838
Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και του Λευκού Οίκου είναι θαμώνες του ελληνικού καφέ | instagram

Mπουγάτσες και κιχί κάθε μέρα σε ΔΝΤ και Λευκό Οίκο

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 18 Ιανουαρίου 2016, 16:50
Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και του Λευκού Οίκου είναι θαμώνες του ελληνικού καφέ
|instagram

Mπουγάτσες και κιχί κάθε μέρα σε ΔΝΤ και Λευκό Οίκο

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 18 Ιανουαρίου 2016, 16:50

Τίποτα το περίτεχνα, το εξεζητημένα, ελληνικό δεν υποδέχεται τους επισκέπτες του μικρού café «Alfa Pie House» στην 1750 H Street NW της Ουάσιγκτον. Ξέρετε, κίονες, απέραντο γαλάζιο, ηχητικά με γλάρους. Η ελληνικότητα είναι διακριτική στην ατμόσφαιρα, αλλά καθηλωτική μπροστά στις βιτρίνες με τις προτεινόμενες γεύσεις: τυρόπιτα, σπανακόπιτα, τυλιχτά κιχί, μπουγάτσα, ελληνικό γιαούρτι… Στα τραπέζια δε, μπορεί κάποιος να δει τους θαμώνες να πίνουν ελληνικό καφέ που συνοδεύεται από φρέσκα λουκούμια. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όλα αυτά είναι τα πιο ξεκάθαρα στοιχεία για την εθνικότητα τους κουζίνας και της φιλοξενίας.

piecover1
Ελληνική σαλάτα, σούπα και κρεατόπιτα για τα κρύα μεσημέρια της Ουάσιγκτον. Εχει ενδιαφέρον πως τα σερβίτσια είναι διαφορετικά και μοιάζουν βγαλμένα από τα ντουλάπια της ελληνίδας γιαγιάς
11850104_300366573467429_502338785_n
Μπουγάτσα, ελληνικός καφές και φρέσκα λουκούμια: Προορισμός Ελλάδα στην καρδιά της Ουάσιγκτον

Το μαγαζί άνοιξε στα τέλη Ιουλίου 2015 με υπεύθυνη την Ελληνίδα Τίνα Μιτράκας. Όμως η αρχική σκέψη για τη δημιουργία του πηγαίνει πολύ πίσω, όπως λέει στο Protagon η Κατερίνα Κουκουτάρη, διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας Αlfa. «Ο ιδρυτής της εταιρείας  Αθανάσιος Κουκουτάρης, είχε ένα όνειρο από πολύ μικρός: να διαδώσει τις γεύσεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο μαζί με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής παράδοσης βάσει των οποίων ζει μέχρι σήμερα. Έτσι λοιπόν εδώ και κάποια χρόνια σκεφτόμασταν αυτή την ιδέα και τρόπους που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Η Ουάσιγκτον είναι μία πόλη όπου συναντά κανείς  πολλές διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους  που συνηθίζουν να δοκιμάζουν καινούργιες γεύσεις, πόσο μάλλον ελληνικές βασισμένες στην μεσογειακή διατροφή». Στο κατάστημα της Ουάσιγκτον συμμετέχει η γνωστή σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία έχει αναλάβει όχι μόνο τον σχεδιασμό του μενού, αλλά και τον τομεά της εκπαίδευσης του προσωπικού.

kak
Ολα ξεκίνησαν από τον Αθανάσιο Κουκουτάρη, ο οποίος συνδύασε το ταλέντο του με γαστρονομικά μυστικά και παραδόσεις και δημιούργησε την εταιρεία

Το μαγαζί βρίσκεται στο DC σε πολύ μικρή απόσταση από το Λευκό Οίκο, στο τρίγωνο Ουάσιγκτον, ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, κοντά σε μεγάλες εταιρείες και πανεπιστήμια. «Στον χώρο μας έρχονται υπάλληλοι και από το ΔΝΤ και από τον Λευκό Οίκο για να απολαύσουν μεσογειακές  γεύσεις, παραδοσιακές πίτες, ελληνικά προϊόντα, γλυκά και σαλάτες βασισμένες στην μεσογειακή διατροφή», μας λέει η κυρία Κουκουτάρη. Ανάμεσά τους και άντρες ασφαλείας του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ. Μέσω αυτών έμαθε ο Μπαράκ Ομπάμα για το μικρό στέκι με τις συγκλονιστικές ελληνικές πίτες. Τα Χριστούγεννα μάλιστα έλαβε ως δώρο μια μπουγάτσα με κρέμα! Δεν άργησε να αντιδράσει: Εφτασε μια κάρτα με ευχαριστίες και ευχές, που την υπογράφει ο ίδιος, η Μισέλ, οι θυγατέρες τους και … οι πατούσες των σκύλων τους Μπο και Σάνι.

cheercard
Η ευχετήρια κάρτα που έστειλε ο Ομπάμα, η οικογένεια του και οι σκύλοι τους!

«Βασικός στόχος μας είναι να μεταδώσουμε σε πολυπολιτισμικό επίπεδο τις πραγματικές ελληνικές γεύσεις, προσφέροντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας προερχόμενα από την ελληνική γη», εξηγεί η κυρία Κουκουτάρη. «Ολες μας οι πρώτες ύλες είναι ελληνικές, στηρίζουμε μικρούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται και στηρίζουν με τη σειρά τους την ελληνική ύπαιθρο. Για να καταλάβετε, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και ελιές  από την Καλαμάτα, ελληνική φέτα και γιαούρτι, προσφέρουμε ελληνικούς χυμούς και γλυκίσματα. Οι γεύσεις είναι καθαρά ελληνικές και όλο το concept βασίζεται στις ελληνικές πίτες που είναι και το βασικό προϊόν του μαγαζιού».

12508933_1291556387526124_445130698289954969_n
Το μενού το έχει επιμεληθεί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φυσικά γρήγορα άρχισε να φαίνεται ποια θα ήταν τα «γκανιάν» της γεύσης. «Κυρίως το σπανάκι, η φέτα και η ελιά είναι οι γεύσεις που ελκύουν περισσότερο τους πελάτες μας! Το προϊόν που προτιμούν είναι η μπουγάτσα σε όλες τις γεύσεις και το κιχί!», λέει στο Protagon η κυρία Κουκουτάρη.

IMG_0191
Η μπουγάτσα που ξετρέλανε και τον υπεύθυνο ασφαλείας του Ομπάμα
11850415_701308226635972_478085799_n(1)
Σπανακόπιτα, σαλάτα και θέα όχι κάποιο καλντερίμι, αλλά τον δρόμο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Μας περιγράφουν πως οι Αμερικανοί τρελαίνονται για τις ελληνικές γεύσεις. Κάνουν ερωτήσεις, θέλουν να μάθουν τα υλικά, την ιστορία των εδεσμάτων, τους τόπους «καταγωγής τους». «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται κάθε μέρα και ζητάνε συγκεκριμένα πράγματα. Οι πιο τακτικοί μας πελάτες είναι από την Παγκόσμια Τράπεζα, έρχονται αρκετοί σε καθημερινή βάση για να φάνε ένα κομμάτι σπανακόπιτα με ελληνικό καφέ! Επίσης, καθημερινά μας επισκέπτονται έλληνες μετανάστες και φοιτητές, μπαίνουν μέσα στο κατάστημα με χαμόγελο ανυπομονώντας να μιλήσουν Ελληνικά».

12400687_1291556327526130_4296942971535332554_n
Η εξωτερική όψη του μαγαζιού

Η Ουάσιγκτον είναι η αρχή – η εντυπωσιακή αρχή- για τα Alfa Pie House στις ΗΠΑ καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, αποκαλύπτει η κυρία Κουκουτάρη. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα έξι μήνες κατόρθωσαν τα τραγανά κιχί και οι βελούδινης κρέμας μπουγάτσες να τραβήξουν το ενδιαφέρον του Μπαράκ Ομπάμα, τότε το βέβαιο είνα ότι τα πράγματα πάντα ανέλπιστα καλά.

mappies
Οπως φαίνεται και στον χάρτη, το Alfa Pie House βρίσκεται ελάχιστα μέτρα μακριά από τον Λευκό Οίκο και την Παγκόσμια Τράπεζα

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News