276
Στη φωτογραφία ένα από τα χειρουργεία στα οποία πραγματοποιούνται οι εκπαιδευτικές επεμβάσεις που μεταδίδονται με το πρόγραμμα 3D teleconference | Immertec

Σύστημα εικονικής πραγματικότητας εκπαιδεύει χειρουργούς από μακριά

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 13:55
Στη φωτογραφία ένα από τα χειρουργεία στα οποία πραγματοποιούνται οι εκπαιδευτικές επεμβάσεις που μεταδίδονται με το πρόγραμμα 3D teleconference
|Immertec

Σύστημα εικονικής πραγματικότητας εκπαιδεύει χειρουργούς από μακριά

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 13:55

H αμερικανική εταιρεία Immertec, στην πόλη Τάμπα στη Φλόριντα, καινοτομεί στην εκπαίδευση των χειρουργών, δημιουργώντας χειρουργεία προσβάσιμα σε όλους από παντού, μέσω τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας. Τα στοιχεία των Αμερικανικών Ιατρικών Κολλεγίων δείχνουν ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια μια σημαντική έλλειψη σε χειρουργούς. Η πανδημία έκανε το πρόβλημα αυτό ακόμη πιο έντονο, αφού η εκπαίδευση χειρουργών έγινε μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Axios, η Immertec χρησιμοποιεί ένα νέο εργαλείο, το Medoptic. Με αυτό, ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιεί μια χειρουργική επέμβαση και αυτή να μεταδίδεται ζωντανά μέσω 3D τηλεδιάσκεψης, η οποία επιτρέπει σε όσους την παρακολουθούν να αισθάνονται ότι βρίσκονται μέσα στον χώρο όπου γίνεται η επέμβαση, να βλέπουν τι κάνει ο γιατρός και πώς λύνει τα προβλήματα που προκύπτουν.

Τα στελέχη της Immertec χαρακτηρίζουν την τεχνολογία αυτή ένα «MasterClass στον τομέα της υγείας μέσω της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας». Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία κάνει 18 μεταδόσεις live χειρουργείων σε γιατρούς που βρίσκονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και ευελπιστεί ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 100 στο τέλος του έτους. Μάλιστα, τα νοσοκομεία δεν καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό για τις μεταδόσεις αυτές, αφού τη σχετική συνδρομή πληρώνουν οι εταιρείες κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία αυτή κάνει την εκ του μακρόθεν εκπαίδευση των χειρουργών πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως αυτές που χρησιμοποιούν βίντεο. Η προσοχή δεν διασπάται εύκολα, ενώ ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται να κάνει μετατροπή της πληροφορίας που δέχεται από τις δύο διαστάσεις στις τρεις. Επίσης, δεν χρειάζεται να ξοδέψει κάποιος χρόνο και χρήμα για να ταξιδέψει κάπου και να πάρει μέρος σε μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News