361
Ο Ναρέντρα Μόντι θριάμβευσε στις εκλογές και στεφανώνεται από τους οπαδούς του με μια γιρλάντα στα εθνικά (και θρησκευτικά) χρώματα της Ινδίας | REUTERS/Adnan Abidi

Ινδία: Ο Μόντι ευχαρίστησε τον λαό για την «ιστορική εντολή»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 21:55
Ο Ναρέντρα Μόντι θριάμβευσε στις εκλογές και στεφανώνεται από τους οπαδούς του με μια γιρλάντα στα εθνικά (και θρησκευτικά) χρώματα της Ινδίας
|REUTERS/Adnan Abidi

Ινδία: Ο Μόντι ευχαρίστησε τον λαό για την «ιστορική εντολή»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 21:55

Βάσει του «κύκλου των εποχών» της ινδουιστικής θεολογίας-φιλοσοφίας, η ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια βυθίζεται στην περίοδο της παρακμής της – η Ινδοί τη λένε Κάλι Γιούγκα. Πάνω σε αυτήν την υπόθεση (εδώ με τη μαθηματική έννοια, του «δεδομένου») γράφτηκαν από Ευρωπαίους θεωρίες ολόκληρες που εξελίχθηκαν σε ιδεολογικό οπλοστάσιο του απαισιόδοξου και αντινεωτεριστικού νεοφασισμού. Ωστόσο η επάρατος Κάλι Γιούγκα δεν αποκλείει, κατά τα φαινόμενα, ινδουιστικά εθνικιστικά κόμματα να σαρώνουν στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι προχθεσινές «γνωματεύσεις» των γκάλοπ για τον επικείμενο θρίαμβο του εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη 23 Μαΐου με πανηγυρικό τρόπο.

Ο Μόντι ευχαρίστησε τον ινδικό λαό  για την «ιστορική εντολή» που του έδωσε στις εκλογές και μαζί και τη δυνατότητα να ασκήσει την εξουσία άλλα πέντε χρόνια. «Ολοι θέλουμε μια νέα Ινδία, θέλω να κλίνω το κεφάλι μου και να σας πω ευχαριστώ» δήλωσε προς τους οπαδούς του.

Λαϊκοί πανηγυρισμοί στο Νέο Δελχί την Πέμπτη 23 Μαΐου (REUTERS/Anushree Fadnavis)

Το κόμμα του αναμένεται τελικά να καταλάβει τις 300 από τις 543 έδρες του ινδικού κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το BBC, μάλιστα με περισσότερες ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2014. Σημειωτέον ότι μόνο του το κόμμα του Μόντι θα κερδίσει τις 300 έδρες – μαζί με τους συμμάχους του ο αριθμός τους ανεβαίνει στις 350.

H νίκη του Μόντι είναι μη αμφισβητούμενο γεγονός, αφού η κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης, η οποία διευθύνεται από το Κογκρέσο του Ραούλ Γκάντι, έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα της.

Οι εφετινές εκλογές κρίνονται ως επιβράβευση της ινδουιστικής εθνικιστικής πολιτικής του Μόντι, μάλιστα σε ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον αντίξοο, αφού η ανεργία βαίνει αυξανόμενη και υπάρχουν φόβοι για πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και παγίωση της ύφεσης.

Ροδοπέταλα

Ο Μόντι «λούστηκε» με ροδοπέταλα από χιλιάδες υποστηρικτές του καθώς έφθασε στην έδρα του κόμματός του το βράδυ της Πέμπτης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τη δεύτερη διαδοχική νίκη των εθνικιστών Ινδών έφερε «ένας συνδυασμός εθνικιστικής ρητορικής, θρησκευτικής πόλωσης και προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας – συν το βάρος στα θέματα εθνικής ασφάλειας». Θεωρούν κιόλας ότι η προσωπικότητα του Μόντι είναι ισχυρή, ότι ο ίδιος δείχνει ισχυρός, και ότι οι Ινδοί «ίσως τον αγαπούν για αυτόν τον λόγο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...