορονοϊός έκανε εκατομμυριούχους τρεις επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2020, 21:00

Εκατομμυριούχοι σε μία νύχτα έγιναν τρεις καθηγητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μετά από μια σημαντική ανακάλυψη που αφορά την πρώτη, πολλά υποσχόμενη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Μόλις τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής των φαρμάκων που δημιούργησαν ανακοινώθηκαν, οι μετοχές της εταιρείας Synairgen εκτοξεύτηκαν 540%, γράφει ο Guardian.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, οι καθηγητές Ράτκο Τζουκάνοβιτς, Στίβεν Χόλγκεϊτ και Ντόνα Ντέιβις ανακάλυψαν ότι τα άτομα με άσθμα και χρόνια πνευμονική νόσο, είχαν έλλειψη μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερφερόνη βήτα. H πρωτεΐνη αυτή βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Ετσι, δοκίμασαν μία μέθοδο, η οποία θα αντιμετώπιζε την κατάσταση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με την πρωτεΐνη που απουσίαζε.

Μάλιστα, επειδή ο ακαδημαϊκός χώρος δεν τους έδινε την ευκαιρία να αναπτύξουν την ιδέα τους και να μετατρέψουν τις ανακαλύψεις τους σε θεραπείες, οι ερευνητές ίδρυσαν την εταιρεία Synairgen.

Το 2004 μπήκαν στο χρηματιστήριο, όμως οι μετοχές τους κατέρρευσαν μετά από μια συμφωνία με την AstraZeneca για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων που αφορούν το άσθμα.

Ωστόσο, όταν η ανάγκη για πιθανή θεραπευτική αγωγή που αφορά δυσκολίες στην αναπνοή, απέκτησε μεγάλη ζήτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού,  ξαφνικά η ανακάλυψη των καθηγητών θεωρήθηκε ελπιδοφόρα.

Ο Ρίτσαρντ Μάρσντεν, διευθύνων σύμβουλος της Synairgen, δήλωσε ότι η εταιρεία συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό σε μια δοκιμή που χρησιμοποιεί την ιντερφερόνη για να βοηθήσει άτομα με χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

«Ωστόσο, όταν ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του τον Ιανουάριο, συνειδητοποιήσαμε ότι ίσως πρέπει να εστιάσουμε στην άμυνα απέναντι στον ιό αυτό», είπε.

«Ετσι, ξεκινήσαμε μια κλινική δοκιμή τον Φεβρουάριο που έτρεξε μέχρι και τον Μάρτιο. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε όταν άρχισαν να γεμίζουν τα νοσοκομεία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, κατέδειξαν ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορονοϊό και έλαβαν μια ειδική σύνθεση της βήτα ιντερφερόνης, που ονομάζεται SNG001, ήταν δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να γίνουν καλά, σε σχέση με άλλους που λάμβαναν διαφορετικό φάρμακο.

Μάλιστα, το φάρμακο έχει ειδικό τρόπο χορήγησης και μπαίνει κατευθείαν στα πνευμόνια μέσω ενός ειδικού νεφελοποιητή.

Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 101 εθελοντές, έδειξε ότι η πιθανότητα οι ασθενείς να νοσήσουν βαριά κινήθηκε πτωτικά κατά 79% και η δύσπνοια που εμφάνιζαν ως σύμπτωμα μειώθηκε επίσης σημαντικά.

Η Synairgen, η οποία εξακολουθεί να εδρεύει στο γενικό νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, παρουσιάζει τα ευρήματά της στις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ζητήσει έγκριση για το επόμενο στάδιο των κλινικών δοκιμών και αν το φάρμακο αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, ίσως λάβει έγκριση και σώσει χιλιάδες ζωές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...