652
Ο Πρίστον Εστεπ, που σχεδιάζει εμβόλιο σε ρινικό εκνέφωμα, ο μέντοράς του Τζορτζ Τσερτς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που το δοκιμάζει και το email με την πρόταση για προσωπικές δοκιμές του εμβολίου | Pete Estep /Twitter

Επιστήμονες δοκιμάζουν στον εαυτό τους εμβόλια για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 12:30
Ο Πρίστον Εστεπ, που σχεδιάζει εμβόλιο σε ρινικό εκνέφωμα, ο μέντοράς του Τζορτζ Τσερτς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που το δοκιμάζει και το email με την πρόταση για προσωπικές δοκιμές του εμβολίου
|Pete Estep /Twitter

Επιστήμονες δοκιμάζουν στον εαυτό τους εμβόλια για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 12:30

Ονομάζεται Ομάδα Συνεργασίας για την Ταχεία Ανάπτυξη του Εμβολίου (Radvac). Δεν πρόκειται ούτε για κάποιον επίσημο επιστημονικό φορέα, ούτε για νέο τμήμα κάποιου πανεπιστημίου.

Εν τούτοις, αποτελείται από περισσότερους από 20 επιστήμονες-ιδιοφυΐες που κάνουν έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπως γράφουν οι New York Times. Δηλαδή, καθηγητές σε δύο από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου, που βρίσκονται αρκετά κοντά το ένα στο άλλο.

Στόχος τους είναι να αναπτύξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Και τι κάνουν για αυτό; Εχουν μία κρυφή τοποθεσία, στην οποία συναντώνται, αναμειγνύουν και ανταλλάσσουν τις φόρμουλες που έχουν παρασκευάσει και τις δοκιμάζουν στον… εαυτό τους!

Φυσικά, οι Radvac δεν μπορούν και ούτε έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση, δεν ζήτησαν ποτέ άδεια λειτουργίας του κρυφού εργαστηρίου τους, ούτε και ελέγχονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Ο Ντον Γουάνγκ από το ΜΙΤ δοκιμάζει, κάπου στη Βοστώνη, κι αυτός εμβόλιο σε σπρέι μύτης που έχει παρασκευάσει η «παράνομη» ομάδα επιστημόνων στην οποία ανήκει

Το εργαστήριό τους βρίσκεται κάπου στη Βοστώνη, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται και τα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα από τις μελέτες τους, ούτε και έχουν ανακοινώσει εάν κάποιος από τους εθελοντές έχει αναπτύξει αντισώματα ή έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνον δεν είναι τρελοί επιστήμονες, αλλά και ότι η δράση τους είναι νόμιμη, καθώς τα προϊόντα που διακινούν δεν έχουν κανένα κόστος και τα χρήματα δεν αλλάζουν χέρια για να θεωρείται εμπορική διαδικασία, όπως γράφει η Daily Mail.

Η ομάδα συγκροτήθηκε τον Μάρτιο και επικεφαλής της είναι ο Πρίστον (ή Πιτ) Εστεπ, ένας ειδικός γενετιστής με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε 12 και 18 μήνες για το εμβόλιο». Και αποφάσισε να το κάνει με τον δικό του τρόπο…

Μεταξύ των μελών της ομάδας βρίσκεται και ο Τζορτζ Τσερτς, ένας διάσημος στις ΗΠΑ γενετιστής, ο οποίος δεν έχει βγει από το σπίτι του εδώ και μήνες, καθώς είναι της άποψης ότι ο κόσμος υποτιμά την Covid-19 και θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί.

Ελάχιστοι είναι οι ειδικοί που δηλώνουν μέλη της ομάδας Radvac, καθώς ενδέχεται όχι μόνο να έχουν ποινικές και αστικές ευθύνες, αλλά και η φήμη τους ως ειδικών που σέβονται την επιστήμη να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος και τα μεγάλα πανεπιστήμια να τους δείξουν άμεσα την πόρτα της εξόδου.

Εμβόλιο από τη μύτη

Το εμβόλιο που παρασκεύασε ο Τσερτς, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους που μιλούν ανοιχτά, περιλαμβάνει γενετικά τμήματα ενός παθογόνου, δηλαδή μία πρωτεΐνη που μοιάζει με αυτήν του κορονοϊού, όμως είναι αδρανοποιημένη και ως εκ τούτου δεν προκαλεί τη νόσο.

H χορήγησή του γίνεται ρινικό εκνέφωμα, δηλαδή σπρέι μύτης, και σύμφωνα με τους εθελοντές, όταν γίνεται χορήγηση προκαλεί τσούξιμο στη μύτη.

Φυσικά, η δράση τους έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όχι μόνο από συναδέλφους τους, αλλά και από φαρμακευτικές εταιρείες.

«Δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή», εξηγεί ο πρώην επικεφαλής της Wyeth στο ΜΙΤ Τechnology Review.

Καλώς ή κακώς, η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να είναι η μόνη οργανωμένη στον κόσμο που έχει δηλώσει την παρουσία της, όμως δεν πρόκειται για τους μοναδικούς επιστήμονες (και όχι μόνο) που δοκιμάζουν τα εμβόλιο στον εαυτό τους ή τους αγαπημένους τους.

Γνωστό έχει γίνει το περιστατικό γερμανού ειδικού, ο οποίος δοκίμασε το εμβόλιο που παρασκεύαζε και μέσα σε λίγες ώρες, προκλήθηκε στο στομάχι του ένα οίδημα σε μέγεθος μπάλας του πινγκ πονγκ.

Η Σάρα Γκίλμπερτ, η ερευνήτρια πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης, δεν δίστασε να κάνει τα ίδια της τα παιδιά πειραματόζωα (εδώ), ενώ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι έκανε στην κόρη του εμβόλιο για τον κορονοϊό (εδώ), χωρίς φυσικά να έχει εγκριθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News