759
Ο Τριντό με σοβαρό, τριχωτό πρόσωπο, μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του | Instagram / @adamscotti

Ο Τζάστιν Τριντό και τα… μούσια των πολιτικών

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 17:25
Ο Τριντό με σοβαρό, τριχωτό πρόσωπο, μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του
|Instagram / @adamscotti

Ο Τζάστιν Τριντό και τα… μούσια των πολιτικών

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 17:25

Στην φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram ο Ανταμ Σκότι, ο επίσημος φωτογράφος του Τζάστιν Τριντό,  ο καναδός πρωθυπουργός κοιτάζει σοβαρά με τα δάχτυλα των χεριών του πλεγμένα μπροστά από το στόμα του να αγγίζουν τα χείλη του, ενώ ένα περιποιημένο μούσι με ελαφρώς γκριζαρισμένες τρίχες καλύπτει μάγουλα και πηγούνι.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε μόλις επέστρεψε στην Οτάβα μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην Κόστα Ρίκα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο καναδός πολιτικός έχει παρουσιαστεί με γένεια, γράφει το BBC.

Ο Τζάστιν Τριντό με μουστάκι και μουσάκι gottee στις 31 Νοεμβρίου 2011 για το Movember

Πριν γίνει αρχηγός των Φιλελευθέρων και πρωθυπουργός, ο Τριντό είχε αφήσει ένα αξέχαστο μουστάκι και μουσάκι goatee. Και ήταν για καλό σκοπό αφού συμμετείχε στη δράση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Movember (από το μήνα November και το Mo, δηλαδή το μουστάκι στην αυστραλιανή αργκό), το οποίο ιδρύθηκε το 2003, και με όχημα το χιούμορ φιλοδοξεί να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στα σοβαρά προβλήματα υγείας που σκοτώνουν νέους τους άνδρες.

Οι τρίχες εμφανίζονται σπάνια στα πρόσωπα των σύγχρονων πολιτικών, στη Δύση τουλάχιστον, και οι άνθρωποι τις παίρνουν είδηση μόνο όταν ένας πολιτικός ηγέτης αποφασίζει να αφήσει γενειάδα.

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου όμως οι γενειάδες δεν σηματοδοτούν απλά το προσωπικό στυλ. Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, μια χώρα με μακρόχρονη κοσμική παράδοση, έχει γεμίσει τα τελευταία χρόνια με γενειοφόρους, αφού η γενειάδα  θεωρείται σύμβολο των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών.

Η γενειάδα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των φανατικών του Ισλάμ (photo: Wikipedia / Anjem Choudary)

Στις ΗΠΑ, πολιτικά η γενειάδα είχε ταυτιστεί με την αδιαφορία από την πλευρά των ψηφοφόρων για δεκαετίες και το καταφύγιο του ηττημένου υποψηφίου.

Ο Αλ Γκορ, υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2000, έκανε πρωτοσέλιδα όταν επανεμφανίστηκε το 2001, μετά από την πικρή εκλογική του ήττα, με γενειάδα η οποία ονομάστηκε «γενειάδα εξορίας» και έγινε αντικείμενο έντονων αναλύσεων.

Και τώρα φαίνεται ότι είναι πάλι μια ανάλογη στιγμή.

Όταν ο Πολ Ράιαν, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, εμφανίστηκε το 2015 με γένεια στο Instagram, ανέφερε ότι ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής που είχε γενειάδα τα τελευταία 100 χρόνια, και η απόφασή του να εγκαταλείψει την φρεσκοξυρισμένη του εικόνα προκάλεσε αναταραχή.

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διατηρεί περιποιημένο μούσι (REUTERS/Lucas Jackson)

Σύμφωνα με έρευνα της Ρεμπέκα Χέρικ, καθηγήτριας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Οκλαχόμα μόνο περίπου το 5% των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου είχαν γενειάδες ή μουστάκι την εποχή εκείνη.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ γοήτευσε το Διαδίκτυο το 2018 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά φωτογραφία του με μούσι.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είναι γνωστός για το περιποιημένο λευκό μούσι του, μάλιστα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του παρατήρησαν ότι 18 από τους 58 υπουργούς του, που ορκίστηκαν μετά την ιστορική νίκη του κόμματός του στις περσινές εκλογές,  είχαν γενειάδες.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ αντιπαθούσε μούσια και μουστάκια (photo: REUTERS/Stringer)

Παλαιότερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ήταν πρωθυπουργός η Μάργκαρετ Θάτσερ, η αντιπάθειά της για τις τρίχες του προσώπου οδήγησε σε κατηγορίες για «πωγωνοφοβία», μια από τις πιο παράξενες μορφές φοβίας, που ορίζεται ως ακραία απαρέσκεια για τις γενειάδες.

Αλλά πιο πρόσφατα, ο απερχόμενος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν ο πρώτος γενειοφόρος στην ηγεσία βρετανικού κόμματος από το 1908.

Στον Καναδά, οι τρεις τελευταίοι ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος έχουν γένεια, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Τζάγκμιτ Σινγκ, πιστού Σιχ, που φοράει τουρμπάνι και διατηρεί γενειάδα ως μέρος της πίστης του.

Ωστόσο, ο προκάτοχος του κ. Σινγκ, Τόμας Μόλκεαρ, εκλήθη να ξυρίσει τη γενειάδα – σήμα κατατεθέν του όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, όπως ανέφερε η Globe and Mail.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μούσι τριών ημερών (photo: ΙΝΤΙΜΕnews)

Προς το παρόν πάντως δεν είναι σαφές αν ο κ. Τριντό θα διατηρήσει μόνιμα το μούσι του ή θα το ξυρίσει πριν αρχίσουν οι εργασίες της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων στα τέλη Ιανουαρίου, όπως συνέβη και με τον δικό μας πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι μετά από ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές, τον Ιούλιο του 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με μούσι τριών ημερών στη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά ξυρίστηκε αμέσως μετά…

Σε κάθε περίπτωση, μόνιμες ή προσωρινές οι τρίχες στο πηγούνι, ειδικά οι γκρίζες, συμβάλλουν σε ένα look με έμφαση στην ωριμότητα. Αμφιβάλλετε;