371
Η αύξηση του χρόνου που παραμένουν οι πόρτες ενός ανελκυστήρα ανοικτές και η χρήση μάσκας μέσα σε αυτόν αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την προστασία από τα μολυσμένα σωματίδια που αιωρούνται στο εσωτερικό του | Shutterstock

Πόσο ζει ο κορονοϊός μέσα στους ανελκυστήρες;

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 16:16
Η αύξηση του χρόνου που παραμένουν οι πόρτες ενός ανελκυστήρα ανοικτές και η χρήση μάσκας μέσα σε αυτόν αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την προστασία από τα μολυσμένα σωματίδια που αιωρούνται στο εσωτερικό του
|Shutterstock

Πόσο ζει ο κορονοϊός μέσα στους ανελκυστήρες;

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 16:16

Ένας από τους πιο «ύποπτους» και δυνητικά επικίνδυνους χώρους μόλυνσης από τον κορονοϊό είναι οι ανελκυστήρες. Η συχνή χρήση τους στην καθημερινότητά μας και ο περιορισμένος χώρος τους προκαλούν από την αρχή της πανδημίας φόβους ότι μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον κορονοϊό, είτε ακουμπώντας κάποια επιφάνεια του (πόμολα, πόρτες, κουμπιά κ.λπ.) είτε από αιωρούμενα σωματίδια.

Εχουν κατατεθεί διάφορες απόψεις και θεωρίες για το πώς συμπεριφέρεται αλλά και πόσο καταφέρνει να ζει ο κορονοϊός μέσα στα ασανσέρ. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Amsterdam UMC στην Ολλανδία αποφάσισαν να βρουν απαντήσεις στη σχέση του επικίνδυνου ιού με τους ανελκυστήρες. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα NL#Times, οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνες σε ασανσέρ νοσοκομείων και κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, κυρίως για τα μολυσμένα αιωρούμενα σωματίδια.

Οι πόρτες και η προστασία

Βασικός συντελεστής για τον χρόνο ζωής των αιωρούμενων σωματιδίων που είναι μολυσμένα με τον κορονοϊό εντός των ανελκυστήρων είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χρόνος που οι πόρτες τους παραμένουν ανοιχτές. Σε εκείνους που διαθέτουν αυτόματες πόρτες, προγραμματισμένες να ανοίγουν και να κλείνουν γρήγορα και να παραμένουν κλειστές όταν δεν χρησιμοποιούνται, ο κορονοϊός που βρίσκεται σε αιωρούμενα σωματίδια επιζεί ή, πιο σωστά, παραμένει επικίνδυνος για διάστημα 12-18 λεπτών.

Οπως είναι ευνόητο, πρόκειται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου ένα ασανσέρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς ανθρώπους, ειδικά σε εκείνα που βρίσκονται σε δημόσια κτίρια. Στους ανελκυστήρες που οι πόρτες τους παραμένουν ανοικτές όταν δεν χρησιμοποιούνται, η μολυσματικότητα των σωματιδίων με κορονοϊό μειώνεται δραστικά, στα 2-4 λεπτά. Προφανώς, στα ασανσέρ των πολυκατοικιών και των κτιρίων όπου οι πόρτες δεν είναι αυτόματες και το κουβούκλιο είναι πολύ μικρότερο από εκείνα των νοσοκομείων, το επίπεδο επικινδυνότητας αυξάνεται σημαντικά.

«Αν κάποιο άτομο μολυσμένο με κορονοϊό μιλήσει δυνατά ή βήξει μέσα σε ανελκυστήρα, στα σωματίδια που θα εκτοξεύσει θα υπάρχουν από μερικές δεκάδες ως μερικές χιλιάδες αντίγραφα του ιού, ανάλογα με το ιικό φορτίο του ατόμου» αναφέρουν οι ερευνητές που προτείνουν τον προγραμματισμό των ασανσέρ ώστε να παραμένουν οι πόρτες τους ανοικτές όσο το δυνατόν περισσότερο. Προτείνουν επίσης τη χρήση συστημάτων εξαερισμού και φυσικά την αποφυγή ομιλιών και βήχα μέσα σε αυτά.

Σε αυτή τη φάση, οι ερευνητές θεωρούν επιβεβλημένη τη χρήση μάσκας μέσα στους ανελκυστήρες ως πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας.