308
Το τμήμα Google Cloud θα αναπτύξει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου |

Google και Πεντάγωνο συμμαχούν κατά του καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 17:45
Το τμήμα Google Cloud θα αναπτύξει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου
|

Google και Πεντάγωνο συμμαχούν κατά του καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 17:45

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και μη αναμενόμενη για τον τομέα με τον οποίο δραστηριοποιείται ερευνητική πρωτοβουλία ανέλαβε η Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας του αμερικανικού Πενταγώνου. Τα στελέχη της μονάδας αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που να αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις σχετιζόμενες με τον καρκίνο. Απευθύνθηκαν λοιπόν στην Google και συγκεκριμένα στο τμήμα Google Cloud για να αναπτύξει τεχνολογίες και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα εντοπίζουν την παρουσία του καρκίνου.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Robodaily το πρώτο εγχείρημα του συγκεκριμένου προγράμματος αφορά την κατασκευή μικροσκοπίων επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Tα μικροσκόπια θα ελέγχουν περιοχές του σώματος (κυρίως τους ιστούς) όπου υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχει κάνει την εμφάνιση του καρκίνος. Η τεχνητή νοημοσύνη των μικροσκοπίων θα υποδεικνύει επίσης κάποια επιπλέον σημεία που θα πρέπει να ελεγχθούν. Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ διαθέτει μια βάση καρκινικών δεδομένων και ένας αλγόριθμος θα συγκρίνει τα δεδομένα αυτά με τα δεδομένα που θα συλλέγουν τα μικροσκόπια για να εξάγονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους γιατρούς να συνθέτουν γρήγορα τον μεγάλο όγκο των δεδομένων που θα έχουν στη διάθεσή τους» δηλώνει ο Μάικ Ντάνιελς, αντιπρόεδρος του τμήματος Google Cloud. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Google ασχολείται τα τελευταία δύο χρόνια με την ανάπτυξη μικροσκοπίων που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό καρκίνου και έχει παρουσιάσει κάποια πρωτότυπα με εξειδίκευση στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη, αλλά και των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού.

Τα μικροσκόπια και οι υπόλοιπες τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν στις κλινικές, τα νοσοκομεία και γενικότερα στο σύστημα υγείας του αμερικανικού Στρατού. Η συνεργασία αυτή επιχειρεί, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καθαρά στρατιωτικές εφαρμογές που αναπτύσσει η Google για τον αμερικανικό Στρατό, για τις οποίες έχει δεχθεί έντονη κριτική ακόμη και από εργαζομένους της.