226
Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου που κάτι μπήκε μπροστά του, όπως ένας δίσκος σκόνης, και προκάλεσε το… μπλακ άουτ |

Γιγάντιο άστρο στο κέντρο του Γαλαξία μας «αναβοσβήνει»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 15:19
Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου που κάτι μπήκε μπροστά του, όπως ένας δίσκος σκόνης, και προκάλεσε το… μπλακ άουτ
|

Γιγάντιο άστρο στο κέντρο του Γαλαξία μας «αναβοσβήνει»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 15:19

Ερευνητική ομάδα εντόπισε ένα άστρο σε απόσταση 25.000 ετών φωτός από εμάς, στην καρδιά του Γαλαξία μας, με περίεργη συμπεριφορά. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, πρόκειται για ένα γιγάντιο άστρο, 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ηλιο. Αυτό που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι ότι το άστρο αυτό κάποια στιγμή κυριολεκτικά σκοτείνιασε, με τη φωτεινότητα του να μειώνεται κατά 97%, και στη συνέχεια σταδιακά επέστρεψε στην κανονική του φωτεινότητα.

Το άστρο «εξαφανίστηκε» από τα μάτια των τηλεσκοπίων και η φωτεινότητα άρχισε να επιστρέφει σιγά σιγά, με την πλήρη αποκατάστασή της να γίνεται 100 μέρες μετά.

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη μελετώντας τα δεδομένα του τηλεσκοπίου Vista στη Χιλή, το οποίο εδώ και μία δεκαετία παρακολουθεί περίπου 1 δισ. άστρα, ερευνώντας τη φωτεινότητά τους στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Η αρχική εκτίμηση των ερευνητών ήταν ότι το φαινόμενο οφειλόταν σε κάποιο πλανήτη ή γειτονικό άστρο που πέρασε μπροστά από το άστρο, μπλοκάροντας το φως του, που κανονικά θα έφτανε στη Γη. Επειδή όμως το άστρο, που έλαβε την κωδική ονομασία VVV-WIT-08, βρίσκεται σε μια περιοχή του Γαλαξία όπου υπάρχει πολύ έντονη κίνηση και δραστηριότητα, αναφέρουν ότι μπορεί να πέρασε από μπροστά του κάποιο απροσδιόριστης ακόμη ταυτότητας σκουρόχρωμο διαστημικό αντικείμενο ή κάποια κοσμική δομή (π.χ. κάποιο νέφος ή δίσκος σκόνης). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το άστρο αυτό θα… αναβοσβήσει ξανά τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News