358
Ο κορονοϊός είναι επιθετικός και μεταδίδεται εύκολα. Αυτές είναι οι μόνες σίγουρες πληροφορίες | Reuters

Και αν κάνουμε ανοσία στον κορονοϊό, πόσο θα κρατήσει;

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 16:02
Ο κορονοϊός είναι επιθετικός και μεταδίδεται εύκολα. Αυτές είναι οι μόνες σίγουρες πληροφορίες
|Reuters

Και αν κάνουμε ανοσία στον κορονοϊό, πόσο θα κρατήσει;

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 16:02

Η μακροχρόνια ανοσία στον κορονοϊό προφανώς δεν θα υπάρξει. Αν κάποιος κάνει ανοσία, αφότου νοσήσει, αυτό σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι να έχει αντισώματα από ένα έως τρία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι για τη γρίπη κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο, αν και ανήκει σε διαφορετική οικογένεια ιών.

Ο κορονοϊός ανήκει στους ρινοϊούς που είναι αυτοί που προκαλούν και το κοινό κρυολόγημα, των οποίων τα αντισώματα κρατούν έως τρία χρόνια. Μετά τον κολλάς και πάλι.

Η πρώτη άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μολυσματικούς ιούς είναι ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη M.

Η «δουλειά» της είναι να παραμένει σε επαγρύπνηση και να προειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για εισβολείς όπως ιούς και βακτήρια.

Οταν έχουμε για μέρες μία λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνει αυτό το αντίσωμα σε ένα δεύτερο τύπο που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη G, και είναι σχεδιασμένο να αναγνωρίζει και να εξουδετερώνει έναν συγκεκριμένο ιό. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα.

Τόσο η διαδικασία όσο και οι δυνατότητες των αντισωμάτων μπορεί να είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι δημιουργούν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα για αρκετά χρόνια, ενώ το ανοσοποιητικό άλλων δημιουργεί ήπια ανταπόκριση.

Τα αντισώματα που δημιουργούνται σε ανταπόκριση της μόλυνσης από κάποιους ιούς, όπως είναι η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα για παράδειγμα, παρέχουν στον οργανισμό μεγάλη διάρκεια ανοσίας, αναφέρουν οι New York Times (ΝΥΤ).

Ωστόσο, τα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός από τους ρινοϊούς, όπως αυτούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, είναι πιθανότατο να είναι του ίδιου τύπου και για τα κοντινά τους ξαδέρφια που είναι οι κορονοϊοί.

Ερευνα που έγινε σε πιθήκους με τον νέο κορονοϊό, κατέδειξε ότι αν μολυνθούν μία φορά, παράγουν ισχυρά αντισώματα. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Ομως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν.

Ατομα όμως που προσβλήθηκαν από τον προηγούμενο κορονοϊό που είναι προκαλέσει επιδημία, τον MERS, είχαν αρκετά πιο μακροπρόθεσμη ανοσία, που έφτανε τα δέκα χρόνια.

Ακόμη και όταν ο οργανισμός σταματήσει να παράγει αντισώματα, ένα υποσύνολο κυττάρων που διαθέτουν τη μνήμη της ανοσίας, μπορεί να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά ένα σύστημα ανοσοανταπόκρισης σε περίπτωση νέας εισβολής, σημειώνουν οι NYT.

Αγνωστο βέβαια παραμένει αν παιδιά και ενήλικες που έχουν μέτρια συμπτώματα συνεχίζουν να δημιουργούν ισχυρή ανταπόκριση στον ιό, μέχρι να είναι διαθέσιμο το πρώτο εμβόλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...