289
Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, είχε απλώς μια ιδέα... | REUTERS/Yves Herman

Πώς η εξάωρη και τετραήμερη εργασία της Φινλανδίας έγινε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό fake news

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 15:14
Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, είχε απλώς μια ιδέα...
|REUTERS/Yves Herman

Πώς η εξάωρη και τετραήμερη εργασία της Φινλανδίας έγινε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό fake news

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 15:14

Να ένα μεγάλο «θαύμα» που κράτησε λίγο περισσότερο από τρεις ημέρες, όπως λέει η παροιμία.

Η είδηση ότι η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, η νεότερη του κόσμου, ανακοίνωσε ότι στα σχέδια της είναι η εισαγωγή της εξάωρης εργασίας τέσσερις φορές την εβδομάδα, ήταν τελικά πολύ συναρπαστική για να είναι αληθινή.

Κάτι η ηλικία της πρωθυπουργού (είναι μόλις 34 ετών), κάτι η πρόταση για την τετραήμερη εργασία που, όπου δοκιμάστηκε, πήγε πολύ καλά, και τα νέα από τη Φινλανδία διαδόθηκαν στα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Από την Ευρώπη ως την Αμερική, δεκάδες ήταν όσα έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν την είδηση. (Το διαβάσατε και εδώ).

Η διάψευση ήλθε από την ίδια την κυβέρνηση της Φινλανδίας. Αυτές οι προτάσεις όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φινλανδικής κυβέρνησης, αλλά δεν είναι καν στον ορίζοντα, εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές.

Τι συνέβη και φτάσαμε τελικά σε αυτήν την ψεύτικη είδηση; Οπως συμβαίνει σε πολλά fake news, υπάρχει κρυμμένος ένας πυρήνας αλήθειας.

Τον περασμένο Αύγουστο, σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί συγκεντρώθηκαν στο Τούρκου της Φινλανδίας, για την 120η επέτειο του κόμματος.

Σε συζήτηση που έγινε εκεί, η Μαρίν, υπουργός ακόμη του κόμματος, εξέφρασε την ιδέα ότι η παραγωγικότητα της Φινλανδίας θα μπορούσε να ωφεληθεί είτε αν οι μέρες εργασίας γίνονταν τέσσερις, αντί για πέντε, είτε αν η εργάσιμη ημέρα είχε έξι ώρες και όχι οκτώ. Η ίδια ποτέ δεν πρότεινε και τα δύο.

Η Μαρίν σε tweet από εκείνη την περίοδο επισήμανε με σαφήνεια πως στόχος του κόμματος SDP είναι να μειώσει το ωράριο εργασίας, αλλά αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε επίσημη κυβερνητική θέση.

Το σχόλιο που έκανε τότε  το «τσίμπησαν» τα μέσα ενημέρωσης στη Φινλανδία, φαίνεται όμως ότι τα ευρωπαϊκά ήταν αυτά που παρερμήνευσαν τις θέσεις της πρωθυπουργού, φτιάχνοντας από το τίποτα μια ωραία ιστορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...